fbpx

Varusteet

Esittelyssä kevään uutuusrinkat ja -reput

Tänä keväänä esiteltiin lukuisia uusia rinkkoja ja reppuja. Esittelemme tässä jutussa mielestämme ne kaikkein mielenkiintoisimmat.

Repun sulkemista

Reppujen ja rinkkojen maailmassa tapahtuu taas. Markkinoille on saapunut uutuuksia Suomessa paljon myydyiltä brändeiltä, kuten Ospreyltä ja Fjällräveniltä.

Osa kauden uutuuksista on lähinnä laajennuksia suosittuihin tuotesarjoihin, mutta mukaan mahtuu myös täysin uusia tuotteita.

Kevyt ja pro Osprey Exos Pro 55

Osprey Exos Pro 55 painaa isoimmassa M/L-koossakin aavistuksen alle kilon.

Ospreyn Exos-Eja–kevytrinkkasarja sai tänä keväänä laajennusta, kun mukaan lisättiin 55-litrainen Pro-malli. Kilpailu erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla on kova ja ihmisten hakiessa inspiraatiota pitkänmatkavaeltajien YouTube-videoilta, myös isommat valmistajat haluavat osansa.

Painoa edeltäviin sarjan rinkkoihin on saatu pudotettu 20 prosenttia kevyempiä materiaaleja ja kantojärjestelmää käyttämällä. Rinkka painaa vain kilon.

Osprey Exos Pron selkäpaneeli
Rinkan selkäpaneelin pituutta voi säätää portaittain. Painon säästämiseksi kaikki nauhat ja muoviosat on pyritty tekemään mahdollisimman kevyiksi, mikä tarkoittaa tasapainoilua kestävyyden kanssa.

Vaikka rinkkaa on kevennetty, siitä löytyy edelleen alumiinirunko. Rungon ansioista rinkka ei tule suoraan selkää vasten ja AirSpeed-selkäpaneeli antaa selän hengittää. Keveän kuorman rinkka kantaa mukavasti.

Kankaan ovat ohuita, mutta kestävämmän oloisia kuin brändin muutaman vuosi sitten ilmestyneessä Lumity-sarjassa.

Painon säästöä on haettu myös muissa paikoissa. Rinkan hupussa on vain yksi vetoketjullinen tasku. Ohuelta lantiovyöltä löytyy yksivetoketjullinen tasku ja yksi avoin.

Osprey Exos Pron lantiovyö
Osprey Exos Pron lantiovyö on varsin kevyesti pehmustettu. Myös avoin tasku piti tavarat hyvin sisällään ainakin vaeltaessa.

Exos/Eja Pro -sarja on suunniteltu kuormankeveltäjille. Ospreyn pitkä takuu ja perinteisistä rinkoista tuttu alumiinirunko tekevät siitä matalan kynnyksen valinnan ultrakevyenvaelluksen maailmaan.

Osprey Exos/Eja Pro 55
250 euroa

Hegemonian haastaja Gregory Focal 48

Yhdysvaltalainen Gregory tuntuu haastavan Ospreytä ihan tosissaan pohjoismaisillakin markkinoilla. Gregoryn mallisto on laaja ja moderni, esimerkkinä naisten Facet ja miesten Focal.

Mallin selkäpaneeli on ilmavaa verkkoa, kuten nykyisin tapana on. Lantiovyö on yllättävänkin tukeva tässä kokoluokassa.

Gregory Focal 48 selkäpaneeli
Selkäpaneelin ilmanvaihto toimii hyvin. Verkkomaisesta rakenteesta huolimatta kantojärjestelmä kantaa kuorman oikein mukavasti.

48-litraisille suositeltu taakan enimmäispaino on reilut 13 kiloa, eli repulla voi vaeltaa jo pidempäänkin, jos kevytretkeilystä nauttii. Painoa repulla on 1,25 kiloa.

Gregory Focal 48 / Facet 45
215 euroa

Mammut Ducan Spine 28-35 kulkee liikkeessä mukana

Mammut Ducan Spine 28-35 on tekninen helmi, johon on mahdutettu monia erikoisia ominaisuuksia.

Ducan Spinen nimi antaa vinkkiä siitä, mikä tässä repussa on tehty toisin. Spine, eli selkäranka, viittaa repun kantosysteemiin, jossa lantiovyö ja olkaviilekkeet kiinnittyvät kumpikin yhdestä kohdasta kiinni reppuun, mahdollistaen molempien eri aikaisen kiertymisen suuntaan ja toiseen. Testatessa reppu soljui liikkeen mukana erinomaisesti.

Reppu aukeaa ylhäältä rullasuulla sekä edestä vetoketjulla.

Mammut Ducan 28-35 repun suun rullaus
Mammut Ducan 28-35 -repun rullasuu mahdollistaa ylipakkaamisen.

Rullasuussa on myös vetoketju, jonka ansioista repun voi ylipakata huoletta ilman, että rullasuuta tarvitsee sulkea. Toisaalta tällainen kaksivaiheinen varmistus voi tuntua ärsyttävältä, jos reppua joutuu availemaan jostain syystä usein. Repun saa onneksi myös edestä auki pitkällä vetoketjulla.

Ulkoisia kiinnityspisteitä repussa riittää. Lantiovyöllä on kuminauhakiinnitys vaellussauvoille ja alaosassa kuminauhakiristys esimerkiksi makuualustalle.

Mammut Ducan 28-35 -reppuun saa kiinni vaellussauvat
Vaellussauvat saa kiinnitettyä lantiovyölle siksi aikaa, kun ne eivät ole käytössä.

Lisäksi lähes koko rinkan kattaa joustamaton nyöri, joka toimii samalla kompressiona. Tämä nyöri kiristyy lopulta rinkan yläosan yli aivan selkäpaneelin viereen. Nyörin kanssa pelaaminen voi käydä hermoille, sillä nyöri todella kattaa lähes koko rinkan ulkopinnan, risteillen puolelta toisella.

Repun olkaviilekkeissä on haettu inpiraatiota juoksureppujen puolelta, sillä ne ovat hieman leveämmät ja niissä on isohkot verkkotaskut.

Reppu selässä edestä päin
Mammut Ducan 28-35 -repun olkaviilekkeet ovat juoksuliivimäiset.

Repusta löytyy irrotettava tasku, joka voidaan sijoittaa useampaankin eri paikkaan kuten lantiovyölle tai rinnukselle. Toinen pientavaroille varattu tasku on aivan selkäpaneelin yläpuolella. Tämän taskun käyttö voi olla hankalaa, jos reppu on ääriään myöten täynnä.

Kaiken kaikkiaan Ducan Spine on mielenkiintoinen reppu, joka sopii käyttäjälle, joka jaksaa näperrellä nyörien sun muiden kanssa ja arvostaa repun monipuolisia ominaisuuksia.

Repusta on saatavilla kaksi kokoa: 28–35-litrainen sekä reilumpi 50–60-litrainen.

Mammut Ducan Spine 28-35
220 euroa

Ota hatkat! – Savotan pikkureppu pikkuretkille

Savotta Hatka 12L
Savotta Hatka 12L on pieni reppu, joka kulkee esimerkiksi rinkassa mukana tunturin huiputuksia varten.

Savotan 12-litrainen Hatka on pieni rullasuinen päiväreppu, jonka sisältä löytyy kaksi pystysuuntaista lokeroa esimerkiksi vesipullolle. Tilaa on eväille ja lisävaatetukselle.

Hatkan rullautuva suu -ratkaisu ja sen kummemman selkäpaneelin puuttuminen mahdollistaa repun pakkaamisen rinkan sisään helposti. Rullasuu täytyy pyöräyttää pari kertaa ympäri, jotta reppu sulkeutuu kunnolla. Jos reppu on täyteen ahdettu, tämä voi olla hieman vaikeaa. Rullasuusta huolimatta reppu ei ole vedenpitävä.

Savotta Hatka 12L repun rullasuu
Savotta Hatka 12L repun rullasuu on suhteellisen jäykkää kangasta, mikä tietää pitkää ikää, mutta alkuun hieman työläämpää sulkemista. Myös muovisolki tuntuu savottalaiseen tapaan lähes tuhoamattomalta.

Olkaviilekkeet ovat pelkistettyä nailonhihnaa, eivätkä näin ollen ole optimaaliset painavien kuormien kantamiseen. Ohut hihna kaivautuu hartioihin, jos repussa on liikaa painoa. Toisaalta 12-litraiseen reppuun ei mahdu kovinkaan painavaa kuormaa, ellei mukaan pakkaa kahvakuulaa taukojumppaa varten.

Savotta Hatka 12L olkaviilekkeet
Savotta Hatka 12L -repun olkaviilekkeet säätyvät sekä ylä- että alapäästä. Jämäkän nailonhihnan säätäminen voi aluksi olla työlästä.

Hatkan nappaat harteillesi esimerkiksi tunturin huipulle.

Savotta Hatka 12L
90 euroa

Kutistettu Kajka ja uudenlainen Abisko

Fjällräven Abisko Hike 35 ja Fjällräven Kajka 35
Fjällräven Abisko Hike 35 ja Fjällräven Kajka 35 lukeutuvat brändin tämän kevään uutuuksiin.

Fjällräven Abisko 35 on kevyt pikkurinkka päiväretkille tai tehokkaan pakkaajan vaelluksille.

Abisko 35 -rinkan etuosan vetoketju vaikuttaa ensi silmäyksellä taskulta, mutta on todellisuudessa pitkä vetoketju, joka avaa rinkan etuosan alas asti. Olettaman syy lienee siinä, että reppua edeltänyt malli, Abisko Hike 35, aukesi kyljessä olleella vetoketjulla ja edestä löytyi korkea tasku pitkällä vetoketjulla.

Toisaalta rinkan sivuilla on kaksi verkkotaskua, siinä missä edeltäneessä mallissa sivutaskuja oli vain yksi.

Fjällräven Abisko 35 -rinkan etuosa aukeaa vetoketjulla.
Fjällräven Abisko 35 -rinkan etuosa aukeaa vetoketjulla.

Hupussa ja lantiovyöllä on kaksi vetoketjullista taskua.

Lantiovyö on kevyempi ja ohuempi kuin Fjällrävenin raskaammissa rinkoissa. Tämä ei kuitenkaan tuota tämän vetoisessa rinkassa ongelmia, koska rinkan tilavuus rajoittaa jo itsessään kannettavan kuorman painoa.

Fjällräven Abisko 35 -repun lantiovyö
Fjällräven Abisko 35 -rinkan lantiovyö on suhteellisen ohut. Sitä on kevennetty leikkaamalla siihen ”tyhjää tilaa”, mikä keventämisen lisäksi parantaa sen hengittävyyttä.

Ulkoisia kiinnityspisteitä on minimalistisen designin takia suhteellisen vähän. Rinkan hupun päältä löytyy kuitenkin kiristettävä kuminauha, jolla saa esimerkiksi solumuovipatjan kyytiin.

Fjällräven Abisko 35
249 euroa

Fjällräven Kajka 35 ja Abisko 35 ylhäältäpäin
Fjällrävenin 35-litraisten uutuuksien hupuissa on eroa: Abiskossa ulkopuolelta löytyy yksi vetoetkjullinen tasku ja kuminauhakiristys, kun taas Kajkassa on ainoastaan kaksi vetoketjutaskua.

Kajka on yleinen näky suomalaisen vaeltajan selässä. Aikaisemmin rinkkaa on saanut vain reilummassa koossa, mutta tänä keväänä saatavilla on ensi kertaa myös pienempi 35-litrainen malli.

Uutuudessa on Kajkalle tyypilliset tukevat olkaviilekkeet ja lantiovyö, sekä tietenkin ikoninen koivusta valmistettu puukehikko. Reppu aukeaa edestä kokonaan vetoketjun avulla.

Fjällräven Kajka 35 puukehikko
Fjällräven Kajka 35 -rinkan koivusta valmistettu puukehikko ja tukeva kantojärjestelmä ovat rinkan tilavuuteen nähden erityisen järeät.
Fjällräven Kajka 35 sivuvetoketju
Rinkka aukeaa etupuolelta vetoketjulla, mikä mahdollistaa pohjalla oleviin tavaroihin pääsyn ilman, että koko rinkan sisältöä tarvitsee purkaa.

Materiaali on samaa kestävää Vinylon F -kangasta, kuin suuremmissa Kajkoissa tai esimerkiksi Kånken-repuissa.

Eräromantiikkaa tulviva pikku-Kajka soveltuu hyvin repuksi päiväretkelle.

Fjällräven Kajka 35
329 euroa

Camelbakin uusi Fusion-juomarakko vetoketjulla

Camelbak Octane 12 Fusion 2L
Camelbak Octane 12 Fusion 2L on juoksureppu, johon mahtuu

Camelbakin ikoninen sininen juomarakko on tuote, jonka moni tunnistaa. Aikaisemmin juomarakko täytettiin ison korkin kautta. Uusista Fusion-sarjan juomarakoista korkki kuitenkin puuttuu; se on korvattu vetoketjulla.

Vetoketjun tarkoitus on helpottaa juomarakon täyttämistä. Rakon yläosassa oleva pyöreä reikä on vaihtunut ylälaidasta löytyväksi viilloksi.

Camelbak Fusion 2L -juomarakon vetoketju.
Camelbak Fusion 2L -juomarakon vetoketju muistuttaa Minigrip-pussin salpasulkua.

Vetoketjuratkaisu mahdollistaa juomarakon täyttämisen ylälaitaan asti. Vetoketju pitää vettä pienestä ratkaisua kohtaan koetusta jännityksestä huolimatta.

Vetoketjun sulkeminen loppuun asti vaatii hieman voimakkaamman vedon, mikä pistää miettimään, kuinka pitkään vetoketju säilyy toimintakuntoisena. Laatu ja viimeistely vaikuttavat kuitenkin erinomaisilta, joten huolet häilynevät käytön myötä.

Uusi Fusion-juomarakko löytyy muun muassa uudistetuista Octane-sarjan juomarepuista. Sarjan isommat 12- ja 22-litraiset versiot sopivat myös päiväretkelijän käyttöön, vaikka juoksujalkaa ei liikkuisikaan.

Camelbak Octane 12 Fusion 2L -repun olkaviilekkeet
Olkaviilekkeiden taskuihin mahtuu esimerkiksi naposteltavia tai puhelin.

Juomarepun parhaat puolet löytyvät etupuolelta, leveämpien olkaviilekkeiden taskuista. Niiden ansiosta osa varusteista on näppärästi käsillä.

Camelbak Octane 12 Fusion 2L
149 euroa

Uusi reilu Lundhags

Lundhags Saruk 75
Lundhagsin uudessa Saruk 75 -rinkassa osa soljista on metallisia. Kuva: Lundhags

Lundhagsin kevään uusiin rinkkoihin kuuluva 75-litrainen on erittäin vankka vaellusrinkka pitkille patikoille. Se on tehty kestämään ja esimerkiksi lantiovyön solki on metallia. Muut Saruk Pro -sarjan rinkat ovat 60- ja 90-litraisia.

Lundhags Saruk Pro 75 L
420 euroa