fbpx

Varusteet

Tunturitunnelit – tunneliteltat testissä

Kahden hengen tunneli on vaellustelttojen klassikko. Testasimme tunneliteltat aidossa tunturituulessa ja oikukkaassa sateessa.

Telttoja tunturissa

Tunneliteltasta on kehkeytynyt erämaavaeltajien suosikki. Se on helppo pystyttää tuulisessa avotunturissa, jossa majoitteen jalkopää kiilataan tantereeseen ja komeus vedetään muotoonsa myötätuulta hyödyntäen. Tiukka ankkurointi paikoilleen ja vaeltaja on lepopaikkansa ansainnut.

Päädyimme rajaamaan testin kahden hengen tunnelitelttoihin, jolloin majoitteet ovat keskenään erittäin hyvin vertailukelpoisia sekä pystytysominaisuuksiltaan että sisätiloiltaan.

Majoituskapasiteettina kaksikko on suosittu kategoria, sillä se palvelee pariskuntaa ja kaveruksia – reissutoveri on paras turva erämaassa. Joskus kaveri ei pääse mukaan vaellukselle, mutta kahden hengen teltta ei ole vielä liian iso yksin kannettavaksi.

Telttapakkaukset rivissä
Telttojen pakkaukset vasemmalta oikealle: Bergans, Fjällräven, Helsport, Hilleberg, Jack Wolfskin ja Vaude.

Viime vuosina kiusannut kulkutauti on hankaloittanut retkeilyvarusteiden tuotantoa, materiaalien saatavuutta ja mannertenvälistä logistiikkaa. Samalla ihmisten lisääntynyt vapaa-aika on nostanut retkeilyn arvostusta ja varusteiden kysyntää.

Kysynnän voittaessa tarjonnan testitelttojen etsiminen osoittautui työlääksi: osa valmistajista oli myynyt kaikki telttansa jo jälleenmyyjille. Lopulta ahkera uurastuksemme palkittiin ja saimme testiin keskeiset tunnelitelttoja valmistavat tuotemerkit.

Kaaria ja kankaita

Tunneliteltan muoto määräytyy yksittäisten, peräkkäin asetettujen kaarten muodostamasta rakenteesta. Kaaria voi olla yhdestä neljään.

Yhden kaaren ratkaisut ovat lähinnä soolotelttoja, joihin kierähdetään sisään sivulta. Kahdella kaarella kohotetaan vain makuutila eli sisäteltta, mutta kolmas kaari muodostaa telttaan eteisen, absidin. Neljän kaaren tunneliteltassa voi olla eteistilat molemmissa päissä tai kolmea kaarta on käytetty majoitustilan tukemiseen.

Kädet laittavat telttakaaria paikalleen
Eri pituisten telttakaarien paikalleen laittaminen helpottuu huomattavasti, kun kaarikäytävät on värikoodattu selkeästi.

Testiin valikoituneissa kahden hengen tunneliteltoissa käytetään kahden ja kolmen kaaren versioita. Joistakin malleista valmistetaan molempia versioita.

Tunneliteltan kaikki kaaret voivat olla keskenään samanpituisia, mutta usein teltan muotoa loivennetaan päistä käyttämällä keskikohtaa matalampaa eli lyhyempää kaarta. Kaikissa testituotteissa on toisistaan poikkeavat kaarenpituudet. Jotta ne osataan sijoittaa oikeaan kohtaan, tarvitaan värikoodaus tai muu merkitsemistapa.

Kädet pitelevät teltan kiilapusseja
Kiila-, kaari- ja telttapussit voi niputtaa yhdeksi kokonaisuudeksi pujottamalla pussien kiristysnarut lomittain. Näin säilytyspussit eivät katoa leiriytymisen aikana.

Pystytys on selkeintä, jos koko kaari on värjätty holvin suulla merkityllä värillä. Osassa testituotteita on värjätty vain kaaren viimeinen putkenpätkä, pelkkä nuppi tai kaareen on kiedottu ainoastaan värillistä teippiä merkiksi.

Kaarien työntäminen kaariholveihin sujuu helposti, kun holvi on riittävän iso, sen kangas on vahvistettu ja lopussa lukitus tehdään kiristyshihnalla säädettävään kuppiin. Mukana on myös malleja, joissa kaarelle on varattu vakiopituinen paikka eli kaaren lukitus tehdään lopussa kiinteään kuppiin tai purjerenkaaseen. Tällaisen kaaren poistaminen purkuvaiheessa voi olla erittäin työlästä kohmeisin käsin.

Kosteutta telttakankaan pinnalla sateen jäljiltä
Polyesterin pinnalle satanut vesi on jäätynyt yön aikana, mutta nailonkankaat kuivuivat tuulessa.

Kaariholvien lisäksi säätöä tarvitaan kiilapaikoilla nurkissa ja naruissa. Jotkut kiilalenkit ovat kiinteitä, mutta parhaimmillaan nurkkakiilan paikkaa voi siirtää tai kangasta kiristää jopa parikymmentä senttiä. Narujen säädöt onnistuvat parhaiten, jos V-kirjaimen muotoisen tukinarun molempia telttaa kohti meneviä osuuksia voi pidentää ja lyhentää.

Kuudesta testiteltasta viisi on valmistettu nailonista ja vain yksi polyesteristä. Edullinen polyesteri on ulkokankaana varsin jäykkää, joten siinä näkyvät vielä kolmen käyttökerran ja parin sateen jälkeen tehdaspaketissa syntyneet rypyt. Ohuet nailonkankaat pingottuvat sileiksi, mutta ne venähtävät kastuessaan.

Miehet pystyttävät telttaaa
Tunneliteltta nousee muotoonsa päädyt kiilaamalla.

Moni teltta menettää ryhdikkyytensä sateella tai aamukasteessa. Toisaalta ohuet kankaat lepattavat pienessäkin tuulessa tehostaen kuivumista sekä sisä- ja ulkoteltan välisen ilman kiertoa.

Testituotteiden pintakankaiden vesipilariarvot vaihtelivat 1 500 ja 5 000 millimetrin välillä. Sisäteltan lattioissa erot ovat vielä suuremmat, sillä ohuimman kankaan vesipilariarvo on 3 000 millimetriä, mutta järeimmässä päästään jopa 15 000 millimetriin.

Eteisestä kamariin

Kahdella kaarella kohoavan tunneliteltan eteinen jää minimalistiseksi. Teltan tukinarut pitäisi ankkuroida ristiin, jolloin sivulla olevaa ovea on hankala käyttää. Jos kahden kaaren tunnelissa ovi on päädyssä, lähes koko eteistila jää kulkureitiksi.

Kahden kaaren tunneleissa eteistila riittää niukasti vain rinkoille ja kengille, mutta kolmannen kaaren avulla eteisestä syntyy oma huone. Se tarjoaa hyvät tilat varusteille, sadesuojan ruuanlaittoon ja tilan vaikkapa koiralle.

Mies irrottaa ulkotelttaa
Sadesäällä ulkoteltta jää matkan jatkuessa märäksi. Sisäteltta on kuitenkin tällöin kuiva, joten se kannattaa irrottaa ja pakata erilleen.

Kaikkiin kolmen kaaren tunneleihin on tehty ovi eteisosan sivuun eli kaarien väliseen sivuseinään. Mahdollinen etuosan lisäovi monipuolistaa absidin käyttöä. Osassa telttoja päädyn kankaan voi rullata ensimmäiseen kaareen. Tällöin eteisestä muodostuu laavumainen katos, jonka seinä avautuu maisemaikkunana. 

Sisätelttojen korkeudet vaihtelivat 90 ja 100 senttimetrin välillä. Kymmenen sentin ero tuntuu pieneltä, mutta sillä on erittäin suuri merkitys isokokoiselle ja pitkälle vaeltajalle. Korkea teltta sallii istumisen kaikille käyttäjille.

Sisäteltan pituudet ovat muutaman sentin tarkkuudella 220-senttisiä. Sen sijaan makuutilan leveys vaihtelee 125 ja 155 sentin välillä. Levein malli riittää jopa kolmelle pienikokoiselle vaeltajalle.

Ovia ja tuuletuksia

Kaksinkertainen sisäteltan ovi ja suljettavat tuuletusaukot monipuolistavat käyttöä, mutta pelkillä hyttysverkoilla varustetut aukot eivät salli lämmönsäätelyä. Telttojen tuuletusaukot on avattu varsin erilaisin ratkaisuin. Varmimmin aukko pysyy avoinna, kun sen reunaan kiinnittyy kolme kiristysnarua.

Teltan tuuletusaukko
Telttojen tuuletusaukkoja pyritään pitämään auki erilaisin menetelmin. Pelkkä reunus ei riitä tuulessa. Yhdellä narulla uloin kohta pysyy avoinna. Kahdella narulla keskikohta yrittää painua sisään. Parhaiten muodossa pysyy kolmella narukiinnityksellä avattu aukko.

Kahden narun versiossa kaarevan tuuletusaukon ylälaita yrittää painua tuulessa alas. Yhden narun mallissa nyöri on kiinnitetty tuuletusläpän uloimpaan kohtaan. Joissakin malleissa tuuletukset avataan ilman naruja hyödyntäen tukikeppiä tai jäykkää reunavahviketta.

Itselle sopivaa vaellustelttaa etsiessä pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Osa arvostaa pakkauspussia, toinen monipuolista sisäteltan taskuvalikoimaa ja kolmas pyykkinarua.

Teltta ihmisen selässä olevan rinkan ulkopuolella
Jos teltta pakataan rinkan ulkopuolelle, siihen pitää laittaa karkuremmi. Teltta voi luiskahtaa hihnojen alta, mutta putoamisen huomaa, jos pakkauspussin naru on solmittu tai pujotettu kiinni rinkkaan.

Tuotteen hinta ja väri eivät olleet arvosteluperusteita. Värillä on silti väliä. Kirkas väri tuo näkyvyydellä turvaa tunturiin, mutta osa halua välttää huomiota valiten hillitymmän sävyn.

Monissa teltoissa ulkoteltan väri on vaihdettavissa, mutta sisäteltan sävyä ei voi valita. Toinen arvostaa valoisaa -kuosia, mutta naapuri kaipaa tummaa yösijaa unen laatua parantamaan.

Ei ole oikeaa ja väärää. On vain erilaisia tapoja ja mieltymyksiä. Vain yksi on yhteistä – rakkaus vaellukseen.

Telttojen kiiloja rivissä kivellä
Kiilat vasemmalta oikealle: Bergans, Fjällräven, Helsport, Hilleberg, Jack Wolfskin ja Vaude.

Nuotiot jakoon

Telttojen pystytystä arvostettiin testissä neljänneksen osuudella lopputuloksesta. Arvosanaan vaikuttavia tekijöitä olivat pystytyksen selkeys ja ohjeistus, eripituisten kaarien ja niiden holvien värikoodaus, kiilojen käyttö, teltan muoto ja tuenta tuulessa, kankaiden sateenkestävyys sekä narukiristysten säätömahdollisuudet, lukot ja heijastimet.

Mies istuu teltassa ja toinen teltan edessä
Erilaiset näkemykset ja mieltymykset perusteluineen sekä niistä käydyt pohdinnat antavat laajan pohjan ominaisuuksien arviointiin.

Makuutilaa arvosteltaessa keskityttiin sisäteltan korkeuteen, makuutilan pinta-alaan, kankaiden pingottamiseen ulkotelttaan ja sisäoven käytettävyyteen. Useat taskut, katon ripustusnarut ja muut yöpymistä helpottavat yksityiskohdat kohottivat arvosanaa, joka antaa 25 prosenttia lopputulokseen.

Eteistilojen käyttöominaisuudet muodostavat viidenneksen lopullisesta arvosanasta. Kohdassa arvioitiin erityisesti eteistilojen tilavuutta, ovien tarjoamia käyttömahdollisuuksia sekä tilan muunneltavuutta kuten helman käärimistä kiinni päätykaareen. 

Tuuletusta arvostettiin kymmenyksen osuudella lopullisesta testituloksesta. Osiossa arvioitiin tuuletusaukkojen määrään, laajuutta ja avoinna pysymistä. Tuuletuksen muuttaminen ja makuutilan lämmönsäätely kaksikerroksisella ovella ja suljettavilla tuuletusaukoilla paransivat testimenestystä.

Mies kirjaa asioita ylös vihkoon teltan edessä
Telttojen ulko- ja sisämittojen vertaamiseksi jokainen majoite on käyty tarkasti läpi mittanauhan kanssa.

Pakkauksen arvostelu on keskiarvo kolmesta yksittäisestä ominaisuudesta: korjaustarvikkeet, pakkauskoko ja teltan pakattavuus säilytyspussiin osastointeineen ja kompressiohihnoineen. Osion arvosana antaa kymmenyksen lopputulokseen.

Painon arvosanan antoi vaaka. Telttojen painot vaihtelivat kahdesta reiluun kolmeen kilogrammaan. Osion arvosanat laskettiin lineaarisen yhtälön mukaan siten, että puolentoista kilon painoisella tuotteella ansaitsi täydet viisi pistettä, mutta kolmen ja puolen kilon painolla olisi tyytyminen yhteen pisteeseen. Tuotteen painon vaikutus on kymmenys kokonaisarvosanasta.


Bergans Trollhetta Tunnel 2

Pieni eteinen, mutta leveyttä jopa kolmelle

Bergansin Trollhetta Tunnel 2 -teltta pystytetty tunturiin

Hintaluokka: 600 €
Punnittu paino: 2 630 g
Ulkoteltan vesipilari: 3 000 mm
Lattian vesipilari: 7 000 mm

Norjalaisen Bergansin tunneli perustuu kahteen kaareen. Ne on värjätty sinisellä ja harmaalla. Pieni sävyero on hankala havaita hämärässä. Kaariholvit on vahvistettu ulkotelttaa paksummalla kankaalla, mutta ne voisivat olla hieman väljemmät.

Testin levein sisäteltta on 30 senttiä kapeinta kilpakumppania leveämpi, joten 155 senttimetrin levyinen majoitustila riittää jopa kolmelle pienikokoiselle yöpyjälle – useat makuualustat ovat vain niukasti yli puolimetrisiä. Reunustoille on ommeltu sisätaskuja peräti yhdeksän.

Sisätilat ovat hulppeat, mutta eteinen jää varsin niukaksi, vaikka ulko-ovi on sijoitettu päädyn sijasta sivulle. Teltan tukinarut antavat parhaan tuen, jos ne muodostavat keskenään X-kirjaimen eli vastakkaisissa kulmissa kiristykset ovat toisiaan vastaan. Tällainen kiristys on nyt mahdoton, koska tällöin naru sijoittuisi ulko-oven eteen.

Kysymysmerkkiä muistuttavat koukkukiilat jakoivat testaajien mielipiteitä. Osa piti niitä alkeellisina pidon ja tuen suhteen, mutta toisaalta kulmikas profiili ei taitu helposti, nurkkalenkki pysyy hyvin koukussa, kiila on helppo vetää irti ja siihen ei tartu maata.

Narut tukevat kaaria kahdesta pisteestä. Narujen kiristysmekanismit ovat varsin pienet. Ne luistavat herkästi, sillä kiinnikkeeseen asettuva solmu työntää narua pois lukitusurasta.

Tuuletusaukot pysyvät avoinna kovassakin tuulessa, sillä ne on tuettu esimerkillisesti kolmihaaraisella narulla. Sisäteltan tuplaovi parantaa lämmönsäätelymahdollisuuksia. Tilava teltta on hyvä valinta, jos eteistilaa käyttää ainoastaan kenkien ja rinkan säilytykseen.

+ testin levein sisäteltta
+ kiilojen kiristysmahdollisuudet

– vaatimaton eteistila
– narulukkojen kiristys vaatii tarkkuutta

Fjällräven Abisko Shape 2

Laadukas kokonaisuus vailla merkittäviä puutteita

Fjällrävenin Abisko Shape 2 -teltta pystytetty tunturiin

Hintaluokka: 850 €
Punnittu paino: 2 550 g
Ulkoteltan vesipilari: 3 000 mm
Lattian vesipilari: 6 000 mm

Ruotsalaisen Fjällrävenin Abisko-teltasta on peräti neljä erilaista kahden hengen versiota. Dome on kupoliteltta ja Lite kahden kaaren tunneli. Shape ja Endurance ovat kolmen kaaren tunneleita, joista testiin valikoitui päädyistä matalampi ja samalla edullisempi Shape-malli.

Eteisen mataluus verotti testiteltan menestystä, mutta toisaalta se toi keveyttä ja samalla virtaviivaista olemusta tunturituuleen. Ankkurointi onnistuu hyvin haastavalle alustalle, mutta ohuen ulkokankaan kostuminen saa ulkoteltan venymään yllättävän paljon.

Ryhti paranee naruja trimmaamalla ja tuulen kuivatessa teltan. Toinen ryhdin notkahdus liittyy kahdella kiinnityksellä kiristettäviin tuuletusaukkoihin, joiden reunus pyrkii painumaan alas ylälaidan keskikohdasta. Tilanne korjautuu reunavahvikkeen asentoa parantelemalla.

Teltan molemmat päädyt saa rullattua ylös lähimpään kaareen. Tällöin sisälle kertyneen kosteuden saa tuuletettua tehokkaasti pois. Sisäteltan ovi on kaksikerroksinen, mutta takaseinän ­tuuletusaukoissa on vain hyttysverkot. Teltassa on neljä sisätaskua ja pyykkinarut on sijoitettu sekä sisäteltan että eteisen kattoon.

Teltta on testin matalin ja sisätiloiltaan myös kapein. Solakka rakenne kesti erinomaisesti telttaa sivulta puskeneen tuulen. Kompressiohihnoilla ja osastoilla varustettu pakkauspussi ansaitsi testin parhaimmat pisteet.

Omaan taskuun on paketoitu laajimmat korjaustarvikkeet, joihin kuului holkin lisäksi varapätkä jokaiseen kaareen. Neljästä paikkakankaasta yhdessä on liimapinta. Lisäksi mukana on neula, lankaa ja saumatiiviste – erinomaista.

+ virtaviivainen muoto tuulessa
+ kaarien selkeä värikoodaus ja pystytysohjeet
+ paras pakkauspussi korjausvarusteineen

– niukat tilat

Helsport Lofoten Superlight 2 camp

Ankkuroinnissa parantamista, mutta huikeat tilat keveydestä huolimatta

Helsportin Lofoten Superlight 2 camp -teltta pystytetty tunturiin

Hintaluokka: 960 €
Punnittu paino: 2 030 g
Ulkoteltan vesipilari: 2 000 mm
Lattian vesipilari: 3 000 mm

Norjalainen Helsport on panostanut yksityiskohdissa ja materiaalivalinnoissa keveyteen. Lofoten Superlight on nimensä mukaisesti superkevyt tunneliteltta. Toki markkinoilla on myös selvästi kevyempiä kahden hengen telttoja, mutta niissä ei ole vastaavia eteistiloja.

Lofoten kerää kiitosta tilavalla eteisellä ja makuutilojen avaruudella. Ulko-ovi on aavistuksen kapea, mutta lisäovi parantaa absidin käyttömahdollisuuksia.

Kaaret on värikoodattu esimerkillisesti: kahden keltaisen kaverina on täysin punainen putki. Kaaret voi työntää holveihin kumminpäin tahansa, mutta kaaren pää pitää pystyä pingottamaan ilman säätöjä sille varattuun kuppiin.

Teltan pystytystä pidettiin osin haastavana, sillä kiilat työnnetään kiinteisiin lenkkeihin. Useimmilla kilpailijoilla kangasta voi kiristää kiilan kiinnityskohdista. Tällöin kiilan paikkaa voi vaihtaa vaaksan, jos maassa on hankala kivi tai juuri. Nurkkakiristysten puutteen vuoksi Helsportin teltalle kannattaa etsiä mahdollisimman tasainen alusta.

Tiukat kuminauhat pingottavat sisäteltan ihailtavan tiukasti. Tavaroille on varattu neljä sisätaskua. Yksikerroksinen ovi ja aina avoimet tuuletusaukot eivät salli lämmönsäätelyä.

Narut tukeutuvat kaariin kahdesta kohdasta, mutta haarat yhdistyvät pian yhteen nyöriin. Tuuletusaukkoja ei kiristetä naruilla auki, vaan valmistaja luottaa pelkän reunajäykisteen tukeen. Testin kevyin teltta on erinomainen valinta kevyttä ja tilavaa vaihtoehtoa etsivälle, mutta ohuita kankaita pitää käsitellä varoen: teltan lattian vesipilariarvo on vain viidennes järeimmän vaellusteltan lukemasta.

+ sisä- ja ulkoteltta pingottuvat hyvin
+ kevyt kokonaisuus
+ kaarien värikoodaus

– kiilojen käytön haasteet

Hilleberg Nallo 2 GT – TESTIVOITTAJA

Laatu näkyy materiaaleissa ja yksityiskohdissa – ja painossa

Hilleberg Nallo 2 GT -teltta pystetty tunturiin

Hintaluokka: 1 050 €
Punnittu paino: 2 900 g
Ulkoteltan vesipilari: 5 000 mm
Lattian vesipilari: 15 000 mm

Ruotsalainen Hilleberg on pelkästään telttoihin erikoistunut tuotemerkki. Sen testiteltta kuuluu valmistajan luokituksessa punaiseen sarjaan, joka on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Nallon materiaalit ovat esimerkiksi kankaiden vesipilariarvoiltaan selvästi testin vankimmat, mutta siitä huolimatta valmistajalla olisi vielä kestävämpiä vaihtoehtoja mustassa telttaluokassaan.

Laadukkaat yksityiskohdat erottuvat kilpakumppaneista vahvistettuina ja tilavina kaariholveina, vankimpina kiristysnaruina, vahvoina vetoketjuina ja koko sisäteltan levyisenä sisäovena, joka helpottaa makuutilojen käyttöä. Sisäteltassa on tuplaovi ja lämmönsäätely onnistuu myös jalkopään kaksikerroksisessa tuuletusluukussa.

Lämmönsäätelyn osalta tuote on testin parhaimpia. Eteisessä on kaksi ovea ja kankaan saa halutessa käärittyä absidin uloimpaan kaareen. Tällöin eteinen muuttuu maisemaikkunalliseksi katokseksi.

Pystytyksen osalta teltta valittiin testin parhaimmaksi, sillä sen kiinnikkeet soveltuivat myös epätasaiselle alustalle ja ulkokangas pysyi kireähkönä myös kastuneena.

Hyvistä materiaaleista ja vankasta ankkuroinnista huolimatta testivoitto heltisi varsin niukalla marginaalilla, sillä pakkauspussi korjaustarpeineen jää vaatimattomaksi ja tuote painaa kohtalaisen paljon. Lisäksi kaarien värikoodaus on toteutettu vain pienellä teipinpalalla ja sisäteltta on viisi senttiä kilpakumppaneita lyhyempi.

Nallosta valmistetaan myös kahden kaaren versiota, jonne kuljetaan päädystä eteistilan jäädessä hyvin vaatimattomaksi. Tällöin tuotenimen perästä puuttuu GT-kirjainyhdistelmä.

+ parhaat materiaalit
+ kaariholvien ja vetoketjujen suojalistat
+ pystytys haastavalle alustalle

– ryhditön pakkauspussi

Jack Wolfskin Lighthouse II RT

Parhaat sisätilat, mutta työläs pystytys

Jack Wolfskinin Lighthouse II RT -teltta pystytetty tunturiin

Hintaluokka: 900 €
Punnittu paino: 3 160 g
Ulkoteltan vesipilari: 1 500 mm
Lattian vesipilari: 5 000 mm

Saksalainen Jack Wolfskin poikkeaa kilpailijoistaan omaperäisellä kaarivalinnalla: kaarissa on selkeä taite noin 40 senttimetrin korkeudella. Taitteen ansiosta teltan alalaita nousee kohtisuorasti ylöspäin ja kaareutuminen alkaa vasta kulman jälkeen.

Laitojen lisäksi teltan päätyjä on kohotettu ylemmäs sijoittamalla niihin 30-senttiset kiinteät pystytolpat. Ratkaisu tekee sekä makuutilasta että eteisestä tilavan. Korotuspalojen haittana on lisäpaino, kehno pakattavuus ja kulmien kiristysongelmat.

Taitteet haittaavat hieman kaarien työntämistä holveihin. Kaaret on värikoodattu sinisellä ja punaisella. Putki on työnnettävä holveihin väritetty pää edellä, jotta kaaren päähän sijoitetun nupin saa pujotettua lopuksi purjerenkaaseen.

Erityisesti eteistila keräsi kiitosta. Sen ulompi kaari on yhtä korkea kuin sisäteltan suulla. Ulko-ovia on kaksi ja pääovessa on molemmilla sivuilla vetoketju. Lisäksi pääovi on kaksikerroksinen eli ulkoteltan ovessa on hyttysverkko.

Taskut on ommeltu kilpailijoista poiketen sisäteltan jalkopäähän. Siellä on myös teltan yksi erikoisuuksista eli reilun puolen metrin levyinen tuuletusluukku. Sen kautta voi ryömiä ulos jalkopäästä. Sisäovessa ja kaikissa tuuletusaukoissa on kaksikerroksiset kankaat. Niiden avulla voi säätää tuuletusta ja lämpötilaa.

Vaalean sisäkankaan ansiosta teltta on valoisa. Ulkoteltan vesipilariarvo jää testin vaatimattomimmaksi, mutta teltta selvisi hyvin testiolojen tunturituulessa ja vesisateessa. Kirkkaat narut saavat tuotteen näyttämään naruhirviöltä, mutta hyvä erottuvuus tuo leiriin turvallisuutta.

+ tilavin eteinen kahdella ovella
+ ulko-ovessa hyttysverkko
+ kirkkaat narut vähentävät kompastumisriskiä

– narujen sekoittuminen pakatessa

Vaude Arco 2P

Kelpo majoite omassa hintaluokassaan

Vauden Arco 2P -teltta pystytetty tunturiin

Hintaluokka: 260 €
Punnittu paino: 2 800 g
Ulkoteltan vesipilari: 3 000 mm
Lattian vesipilari: 5 000 mm

Saksalaisen Vauden Arco 2P poikkeaa muusta testikatraasta materiaalivalinnoillaan. Sen ulkoteltta on valmistettu ainoana polyesteristä. Nailonia edullisemmassa kankaassa on toki hyviäkin puolia, sillä se ei veny merkittävästi kastuttuaan. Sen sijaan vesi viipyilee ulkokankaan pinnalla, joten teltta kuivuu kilpailijoita hitaammin aamukasteen ja sateen jälkeen.

Kahden kaaren tunnelin ovi on sijoitettu eteisen päähän, jolloin kulkureitti sisäteltalle vie käytännössä koko eteistilan. Kaaret on värikoodattu ainoastaan päätynuppien osalta. Putkien päät ovat erilaiset, joten ne on työnnettävä tiukkoihin holveihin oikein päin.

Kaarien nupit sijoitetaan purjerenkaisiin, joiden kireyttä voi säätää. Nupit pullahtavat herkästi kaaren sisältä, jolloin niitä on vaikea asettaa takaisin kuminauhan solmun häiritessä työtä.

Teltan mukana on kahdeksan kiilaa, jotka riittävät kulmien kiristykseen. Kiilat pitää poistaa kaarien juurilta, jos haluaa käyttää ankkurointiin naruja.

Useimmissa teltoissa kiristysnarut tukevat kaarta kahdesta kiinnityspisteestä, mutta Vaudessa naru kiinnittyy telttaan vain yhdestä kohdasta. Suuret narulukot keräsivät kiitosta helppokäyttöisyydellään.

Sisäteltta jää testin matalimmaksi löysän ripustuksen vuoksi. Pikkutavaroille on kaksi sisätaskua. Sisäteltan ovi on yksikerroksinen ja tuuletus onnistuu kohtalaisesti kolmen ilma-aukon kautta. Tuuletusaukot pysyvät auki väliin käännettävän tapin avulla.

Vaatimaton eteinen ja muut haasteet pudottivat tuotteen testin hännille. Erittäin edullisena teltta on silti hyvä hankinta omassa hintaluokassaan.

+ teltan narut eivät ole kulkureitin edessä
+ erinomainen pakkauspussi

– eteistila on kulkureittiä
– tuuletusta ei voi juuri säädellä