fbpx

Varusteet

Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket on juoksijan kuoritakki, joka sopii myös minimalistiselle retkeilijälle

Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket kuuluu sveitsiläisbrändi polkujuoksusarjaan, mutta on omiaan kevyestä kuoresta haaveilevalle retkeilijälle.

Ylämäessä Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket päällä
Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket testattiin niin Kainuun vaaroilla kuin Käsivärren ja Ruotsin Lapin tuntureillakin.

Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket tuntuu kevyeltä, kun sen ottaa käteensä. Eikä kyse ei ole mistään aistiharhasta, sillä takki painaa koosta riippuen noin 170 grammaa.

Vaikka takki on kevyt, sen vesipilariarvoksi ilmoitetaan 20 000 mm, mikä vetää helposti vertoja tuhdimmilla kankailla varustettuihin verrokkeihin. Kangas on Pertex Shieldiä, joka lienee GoreTex Paclite Plus -materiaalin kovin kilpailija.

Pertex Shield -merkintä.
Takki on tehty Pertex Shield -kankaasta. Merkintä tästä löytyy takin sisäpintaan painettuna.

Käytössä takin Pertex Shield -kangas tuntuu miellyttävältä ihoakin vasten. Oma kokemukseni GoreTex Pacliten kanssa on, että vaikka kangas on kyllä ohutta, se tuntuu epämiellyttävän muoviselta paljaalla iholla.

Pertex Shieldin huokoisempi pinta ei tuo mieleen perinteistä kalvotakkimateriaalia, eikä se myöskään ole yhtä kitkaista kosteana. Takki on tehty ensisijaisesti polkujuoksuun, jossa ohuelta kuoritakilta vaaditaan hengittävyyttä, eikä takin jäykkyys saa rajoittaa liikkuvuutta.

Takin huppu
Mammutin takki on tehty polkujuoksuun, minkä takia kaikki ylimääräinen paino on pyritty karsimaan. Kiristyksissä ei ole säätöjä, vaan ne on ommeltu kankaan sisään.

Polkujuoksutaustansa vuoksi takin säädöt ovat varsin vähissä. Hupun takaosassa on sisään ommeltu kuminauha, joka pitää hupun päänmyötäisesti. Helmasta ja hihansuista löytyy samanlaiset kuminauhakiristykset, joita ei voi säätää.

Minimalismi jatkuu kautta linjan. Takissa on yksi vetoketjullinen rintatasku. Se on sentään tehty reilun kokoiseksi ja sinne mahtuukin hyvin esimerkiksi älypuhelin. Taskun vetoketju on niin sanotusti teipattu, eli vesi ei pääse kovinkaan helposti sisään kastelemaan taskun sisältöä.

Takin vetoketju
Mammutilla luotetaan yhteen taskuun.

Takin pitkä vetoketju ei ole vedenpitävä. Sen takaa löytyy kuitenkin vesilista, eikä ainakaan takkia testattaessa ajoittain kovissakin sateissa tämä ratkaisu tuottanut ongelmia. Ratkaisulla on haettu grammasäästöjä, ja se on onnistuttu toteuttamaan toimivuutta uhraamatta.

Takki pakkautuu omaan taskuunsa. Taskun sisällä on myös kuminauha, jolla pakatun takin saa tiukemmaksi nipuksi. Jos taskun koko olisi pienempi, tätä kuminauhaa ei tarvitsisi, joskin tällöin myös tasku olisi niin pieni, että se jäisi todennäköisesti käyttämättä taskuna.

Takki verrattuna litran juomapulloon
Pakattu takki verrattuna litran juomapulloon. Takki menee vielä pienempään tilaan, jos sen vain sulloo vaikka rinkkaan.

Aneregy-sarjan tuotteet on suunnattu polkujuoksuun, mutta mikään ei estä kevyitä varusteita etsivää retkeilijää vetämästä niitä ylleen vaellukselle. Testattu takki on lyömättömän kevyt, eikä toiminnallista eroa vaelluskuoritakkiin juuri kerry.

Taskuja ja säätöjä on vähän, mutta hyvä vedenpitävyys ja hengittävyys sekä keveys antavat ainakin omissa kirjoissani nämä paljolti anteeksi.

Jos tapana ja tarkoituksena on kantaa paljon tavaraa taskuissa tai säätää takin helmaa tai huppua optimiksi joka käänteessä, ei takki ehkä ole tällaiselle käyttäjälle. Jos kuoritakki menee päälle vasta kun sataa tai tuulee kovaa, Aenergyssa on ainekset luottovarusteeksi.

Mammut Aenergy TR HS Hooded Jacket maksaa 279 euroa, joskin sitä on mahdollista löytää myös tätä halvemmalla.