fbpx

Varusteet

Kotimaisella kinoksiin – Esittelyssä Alposet Pro -lumikengät

Uudistuneita Alposia valmistetaan taas Joensuun Heinävaarassa.

Alposet Pro -lumikengät

Alposet Pro -lumikenkien tarina yltää vuoteen 1984, jolloin kotimainen tuote aloitti arvostuksen keräämisen ammattilaisille suunniteltuna mallina. Valmistus taukosi vajaa vuosikymmen sitten, mutta retkeilijöiden iloksi All-Plast aloitti uudelleen klassikon tuotannon.

”Metalliosia lukuun ottamatta kaikki lumikengän osat on valmistettu Suomessa”, iloitsee All-Plastin toimitusjohtaja Timo Vuorisalo. Kotimaisen työn takeena oleva Avainlippumerkki somistaa syystä tuotepaketin kylkeä.

Alposet Pro -lumikenkien siteet
Lumikenkien vaihdettavat osat ovat vastuullista kulutusta.

Kuusikymmentä senttimetriä pitkä ja parhaimmillaan kolmekymmentä senttiä leveä Pro-versio on metsätyöläisten suosima. Sen sisartuote Ultra on suunniteltu pienemmällä pinta-alaltaan ulkoilukäyttöön. Alposet Ultra saapuu uudistettuna ensi talven lumille.

Kolmella pikalukolla säädettävät siteet sopivat erilaisiin talvijalkineisiin. Kenttätestissä huomasimme, että kannattaa valita jäykähkö jalkine, jotta etusiteen kiinnityskohta ei pääse painamaan jalkapöytää. Pohjan säleikkö antaa hyvän pidon pehmeässä lumessa. Tusina pultinpäätä ja metallitappia pureutuvat jäiseen alustaan.

Saapas astuu lumikengässä
Lukittuva akseli estää lumikengän ylikiertymisen.

Kulku on miellyttävää rauhallisella tahdilla, mutta nopeassa askelluksella lyhyt kärki yrittää sukeltaa. Muovirunko kestää hyvin rasitusta: taivutimme lumikengän banaania muistuttavalle kaarelle aurauspenkkaa vasten. Muoviseoksen lasittumislämpötila on alhainen, joten sille luvataan kestävyyttä jopa 50 asteen pakkaseen.

Alposet Pro -lumikenkiin kiinnitetty ulkoilukenkä siteellä
Räikillä siteiden käyttö on nopeaa.

Hieman alle 180 euroa maksavaa Pro-mallia valmistetaan valkoiseen sekoittuvina sinisen, oranssin ja mustan liukuväreinä. Kaikki lumikengän osat ovat vaihdettavia – uudistuneen siteen voi sijoittaa 1980-luvun Alposiin.