fbpx

Varusteet

Ilman kiiloja – Retken testissä itsestään seisovat teltat

Teksti ja kuvat Joel Ahola
Julkaistu Retki-lehdessä 5-6_2019

 

Itsestään seisova teltta kohoaa muotoonsa pelkkien kaarien avulla, joten sen voi pystyttää silokalliolle tai pehmeälle hiekalle ilman kiilojen kiinnittämishaasteita.

Jokainen telttailija tietää tilanteen, kun kiila ei uppoa maahan tai se irtoaa toista kulmaa kiristäessä. Kiilaa yritetään polkea jalalla kovaan savikkoon, soramaahan tai kivenkoloon, jolloin lopputuloksena on pahimmillaan taittunut kiila.

Kun retken ensimmäisenä iltana tuskaillaan kovan maapohjan kanssa, seuraavana tilanne voi olla täysin päinvastainen: kiila ei pidä pehmeällä rantahiekalla, mäntykankaan neulasmatossa tai paksussa sammalikossa.

Kiilaongelman voi unohtaa itsestään seisovan teltan kanssa, kun pelkät kaaret nostavat majoitteen ryhdikkääseen muotoon. Tällaisen teltan voi pystyttää vaikkapa jääkauden silottamalle kallioluodolle melontaretken yösijaksi.

Erittäin kivisillä leiripaikoilla maastoon on saatettu rakentaa laudoista telttailualustoja, joille itsestään seisova teltta sopii paremmin kuin useita kiinnityskohtia vaativa tunneliteltta. Tällaisia tasoja on esimerkiksi Kevon reitillä. Useilla ukkomaisilla vaellustaipaleilla rakennetulla alustalla nostetaan teltat kivikon sijaan kulutusta kestämättömän tai soisen maapohjan yläpuolelle.

Halusimme testata markkinoiden tarjonnan itsestään seisovien telttojen osalta. Lähetimme maahantuojille ja valmistajille testikutsun, jossa kerroimme etsivämme monipuoliseen retkeilykäyttöön sopivia itsestään seisovia telttoja, jotka on tarkoitettu kahdelle tai kolmelle yöpyjälle.

Tässä telttojen arviot.