fbpx

Varusteet

Barents Finse 3 – jämerä telttatulokas

Barents Finse 3 on uuden norjalaisen telttavalmistajan jämerä ja turvallinen talvitunneliteltta.

Mies pystyttää Barents Finse 3 -telttaa

Barents on uusi telttavalmistaja, jonka taustalla on Helsportin perustajasukua. Talvitelttojen raskaaseen sarjaan ei hypätäkään ihan heittämällä, sillä käyttäjäkokemukset ja todennettu luotettavuus ovat oleellisia silloin, kun teltta on oikeasti elintärkeässä roolissa.

Barentsin talviteltta Finse on saanut nimensä jäätiköiden keskellä sijaitsevasta norjalaisesta vuoristokylästä, jonne johtaa ainoastaan rautatie.

Finse on kolmikaarinen talvitunneliteltta suurella eteisabsidilla. Jo ensi näkemältä huomaa, että teltassa on otettu oppia joistakin talvitelttojen klassikoista, eikä suvun perinnöstä olla kovin kaukana.

Myrskynkestävyyteen on panostettu

Tarkemmalla katseella Finsestä huomaa yksityiskohtia, joita ei muissa teltoissa ole. Teltan keulassa on enemmän ankkuripisteitä kuin olen missään teltassa nähnyt: yhdeksän narua ja kolme maan tasalla olevaa ankkuripistettä kertovat siitä, että teltan keulan tuulenkestävyys on otettu tosissaan.

Barents Finse 3 -teltan keula
Teltan keula on jykevöitetty yhdeksällä narulla, joten myrskyn­kestävyyteen on panostettu paljon.

Esimerkiksi etukaaret on jykevöitetty neljällä narulla, kun useimmissa retkikuntateltoissa naruja on vain kaksi. Kaksi Finsen naruista kiinnittyy korkeammalla kaareen kuin useimmissa verrokkiteltoissa.

Tunnelin yläosan saa näin kiristettyä tiukasti, ja naru tukee paremmin kaaren yläosaa voimakkaassa tuulessa. Etukaari on voimakkaimmin tuulen armoilla oleva teltan osa, joten ratkaisu on hyvä.

Finsen halkaisijaltaan 11 millimetriä paksut kaaret ovat millin jykevämmät kuin useimmissa verrokkiteltoissa. Kaaret ovat samanpituiset, jolloin niiden sijainnilla ei ole väliä, ja teltan voi koota vaikka pimeässä.

Valmistaja kertoo, että malliin ollaan päivittämässä mahdollisuus tuplakaarille. Kaaritunnelit ovat Helsportin telttojen tapaan hieman nahkeat, ja välillä kaaria joutuu kaitsemaan perille lähietäisyydeltä.

Barents Finse 3 -tunneliteltta lumisessa maisemassa
Barents Finse 3 on uuden valmistajan kestävä talvitunneliteltta.

Ulkoteltan materiaalina on 40 denierin silnylon, mikä on kaiken kokenut ja varmasti kestävä ratkaisu tämän kaltaisissa teltoissa. Ulkoteltan lumiliepeet tukevoittavat pystytystä.

Koon osalta teltta seuraa myös perinteitä: se on tyypillisen kokoinen kolmen hengen teltta, jota käytetään useimmiten talvella kahden hengen telttana.

Tuttuja yksityiskohtia

Telttaan sisälle kömmittäessä ensimmäinen tunne on deja vu. Sen verran paljon se muistuttaa Helsportin tunnelitelttoja -yleisilmeeltään. Taskuissa, tuuletusaukoissa, kankaissa ja muissa yksityiskohdissa on paljon samankaltaisuuksia.

Finsessä on absidi vain toisella puolella, ja tuulenpuoleisen päädyn sisäkatto on vino. Tämä tarkoittaa sitä, että keitintä ei voi sijoittaa peräseinälle, vaan se on tuotava joko lähemmäs teltan keskiosaa, toiselle laidalle tai vaihtoehtoisesti absidiin.

Tämä on teltan ainoa haaste niille, jotka ovat tottuneet keitinlaatikkoon peräseinällä. Positiivisena puolena tästä seuraa se, että teltta on järeäksi kolmen hengen retkikuntateltaksi kevyemmästä päästä.

Barents Finse 3 -teltan sisätilat
Sisällä tilaa on kolmelle hengelle, tai kahdelle hieman leveämmin. Ulkoteltan kankaan väristä johtuen tunnelma on arktisen sininen.

Finse-teltassa on tuuletusaukkoja enemmän kuin olen missään teltassa nähnyt. Tämä vähentää kondensaatiota teltan sisällä. Lisäksi sillä on merkitystä turvallisuudelle, sillä häkä poistuu tyynellä ilmalla tehokkaammin.

Yleiskokemuksena teltta toimii mainiosti. Vaikka valmistaja on uusi, näkyy taustalla oleva kokemus selvästi. Finse on erinomaisen myrskynkestävä teltta, ja pärjää tässä kisassa markkinajohtajille. Retkeilijä voi olla iloinen siitä, että tunnelitelttojen raskaaseen sarjaan on tullut uusi valmistaja, sillä sijaa kilpailulle löytyy.

Uutuutena talvikaudelle 23–24 Barents on myös tuonut markkinoille kahdella absidilla varustetun talviteltan Arctic 3 Polarin, jonka takaseinä on suora. Tämä voi olla järeää telttaa etsivälle hiihtovaeltajalle vielä Finseäkin kiinnostavampi, sillä suoran takaseinän ansiosta keitinlaatikon saa luontevammin asetettua teltan sisälle.

Paino: 4,97 kilogrammaa
Hintaluokka: 1 160 euroa