fbpx

Varusteet

Kevyttä kotaretkeilyä– Testissä 3F UL Gear Tribe -kota

Kota ja kamiina kuuden kilon yhteispainolla kulkee rinkkaan pakattuna.

Pystytetty kota
Kota vaatii halkaisijaltaan noin nelimetrisen tilan pystytystä varten. Kamiinan alle kannattaa asettaa laakeita kiviä tai palosuojakangas turvallisuuden parantamiseksi.

Kamiinalla lämpiävä kota on luksusta. Lämpöä, vaatteiden kuivatusta ja ruuanlaittoa tunnelmallisessa paketissa.

Järeimmillään yksikerroksinen kota ja siihen sopiva kamiina nostavat kokonaispainon jopa 30 kiloon. Näin raskas majoite sopii lähinnä tukikohdaksi, mutta titaanikamiinalla ja kevyillä kuoseilla paino putoaa noin kuuteen kiloon. Tutustuimme laajasti erilaisiin kotiin ja kamiinoihin Retki-lehden numeroissa 5-6/2020 ja 7/2020.

Kyseisen kotatestin ja kamiinakatsauksen jälkeen markkinoille on ilmaantunut kiinalainen 3F UL GEAR, joka tarjoaa kotaa ja osista koottavaa teräskamiinaa hämmästyttävän kevyenä ja edullisena yhteispakettina. Pääsimme testaamaan kokonaisuutta – ja yllätyimme positiivisesti.

Tribe-kotatelttaa voi luonnehtia jopa nerokkaaksi. Pystytystä varten maahan, suunnitellun keskisalon paikalle, tökätään apukiekko yhdellä kiilalla. Kiekon kuvio osoittaa suunnat, joihin kiilat painetaan apunarun määräämään etäisyyteen. Tämän jälkeen kota kiinnitetään näihin täysin oikeissa paikoissa oleviin kiiloihin ja majoite nousee pystyyn viemällä keskisalko paikoilleen. Muutaman harjoituskerran jälkeen kodan pystyttää muutamassa minuutissa – yksin.


Kiilat saadaan oikeille paikoille keskisalon kohdalle asetetun sapluunan avulla. Lovet osoittavat apunarun suunnat ja kiila työnnetään maahan narun osoittamalle etäisyydelle.

Toinen neronleimaus on huipulle kiinteästi asennettu silokonikankainen piipun läpivienti. Palosuojatut kankaat nousevat piipun vartta ylös ja sisäpuolella alas. Jos majoitetta käyttää ilman kamiinaa, läpiviennin voi sulkea.

Kolmas erinomainen yksityiskohta on molemmilla puolilla olevien ovien ja niiden viereisten seinien avaus. Tällöin kahdeksansivuinen kota muuttuu vastakkain oleviksi louteiksi eli puolet seinistä on käärittynä sivuun. Seinien avaamisesta huolimatta kota pysyy erinomaisesti pystyssä kovassakin tuulessa, sillä avoimilla seinämillä on kodan huipulta tulevat tukinarut eli rakennelma on edelleen kiilattu kahdeksankulmaiseksi. Kuusi muuta naruankkurointia takaavat tuen myrskyyn.

Kodan keskisalko
Piipun läpivienti on suojattu silikonipintaisella kankaalla.

Tuote ihastuttaa. Kahden käyttökerran jälkeen moitittavaksi yltää vain matalahko helma. Kotaan saa lisävarusteena pohjakankaan ja hyttysverkollisen sisäteltan, jota pystyy käyttämään myös kamiinan kanssa.

Kamiina reppuun

Koottavan telttakamiinan painoksi ilmoitetaan vaivaiset 1,8 kiloa, mutta lukemasta on unohtunut rullattava piippu ja kantokassi sekä erinomaiset viiltosuojahanskat. Piipun pituudeksi voi valita 2,5 tai 3 metriä. Testasimme pidempää versiota, joka veti erinomaisesti ja piipun pää ylsi etäälle kankaasta.

Kamiina on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, jonka paksuudeksi ilmoitetaan paksuimmillaankin vain 0,6 millimetriä. Piipun seinämän paksuus on kolmannes tästä.

Piipun kanssa rullalla kuljetettava runkolevy taivutetaan U-kirjaimen muotoiseksi, jolloin sen päihin saa kiinnitettyä etu- ja takaseinät. Rakennelma pysyy koossa koko pohjan pituisella tangolla ja siipimutterilla. Ennen kiristämistä tankoon liitetään hevosenkengän muotoiset jalat. Kamiinan kansi liitetään ruuveilla päälle ja siihen yhdistetään piipun tyvi, jossa on kipinäverkko ja vedon säätöruuvi. Piippu pysyy oikeassa muodossa silmukoiden avulla. Haastavin työvaihe on piipun liittäminen kamiinaan, mutta se onnistuu pienen harjoittelun jälkeen ilman ohuen materiaalin taittumista.

Kotakamina
Kamiinaa voi lämmittää täyspitkillä klapeilla. Tasainen yläpinta sopii kokkailuun.

Kamiinan pesään sopivat täyspitkät klapit. Testasimme tuotetta kunnon tulilla: ensimmäinen metri piipusta laitettiin punahehkuiseksi. Ruoka valmistui kamiinan päällä ja kokonaisuus toimi erinomaisesti. Usean tunnin lämmityksen aikana luukku avattiin muutamia kymmeniä kertoja. Luukun avaaminen kiersi saranapultteja auki, joten ne pitää kiristää tiukemmalle ennen seuraavaa käyttöä.

Kamiinan ja kodan yhteispaino jää vain reiluun kuuteen kiloon. Neljälle hengelle riittävän majoitteen pakkaa mielellään syksyn retkille rinkkaan tai kanoottiin ja ahkiossa setti kulkee vaivatta. Tästä saa oivan retkikumppanin – jatkoon!

3F UL Gear Tribe -pohjakuva

3F UL Gear

Tribe-kotateltta
Hintaluokka: 230 euroa
Kokonaispaino: 3 870 grammaa
Materiaali: 210T polyesteri (vesipilari 3 000 mm)
Majoitustilat: 4 henkeä + kamiina

 

Telttakamiina kantolaukulla
Hintaluokka: 220 euroa
Paino: 2 420 grammaa kantolaukun kanssa
Materiaali: ruostumaton teräs
Mitat koottuna: 20 × 30 × 40 cm
Piippu: halkaisija 6 cm, pituus 3 m