fbpx

Varusteet

Retkikamu – reppuun mahtuva vanerinen monikäyttöalusta 

Retkikamu on 20 senttiä leveä ja 30 senttiä pitkä alusta, joka on tehty laadukkaasta kotimaisesta koivuvanerista.

Retkikamu-monikäyttäalusta nojaa kivenlohkareeseen

Kompakti, ohut ja kevyt alusta sujahtaa helposti vaikka päivärepun selkämykseen ja kulkee kätevästi myös rinkassa, pyörälaukussa, kanootissa ja ahkiossa.

”Sulan maan käyttöön” tarkoitettu alusta on valmistettu 4 millimetrin vanerista (noin 150 grammaa). Talvikäyttöön tarkoitettu on hieman paksumpaa vaneria (6 millimetriä, noin 240 grammaa) ja siinä on metallilistalla vahvistettu reuna. Retkikamun kahva on reilun kokoinen ja talvihanskan mentävä.

Retkikamu M90 toimii sulanmaan aikaan alustana, johon voi laittaa tarjolle ruokaa ja juomaa, laskea tavaroita esimerkiksi maastossa tai epähygienisissa olosuhteissa. Alustan toista puolta voi käyttää tilapäisenä leikkuulautana. Se ei kuitenkaan kestä jatkuvaa ja kovaa leikkaamista, sillä vaneri on tehty useista viilukerroksista. Retkikamu toimii tarvittaessa myös istuin- ja kirjoitusalustana.

Retkikamu-monikäyttöalusta tarjoilualustana
Retkikamu-alustan käyttötarkoituksia on monia. Se toimii muun muassa lautasen ja pöydän korvikkeena, leikkuulautana sekä istuinalustana.

Lumisiin olosuhteisiin paremmin sopivaa Retkikamu M24 -alustaa voi käyttää mm. retkikeittimen alustana tai siihen voi laskea astioita ja pienesineitä, jotka voivat hävitä lumeen. Lumilapion puutteessa Retkikamua voi käyttää tilapäisesti esim. lumen luomiseen penkeiltä, pöydiltä ja maasta tai lumen kaivamiseen. 

Retkikamu on valmistettu laadukkaasta kotimaisesta koivuvanerista käsityönä Aurassa. Alusta on käsitelty mehiläisvahalla tai pellavaöljyllä. Ne suojaavat pintaa hieman kosteudelta, mutta pitkäaikaista vetisissä olosuhteissa käyttöä vaneri ei kestä. Käsittelyn säännöllinen uusiminen pidentää käyttöikää. Alustan on hyvä antaa kuivahtaa käytön jälkeen, sillä vaneri voi hieman turvota kosteudesta.

Kyse ei ole uudesta asiasta, sillä talviretkeilijät ovat käyttäneet retkikeittimien alla puisia levyjä iät ja ajat. Retkikamu M90 perustuu Olli Aulion Suuressa retkeilykirjan (1990) varustevinkkiin. Alunperin monikäyttöinen vanerinen keitinalusta kahvalla oli tarkoitettu hiihtovaellukselle myös ”hätälapioksi” lumen kaivamiseen. 

Retkikamu-monikäyttöalusta erilaisilla logoilla varustettuina
Retkikamun voi personoida omalla logolla tai nimellä. Se on myös hyvä lahjavinkki ulkoilusta ja retkeilystä innostuneelle.

Varusteet ovat vuosikymmenten kuluessa kehittyneet hurjasti ja useimmilla hiihtovaeltajilla on nykyään mukanaan metallinen keitinlaatikko. Pienellä, kevyellä ja monikäyttöisellä vanerialustalla on silti oma paikkansa kesä- ja talviretkeilyssä. 

Alustoihin saa laserilla ”poltettuna” oman nimen kuvaan, missä vaeltaja suuntaa Nattas-tuntureille. Retkikamun saa tilattua myös omalla logolla tai tunnuksella. Molempia alustamalleja saa myös ilman kuvaa tai tekstiä. Retkikamun hinnat alkaen 37 €, reppuretki.fi.

Lisätietoja: Olli Järvenkylä, p. 505898985 ja [email protected]