fbpx

Varusteet

Kesän 2023 parhaat uutuudet retkipyöräilyyn

Retkipyöräily on vuosi vuodelta suositumpaa. Uusia varusteita tipahtelee markkinoille tasaiseen tahtiin. Tässä tämän kevään mielenkiintoisimmat varusteet pyöretkeilyyn.

Helsport hyppäsi pyörän selkään

Helsportin uudesta bikepacking-laukkusarjasta löytyy kaikki oleelliset laukkutyypit. Kuvasta puuttuu ohjaustankolaukku.

Pyörät on viety käsistä parin viime vuoden aikana. Se näkyy myös lisääntyneenä tarjontana erilaisten pyöräretkeilyyn soveltuvien tuotteiden keskuudessa.

Uusimpia tulokkaita bikepacking-laukkujen maailmassa on norjalainen Helsport, joka tunnetaan lähinnä majoitteistaan. Vaikka näillä meriiteillä brändi vaikuttaisi täydeltä ummikolta pyörälaukkujen saralla, on tänä keväänä ilmestynyt Gravel SL -sarja oikein vakuuttavaa tekoa.

Satulatolppalaukku kiinnittyy harvinaisen napakasti paikoilleen.

Lämpöhitsatut saumat ja kulmikas design tekevät laukuista erinomaisen ehdokkaan pyöräretkistä haaveilevan ostoskoriin. Laukuissa käytetyt materiaalit ovat paksuja ja vedenpitäviä.

Myös runkolaukun vetoketju on vettäpitävä, joten tavarat pysyvät kuivina kaikissa eri laukuissa.

Uusille alueille laajentuminen sujuu harvoin ongelmitta, mutta kaupan hyllyyn päätyneet lopputuotokset ovat varsin mutkattomia ja tutustumisen arvioisia tuotteita.

Helsport Gravel SL -pyörälaukut
90–120 euroa

Pyöräreppu maastoon

Ospreyn Escapist-sarja on suunniteltu ensisijaisesti maastopyöräilyyn.

Osprey päivitti maastopyöräreppusarja Escapistin tälle keväälle. Sarjaan kuuluvat 20-, 25- ja 30-litraiset reput, jotka on suunniteltu nimen omaan pyöräilijän tarkoituksiin.

Suurin ero ”normaaliin reppuun” löytyy lantiovyöstä, joka on muotoiltu niin, että reppu pysyy tiiviisti selässä myös vartalon ollessa etukenossa, kuten pyöräillessä on tapana.

Reppu jatkuu vielä lantiovyöstä alaspäin. Etukenoon nojatessa lantiovyö asettuu näin sopivaan kohtaan ilman, että se häiritsisi polkemista.

Sadesuojan saa vedettyä kantolaitteen suojaksi kuraisemmalla kelillä repun pohjalta. Repussa on myös kiinnityspiste kypärälle, silloin kun kypärää ei pidetä päässä.

Kypärän saa kätevästi kiinni reppuun. Repusta löytyy kiinnityspiste myös huomiovalolle. Etupaneelissa on Ospreyn rinkoista tuttu joustomateriaalista tehty tasku, johon saa esimerkiksi kuoritakin.

Sarjan suurin reppu sopii jo taloudellisen pakkaajan yön yli reissuun ja pienemmillä pärjää hyvin koko päivän retkillä.

Osprey Escapist -sarja
Alkaen 129 euroa

Sorateiden kuningas

Orbea Terra
Orbea Terra H40. Kuva: Huntteri Oy

Espanjalaisen Orbean Terra H40 on brändin sisäänheittotuote gravel-pyörien ihmeelliseen maailmaan.

Terra on osiensa puolesta erittäin kyvykäs ja soratiekelpoinen menopeli. Pyörässä on Shimanon gravel-pyöriin suunniteltu GRX-vaihteisto ja hyvän jarrutusvoiman takaavat hydrauliset jarrut.

Rengaskoko on gravel-pyörälle tyypillinen 700x38C. Rungon puolesta pyörään on varaa vaihtaa jopa 50 milliä leveät renkaat, joilla selviää jo rajummastakin maastosta.

Orbea Terra H40
2 349 euroa

Aktiivianorakki

Haltin fleece-toppa-hybridianorakki on oiva kaveri viileämpien päivien aktiiviseen tekemiseen.

Rinnuksen toppaus pitää ruumiinlämpöä yllä, hihojen ja selkäpuolen fleecekankaan siirtäessä ylimääräisen lämmön ja kosteuden keholta.

Taskuja anorakissa on vain yksi. Se ei löydy anorakki-tyyliin rinnalta, vaan vasemmalta sivulta.

Anorakin ainoa tasku on suunnattu taaksepäin, minkä takia sitä päätyy usein kaivamaan oikealla kädellä, vaikka tasku on vasemmalla puolella.

Anorakki toimii yhtä hyvin niin pyörän selässä kuin sukset jalassa. 

Halti Polku Anorakki
129 euroa

Monitoimityökalu pyöräretkelle

Blackburn Tradesmanista löytyy reilusti työkaluja eri ongelmatilanteisiin. Kuva: Huntteri Oy

Pyöräretki ei katkea kesken kaiken, jos mukana on oikeat työkalut. Koko pakin raahaamisen sijaan pyörälaukkuun tai -reppuun kannattaa sujauttaa mukaan monipuolinen pyörätyökalu.

Blackburnin Tradesmanista löytyy apu vaihtajan säädöstä ketjun vaihtoon. Kyseiseen työkaluun on saatu mahtumaan 17 toimintoa.

Blackburn Tradesman
40 euroa

Joustava kuori pyöräilijälle

Rabin Cinder Kinetic Jacketin kuorikangas on harvinaisen hengittävää ja joustavaa. Kuoritakin laittaa viileällä säällä herkästi ylleen myös tuuliselle lenkille, vaikka sadetta ei olisikaan tiedossa.

Rabin uusi Cinder-sarja on tehty  retkipyöräilyyn. Monenkirjavasta tuoteperheestä löytyy perinteisten pyöräilypaitojen ja housujen lisäksi myös pyörän selkään suunniteltu sadevarustus.

Cinder Kinetic Jacket hyödyntää Rabin Kinetic-kuorikangasta, joka on poikkeuksellisen joustavaa ja hengittävää kuorivaatteeksi.

Cinder Kinetic Jacketista löytyy pyöräilyvaatteista tuttu takatasku, joka pitää taskun tavarat poissa polkemisen tieltä.

Pyöräilykuoritakki poikkeaa normaalista kuoresta muun muassa pidemmän takahelmansa ja alaselän päälle asettuvan taskunsa osalta.

Myös takin huppu on suunniteltu niin, että se mahtuu pyöräilykypärän päälle.

Rab Cinder Kinetic Jacket
250 euroa