fbpx

Kotimaa

5 x Rokua Geopark

Rokuan, Oulujärven ja Oulujokilaakson alueille sijoittuva Suomen ensimmäinen UNESCO Global Geopark -kohde tarjoaa monipuolisen kattauksen retkikohteita geologisesti ainutlaatuisella alueella.

Sata kilometriä Tervareitistöllä

Oulujokilaaksoa seuraileva, Rokuan kansallispuistosta Oulun kupeeseen Sankivaaralle kulkeva Tervareitistö on satakilometrinen vaellusreitti, jonka varrelta löytyy runsaasti laavuja ja telttapaikkoja.

Onpa reitti mahdollista kulkea hyvin suunnittelemalla myös niin, että yöksi pääsee majoittumaan lakanoihin.

Tervareitistö on merkitty hyvin.

Reitillä on toki  mahdollista kulkea myös lyhyempiä pätkiä. Molempiin suuntiin kuljettava reitti on merkitty maastoon hyvin. Talvisin se on hiihdettävissä pienillä variaatioilla.

Oulujoki oli aikanaan merkittävä tervan kuljetusreitti ja Tervareitistön varren infotaulut kertovatkin kulkijalle niin tervan kuljettamisen historiasta kuin alueen erityisistä geologisista piirteistä.

Monipuoliset maisemat ja laaja laavujen verkosto tekevät tästä rauhallisesta vaellusreitistä loistokohteen pidemmästä vaellusreitistä kiinnostuneelle.

Reitti kulkee Muhoksen ja Utajärven taajamien läheisyydessä, joten ruokavarastoja on helppo tarvittaessa täydentää matkalla.

Lemmenpolku tarjoaa upeita suomalaismaisemia.

Luonnon keskellä Lemmenpolulla

Hempeästi nimetty Lemmenpolku kattaa parin kilometrin pätkän Tervareitistöönkin yhtyvästä polkuverkostosta.

Montan leirintäalueen ja Pyhäkosken voimalan välillä kulkeva parin kilometrin polku tarjoaa hienoja maisemia ja muutamat taukopaikat Oulujoen varressa.  

Polun varteen sijoitetut infotaulut kertovat alueen luonnosta, kulttuurihistoriasta ja erityisestä geologiasta. Reitiltä löytyy myös kalastuslaituri kalojen narraamisesta nauttiville.

Reitti on hyväkuntoinen, mutta keskivaativa.

Reitti on merkitty keskivaativaksi ja useammat portaat kumpuilevalla rantatörmällä tukevat luokitusta. Tämä oiva päiväretkikohde on helppo saavuttaa kummasta päästä tahansa.

Palovartijantornista suurimpaan suppaan

Palovartijantorniin kiivetessä saa kokea sydämentykytyksi, jos yhtään kärsii korkeanpaikankammosta.

Rokuan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956 suojelemaan alueen harvinaisen laajaa karukkokangasta, jonka vertaista saa hakea. Varsinaisen kansallispuiston pinta-ala kuuluu maamme pienimpiin 17 neliökilometrillään.

Sitä ympäröivät Natura 2000 -alueet tekevät puistosta ympäristöineen huomattavasti laajemman kokonaisuuden.

Puiston vetonauloihin kuuluvat vaaleina hohtavien jäkälämattojen lisäksi palovartijantorni, josta ympäröivää luontoa voi ihailla.

Näkymä alas palovartijantornista
Kiiepäminen ja rohkeus palkitaan hienoilla maisemilla puurajan yläpuolella.

Toinen merkittävä nähtyvyys on Syvyydenkaivo. Se on maamme suurin ja syvin suppa. Sen syvyydeksi on laskettu yli 50 metriä. Pohjalta löytyvän suon paksuus on kahdeksan metriä.

Kansallispuistosta löytyy muun muassa 20 kilometrin pituinen Keisarin kierros, joka sopii yön yli retkiin.

Rokualla on myös muutamia maastopyöräilyreittejä, jotka sopivat monen tasoisille pyöräilijöille. Rokuan pehmeä hiekkamaa on kuitenkin hyvin altis eroosiolle, joten muistathan pysyä merkityillä poluilla!

Kansallispuiston maisemissa on upeaa maastopyöräillä.

Kansallispuiston puusto koostuu lähes täysin männyistä. Alueella tapaat kangasmetsien asukkeja, kuten kansallispuiston tunnuksesta tutun leppälinnun. Erityisesti koiras ruosteenpunaisine vatsoineen on komea näky.

Suuria selkiä ja hiekkarantaa

Oulujärveä on kutsuttu myös Kainuun mereksi. Oulujärven retkeilyalueen rannassa Manamasalon saaressa seisoessa meri ei tunnu liioitellulta ilmaukselta. Suuret selät aammottavat edessä ja kutsuvat kesäiselle melonta- tai SUP-lauta retkelle.

Oulujärvi muistuttaa mereä, kun tuijottelee horisonttiin.

Upeat hiekkarannat ja -törmät reunustavat Oulujärven retkeilyalueen reittejä. Retkeilyalueeseen kuluu muutamia Oulujärven saaria, joista suurimpaan osaan pääsemiksi vaaditaan jonkinlainen vene tai esimerkiksi kajakki.

Manamasalon saareen pääsee myös autolla. Laavujen ja telttapaikkojen lisäksi saarella voi majoittua myös leirintäalueen mökissä.

Hieno rantaviiva tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Alueelta löytyy myös useita kalastuslampia, joihin voi ostaa erillisen luvan. Saaliiksi voi jäädä esimerkiksi kirjolohta, taimenta, harjusta tai siikaa.

Oulujärvellä sijaitsee myös Euroopan unionin vanhin kallioperä. Ikiaikaista kiveä voi käydä ihastelemassa Kiloniemen gneissikalliolla.

Sivuhaarojen helmet

Oulujokeen laskee useita sivuhaaroja. Merkittävimpiin  sivuhaaroihin kuuluva Muhosjoki luikertaa metsämaisemissa ja peltojen keskellä ennen Oulujokeen yhtymistä.

Kosken pauhua oli rauhoittava katsella.

Muhosjoen varressa sijaitsee myös alueen yksi suosituimmista päiväretkikohteista, Liimanninkoski. Lyhyehkö polku alas metsän seassa kohisevalle koskelle kulkee rinneniityn, lehdon ja kuusikon läpi.

Koskella on laavu ja tulipaikka, jossa voi tulistella kosken kohinaa kuunnellen. Paikka on suosittu, mutta paistoritilälle mahtuu kerralla onneksi useamman seurueen makkarat.

Koski tuntui olevan suosittu retkikohde.

Toinen päiväretkikohde löytyy Muhosjokeen yhtyvän Poikajoen varrelta. Isterinkoski putoaa 30 metriä vain muutaman sadan metrin matkalla suojellun lehtometsän läpi. Tätä koskea pääset ihailemaan metsäpolkua pitkin.