fbpx

Varusteet

Kuoritakki ja -housut testissä Lemmenjoella: Uudistuneet Haglöfs L.I.M-kuorivaatteet vakuuttivat

Monet kevyimmistä retkeilyvarusteista tai -vaatteista eivät tahdo soveltua Pohjolan vaihteleviin oloihin. Ruotsalaisen Haglöfsin L.I.M-sarja tekee tässä poikkeuksen.

Vaeltaja nouse polkua pitkin ylös
Lapin epävakaassa kesäsäässä kuorivaatetus tulee tarpeeseen.

Haglöfsin kuoritakki ja -housut pääsivät testiimme Lemmenjoen metsissä ja tuntureilla. Haglöfsin L.I.M-sarjan nimi tulee sanoista Less Is More, eli vähemmän on enemmän. Tuotteet luottavat kauttaaltaan hyvin minimalistiseen designiin, eivätkä uudistuneet kuorihousut ja -takki tee tässä poikkeusta.

Materiaaliksi on valittu kevyt, mutta ”pommin varma” 2,5-kerroksinen GORE-TEX Paclite® PLUS. Sen vesipilari arvo on >28 000 mm, mikä puolestaan tarkoittaa, ettei normaaleissa vaellusolosuhteissa pitäisi tulla juuri vastaan tilanteita, joissa takki pääsisi vettymään läpi.

Lue myös: Mikä on riittävä vesipilariarvo?

L.I.M Pant -kuorihousujen lahkeet aukeavat pitkillä vetoketjuilla, mikä mahdollistaa housujen jalkaa vetämisen jalkineissakin.

Kuorihousujen lahje auki
L.I.M Pant -housujen lahje aukeaa koko pitkällä vetoketjulla, mikä helpottaa pukemista.

Kahteen suuntaan aukeava vetoketju mahdollistaa myös tuuletuksien avaamisen reiden kohdalta. Tämä ominaisuus on oikein miellyttävä varsinkin vaihtelevassa säässä vaeltavalle.

Housut ovat malliltaan suhteellisen istuvat, joten kovin paksujen vaellushousujen päälle niitä ei ole kovin mielekästä vetää. Housut on ommeltu polven kohdalta hieman kaartuviksi, istuvuuden parantamiseksi.

Taskuja housuista ei löydy, mikä voi niitä yleensä käyttäville tuntua harmilliselta. Toisaalta kuorihousujen taskuihin sijoitettavien esineiden ja asioiden suhteen tulisi harkitsevainen, sillä taskut kondensoivat usein reilustikin kosteutta, mikä voi olla haitallista osalle esineistä tai varusteista.

Kuorihousujen tuuletus auki
Kaksisuuntainen vetoketju kuorihousuissa mahdollistaa tuuletuksen lisäämistä. Sen ansioista housuja ei tarvitse koko ajan olla vaihtamassa pois jalasta, sillä lämpöä saa vähennettyä vetoketju raottamalla

Housuista löytyy sen sijaan sepalus, mikä vähentää niiden kurahousumaisuutta.

Painoa L-koon miesten housuilla on 225 grammaa. Housujen hinta on 209 euroa.

L.I.M GTX Jacket -kuoritakki jatkaa housujen minimalistista linjaa. Kiristysnyöreistä on luovuttu. Näin on painoa säästyy, mutta säädettävyys kärsii hiukan. Resoreista ja hupuntakaosasta löytyy kuitenkin sisään ommeltu joustonauha, joka varmistaa takin istuvuuden.

Kuoritakin hupun kiristys
L.I.M GTX Jacketista on jätetty erilliset kiristykset pois. Huppu istuu kuitenkin hyvin päähän sisään ommellun joustonauhan ansiosta.

Kuoritakin vetoketjut eivät ole vettäpitävät, mutta pitkän vetoketjun alta löytyy kuitenkin vesilista, jonka tehtävänä on pitää vesi poissa vaeltajan rinnuksilta. Pitkän vetoketjun alta löytyy pari painonappia, joiden ansioista takki pysyy kiinni, vaikka pitkä vetoketju olisikin auki.

Kuoritakin vetoketju
Takin vetoketju ei ole vettäpitävä, mutta sen alta löytyy vesilista.

Takissa ei ole erillisiä kainalotuuletuksia. Ilmanvaihto on hoidettu reilun kokoisten taskujen verkkosisuksella, minkä kautta ilma pääsee kiertämään. Tämä toki tarkoittaa, että taskut on pidettävä auki mikäli tuuletuksia halutaan hyödyntää. Taskut ovat onneksi sen verran suurikokoiset, ettei niiden sisältö ihan helpolla pääse niistä putoamaan.

Kuoritakin tuulekset
Takin paino on saatu pidettyä alhaalla yhdistämällä kainalon tuuletukset takin verkkovuorillisiin taskuihin.

Takin logo ja hihan pieni kuviointi ovat heijastavia. Kuoritakki on näin ollen paremmin näkyvä myös esimerkiksi syksyn pimeällä.

Takki painaa miesten L-koossa 280 grammaa. Kuoritakki kustantaa 249 euroa.

Kuoritakin hihat
Kämmenselän puoli ulottuu pidemmälle suojaten rannetta.

L.I.M-sarja kuorivaatteet soveltuvat Pohjolan vaihteleviin oloihin, mutta ovat silti erittäin kevyitä ja laadukkaita. Kyseiset takki ja housut voivat joidenkin makuun tuntua turhankin riisutuilta.

Haglöfsin omia sanoja mukaillen, vähemmän on kuitenkin enemmän monelle meistä, eikä housujen taskuja tule hirveästi ikävä, mikäli rinkassa on reilut lantiovyötaskut.

Takki ja housut kuuluvat onnistuneimpiin kevyisiin kuorivaatteisiin.