Tutkimme miten sormet tulisi pukea talviretkelle. Millainen olisi paras käsine pakkassäässä ja lumisissa oloissa? Tehtävä osoittautui luultua
vaikeammaksi.
Kun pakkanen piinaa, elimistö reagoi kylmään monella tavalla. Keho turvaa tärkeiden elimien verenkierron supistamalla etäisempiä verisuonia muun muassa varpaissa ja sormissa. Sormien palelua ehkäistään hyvillä käsineillä, ja niitä Retki-lehti testasi numeroon 10/21.
Monen tunnetun valmistajan käsinekatalogeissa on sivuja kuin Seitsemässä veljeksessä. Eri lajeihin ja erilaisiin olosuhteisiin on kehitetty omat mallinsa. Halusimme testiin hanskoja, joilla pärjää arktisissa oloissa, kun on lunta ja pakkasta. Hanskoja haluttiin käyttää tavanomaisissa talviretkeilijän askareissa, joita yleensä tehtäisiin rukkaset kädessä. Käytettävyyden piti siis riittää esimerkiksi halonhakkuuseen ja vedenkantamiseen.
Aloitimme testin keskellä kevään 2021 kovimpia pakkasia, mikä muodosti oman haasteensa: monia malleja oli vaikea saada testiin, sillä ne oli jo myyty loppuun kaikkialta. Tämän vuoksi hyväksyimme testiin poikkeuksellisesti eri kokoisia käsineitä, vaikka se hieman heikentääkin vertailtavuutta. Pyrimme valikoimaan tuotteita, joita suomalaisen ostajan olisi kohtuullisen vaivatonta hankkia myös kotimaisilta jälleenmyyjiltä.
Testiin poimittiin sekä rukkas- että sormikasmallisia hanskoja, jotta samalla voitaisiin arvioida eri käsinetyyppien sopivuutta talviretkeilijälle. Monilta valmistajilta löytyy samasta hanskasta sekä rukkas- että sormikasversio, jolloin jokainen voi lopulta tehdä ostopäätöksen juuri itselleen mieluisimmasta versiosta.
Talvikäsineisiin pätee samat kerrospukeutumisen periaatteet kuin sukkiin tai alusasuihin. Merkittävin ero syntyy siitä, että pelkkä sormien suojaaminen ei riitä, vaan niillä pitäisi myös pystyä tekemään jotakin. Hyvin istuvan rukkasen ompeluun voi tarvita yli sata erilaista kangas-, kuitu- ja nahkakappaletta.
Karkea nyrkkisääntö on, että noin kymmenen asteen pakkasessa pärjää vielä yhdellä sormikasmallisella talvihanskalla. Satunnainen hanskan riisuminen ei vielä palelluta kulkijaa. Viileämmässä kelissä lähimpänä ihoa kannattaa käyttää ohutta käsinettä, joka siirtää kosteuden pois iholta. Kostunut aluskäsine on helppo vaihtaa kuivaan ja kuivattaa. Erilaisten aluskäsineiden avulla lämpöä voi säädellä, sillä Hestran mukaan tumppu voi lisätä lämpimyyttä jopa 20 prosenttia. Alushanska voi olla pelkästään lämmittävä tai luonteeltaan työsormikas, jolloin paksun ja kömpelön kintaan voi välillä riisua ja tehdä sorminäppäryyttä vaativat tehtävät aluskäsineellä.
Todellinen lämpimyys on monen tekijän summa. Vaikka valmistajat ilmoittavat käytetyt materiaalit, kuluttajalle ei välttämättä kerrota kovin tarkasti sitä, kuinka paksulti ja tiheästi materiaalia on. Alushanskan ja kuoren yhdistelmä on tyypillisesti yksittäistä hansikasta lämpimämpi, koska väliin jää yksi eristävä ilmakerros. Samoin rukkasmalli on tyypillisesti hansikasmallia lämpimämpi, koska kintaassa sormet lämmittävät toisiaan. Vaikeaksi arviointi muuttuu silloin, kun yhtälöön lisätään kosteuden vaikutus tai se, kuinka usein hanskaa joutuisi päivän mittaan riisumaan. Pisteet annettiin kokonaisarvioinnin perusteella.
Testin lämpimimmäksi arvostettiin Black Diamondin ratkaisu, jonka alustumppu yhdistelee 170-grammaista PrimaLoft Gold -kuitua, keittovillaa ja 300-grammaista Polartec-fleeceä. Villan keittäminen tekee materiaalista tuulta ja vettä hylkivän, kestävämmän ja myös paremmin eristävän.
Toiseksi nostettiin Nevercoldin ratkaisu, joka tuottaa hurjasti lämpöä akkujen avulla. Hanska ei ole kelvoton akkujen tyhjennyttyäkään, sillä eristeenä on käytetty 100-grammaista Thinsulate-kuitua. Lisäksi rukkasen sisälle on helppo lisätä vapaavalintainen aluskäsine. Jaetun kakkostilan otti Rab. Pienimmille lämpöpisteille jäivät sormikasmalliset Jack Wolfskin ja Sealskinz, joilta puuttui irrotettavan aluskäsineen tuoma etu.
Jos rukkasmallit saivat etua lämpöpisteissä, ovat sormikasmalliset puolestaan voitolla näppäryydessä.
Sealskinz istuu käteen hyvin, ja eriste ei pahemmin käytössä muljahtele. Nahkaisella kämmenosalla on helppo tarttua asioihin. Jaetulla kärkisijalla on Hestran nahkakäsine. Black Diamond luottaa kolmisormiratkaisuun, jossa peukulle ja etusormelle on omat paikkansa, mutta muut sormet lämmittelevät toistensa kanssa. Ratkaisu yhdistää sormikas- ja rukkasmallien parhaat puolet, ja osoittautuu varsin toimivaksi.
Jack Wolfskinin sormikkaan ongelmaksi jää eristeen liikkuminen hanskan sisällä, mikä vaikeuttaa asioihin tarttumista. Kämmenpuolen materiaali ei myöskään ole nahkaa, vaikka se ominaisuuksiltaan sellaista jäljitteleekin.
Rukkasmalleista näppärin on Nevercold, koska eristettä on tarttumispinnoilla vain ohuelti.
Talviretkeilijä joutuu ennen pitkää kosketuksiin erilaisten elementtien kanssa. Kannetaan vettä, nostellaan kattilaa tulilta ja vaelletaan tuulisessa tunturissa. Parasta suojaa tarjoavat Black Diamond ja Rab, joissa on nahkainen kämmenosa sekä lähes 30 000 millimetrin vesipilarilta suojaava kalvo. Myös Jack Wolfskin, Haglöfs ja Sealskinz luottavat vedenpitäviin, mutta ohuempiin kalvoihin.
Auclairin suojaavuus on rakennettu pintakankaan polyuretaanilaminoinnilla sekä nahkaosien Nikwax-vahalla. Myös Hestraa on käsiteltävä Nikwaxilla, vaikka valmistajan Army-sarjan nahka onkin jo tehtaalla kyllästettyä. Black Diamond ja Haglöfs käyttävät Pittardsin Armor-Tan-käsiteltyä nahkaa. Tämä keraaminen pinnoite lisää nahan kestävyyttä ja on vettä hylkivä. Huonosti käsitelty nahka pääsee kastumaan, ja menee helposti pilalle, kun sitä kuitenkin yritetään kuivatella liian lähellä nuotiota. Vanhan viisauden mukaan siellä missä voi sulaa, myös nahka palaa.
Heikoin suojaavuus on Nevercoldissa, joka on vain vettä hylkivä. Akkujen kastumista olisi joka tapauksessa vältettävä. Mitä tahansa heikosti suojaavaa hanskaa voi parannella hankkimalla lisävarusteeksi ohuenkin kalvollisen kuorihanskan, jota voi käyttää tarpeen tullen. Hestran mukaan aluskäsineen ja kuorihanskan avulla tehtävä kolmikerrosrakenne lisää lämpimyyttä yhteensä jopa 50 prosenttia verrattuna pelkän eristävän käsineen käyttämiseen.
Hanskatestissä voittajan nimeäminen on vaikea tehtävä, sillä kaikki testatut tuotteet ovat talvikäyttöön kelvollisia. Paremmuuteen vaikuttaa käyttöympäristö: esimerkiksi hyvin kylmään säähän soveltuvat Black Diamond tai Rab aiheuttaisivat hurjaa hikoilua pikkupakkasessa. Lauhemmassa säässä Jack Wolfskin tai Sealskinz olisivat sopivampia. Pidemmällä reissulla alushanskoja olisi pakko päästä vaihtamaan, ja se sujuu helpoimmin Haglöfsin kanssa. Lyhytkestoisen lisälämmön tarpeessa Nevercold olisi luonnollisesti ylivoimainen.
Auclair on ominaisuuksiltaan monipuolisin ja sen alushanskaa kehtaisi käyttää sellaisenaankin. Hestra taas on hyvin yksinkertainen ja pelkistetty, mutta kun pitää hakata puita, kantaa vettä tai siirtää tulikuumaa kattilaa, Hestra ei ota nokkiinsa hetkittäin huonosta kohtelusta. Vähän rasvaa pintaan, ja taas mennään.
Lämpöinen kanadalainen tuo vähän väriä muuten tummanpuhuvaan joukkoon. Aluskäsine toimii omillaankin, eikä kokonaisuudesta puutu mitään. Ranteen kiristysremmissä saisi olla pidempi tarra. Sormilla on hanskassa mukavan ilmavaa, mutta ulkohanskan ketteryys ja näppäryys voisi olla vielä parempi. Hyvä kokonaisuus takamaastoihin ja vapaalaskuun.
+ käyttöominaisuudet
+ alushanskaa voi käyttää sellaisenaan
+ suojaavuus
– sormien liikkuvuus
Kolmisorminen malli hakee täydellistä lämpimyyden ja sorminäppäryyden balanssia. Aluskäsine yhdistelee erilaisia eristeitä niin, että liikkuvuutta vaativalla kämmenpuolella on ohuempaa fleeceä ja PrimaLoft Goldia, mutta kämmenselän puolella on paksua ja miellyttävää keittovillaa. Gore-Tex-kalvo tekee alushanskasta vedenpitävän. Valmistaja suosittelee hanskaa kymmenen asteen pakkasista aina kolmenkympin pakkaskeleille saakka.
+ lämpimyys
+ suojaavuus
+ käytettävyys
+ materiaalit
Keskihintainen laskettelurukkanen jää testissä keskikastiin, mutta siinä on silti paljon kehuttavaa. Suoraviivainen muotoilu mahdollistaa monipuolisen käytön erilaisia aluskäsineitä lisäämällä. Eristeenä on 150-grammaista polyesteriä, mutta sen laadusta valmistaja ei kerro enempää. Pienellä tuunaamisella näistä saa juuri omaan käyttöön hyvät.
+ käyttömahdollisuudet
– vaatimaton vedenpitävyys
– kapeahko peukalo
– ei aluskäsineitä
Testin ainut kokonahkainen käsine on valmistettu kestämään aktiivista käyttöä pitkään. Irrotettava alushanska on villaa. Tämä hanska on myös testin ainut Euroopassa valmistettu. Malli on nimetty ruotsalaisen retkinikkarin Lars Fältin mukaan, ja hän on myös osallistunut hanskan kehitystyöhön. Hanska on parhaimmillaan metsäisessä leirissä, sillä se ei tarjoa ihan riittävää suojaa ylätunturin tuulissa.
+ suunniteltu talviretkeilyyn
+ näppäryys
+ paranee vanhetessaan
– suojaavuus
Tuotteen nimi on hämäystä, sillä iso valkoinen on oikeasti musta. Edullinen ja kevyt sormikas on helppokäyttöinen ulkoillessa ja myös kaupunkiympäristössä. Pakkaselta suojaa 120-grammainen polyesterieriste. Veden- ja tuulenpitävyys on varmistettu valmistajan omalla Texapore-materiaalilla.
+ edullinen
+ kevyt
+ puhelimen käyttö hanskat kädessä
– eristeiden liikkuminen
Oululaisen yrityksen rukkasissa on sähkölämmitys. Kämmenselän liekkinappia painamalla vaihdetaan kolmen eri tehon välillä. Virtaa riittää 2–4:n tunnin lämmitykseen. 1800 mAh litium-ioni-akut saa ladattua verkkovirrasta noin viidessä tunnissa. Nämä vanttuut eivät ole ilman akkujakaan kelvottomat. 100 gramman Thinsulate-eriste on laadukas ja kämmenpuolikin on aitoa nahkaa.
+ tehokasta lisälämpöä
– akkujen vaikutus kaikkeen
– paino
– hinta
Monipuolisilla ominaisuuksilla ryyditetty rukkanen jäi testin kakkoseksi vain pienellä erolla voittajaan. Rukkasmallisena Rab menetti näppäryyspisteitä, mutta sormikasmallisen aluskäsineen ja ohuen sekä joustavan kuorihanskan yhdistelmä on silti toimiva. Eristeenä on käytetty 200-grammaista kierrätyspolyesteriä.
+ lämpimyys ja suojaavuus
+ käyttöominaisuudet
+ sisähanskaa voi käyttää sellaisenaan
+ ominaisuuksiin nähden edullinen
Brittimerkin myyntiargumentti on tuotteiden vedenpitävyys. Sudenkuopaksi muodostuu määritelmä, sillä Sealskinzin kalvo suojaa vain 10 000 millimetrin vesipilarilta, mikä jää vähäiseksi vedenpitävyydeksi muihin verrattuna. Hanskaa on vaikea suositella äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin, vaikka tuotenimi niin antaakin ymmärtää. Tavalliseen talvisäähän sormikas on kuitenkin sopiva.
+ napakka tartuntaote
+ monipuolisuus
+ edullinen
– ylisanat markkinoinnissa