fbpx

Uutiset

Nuku hyvää talviunta. Retki testasi talvimakuualustat

Retki-lehti testasi talvimakuualustoja. Testiin valittiin erityyppisiä tuotteita monenlaisille talviretkeilijöille mukavuushaluisesta painoa karttavaan.

Talvella makuualusta on hyvin tärkeä varuste. Liian ohuella alustalla tulee väistämättä kylmä, vaikka olisikin panostanut lämpimään makuupussiin. Laadukas makuualusta pitää talviretkeilijän lämpimänä kovallakin pakkasella.

Makuualustoja on saatavilla yhä useammalta merkiltä. Testiin valittiin alustoja Expediltä, Therm-a-Restiltä, Sea to Summitilta, Kairalta, Rabilta ja Mammutilta. Expedin laajasta valikoimasta vertailussa oli kolme erityyppistä makuualustaa.

Hyvä, lämmin, hellä

Talvimakuualustaa valittaessa haetaan eri ominaisuuksien tasapainoa. Tärkeimpiä ovat lämpimyys, mukavuus ja paino. Alustan on aivan ensimmäisenä oltava riittävän lämmin talviolosuhteisiin. Testiä tehtäessä tuli selväksi, että vasta kun lämpimyys on kunnossa, on muilla ominaisuuksilla väliä. 

Kuinka paljon lämpöä tarvitaan? Jos puhutaan kolmenkymmenen pakkasasteen lukemista, on makuualustan eristävyyttä mittaavan R-arvon hyvä olla noin 8. Osa patjoista jää tämän alle. Näiden alustojen kanssa on hyvä olla mukana lisäeristettä ylimääräisen solumuovialustan muodossa. Usein tämä on hyvä ajatus muidenkin ilmapatjojen kanssa puhkeamisriskin vuoksi. Useampaa alustaa käytettäessä niiden R-arvot voi laskea yhteen.

Testissä kävi ilmi, että R-arvo ei kuitenkaan ole koko totuus. Ilman liikettä patjan sisällä ei mittauksessa huomioida mitenkään, mutta tosiasiassa retkeilijä liikkuu patjalla. Sea to Summitin patja on yhtenäinen ilmakammio, jossa eristettä on vain yläpinnalla. Ratkaisu on kylmempi kuin mitä R-arvo antaisi olettaa.

Untuvatäytteisissä Expedin patjoissa taas epätasainen untuvan jakautuminen saattaa aiheuttaa kylmiä kohtia, vaikka virallisen testin aikana patjassa on varmasti untuvat kohdallaan. Tähän onneksi auttaa useimmiten ravistelu, jolloin untuvapaakut saa leviämään tasaisesti koko patjan alueelle.

Solumuovialustoja testatessa kävi ilmi se odotettu tilanne, että yksinään patjat eivät ole riittäviä kylmille pakkasille. Ratkaisuna on kuljettaa mukana useampaa solumuovialustaa. Useimmat talviretkeilijät kuitenkin ottavat mukaan yhden solumuovisen ja yhden ilmatäytteisen alustan. Leudoilla keleillä testin solumuovialustoilla voi kuitenkin pärjätä.

Ilmapatja, solumuovi vai molemmat?

Talvivaeltajaa monesti askarruttaa se, onko ilmapatja riittävä talviolosuhteisiin. Asiaa kannattaa lähestyä miettimällä sitä, kuinka suuri ongelma patjan puhkeaminen on. Patjan puhkeaminen on mahdollista, eikä aivan epätavallistakaan.

Tiheän tupaverkoston alueella keväisellä säällä tai pienemmissä lähiretkikohteissa ongelma ei välttämättä ole suuri. Mannerjäätikköä ylittäessä tämä aiheuttaa haastavan tilanteen. Myös kotimaista sydäntalvea ei kannata vähätellä, sillä Lapin kovissa pakkasissa yövyttäessä jonkinlainen makuualusta on takuulla tarpeen.

Usein hyvä neuvo on käyttää talvella kahta alustaa: ilmatäytteistä ja solumuovista. Jos ilmapatja hajoaa korjaamattomaan tilaan, selviytyy solumuovisen avulla vielä hengissä. Tätä ohjetta noudatan myös itse, ja tämän vuoksi tämänkin testin talvivaelluksilla on ollut ilmapatjan lisäksi mukana myös solumuovialusta. Solumuovialusta toimii samalla nuotiolla tai tauolla istuinalustana.

Koska solumuovialusta on joka tapauksessa mukana, ei ultralämmin patja ole välttämättä tarpeen paukkupakkasillakaan. Tämän vuoksi lämpimän mutta kevyen ilmapatjan ja solumuovin yhdistelmä on usein suositumpi kuin yksi superlämmin untuvatäytteinen ilmapatja.

Talvivaellus on myös mahdollista tehdä pelkän solumuovin voimalla. Tällöin on oltava 2–3 solumuovialustaa. Yhdistelmä on luotettava, joskin usein kylmempi kuin ilmapatjan ja solumuovin yhdistelmä. Solumuovi ei myöskään ole yhtä pehmeä, mutta talvella lumen pehmeys hieman tasoittaa eroa solumuovin hyväksi.

Lokoisia talviunia

Mukavuus on toinen tärkeä tekijä makuualustan valinnassa. Jos alustalla on hyvä nukkua, saa sen kanssa paremman levon, ja retkellekin on mukavampi lähteä. Koska makuutuntumaa on vaikea mitata teknisesti, on tyydyttävä subjektiiviseen arvioon. Usein kuitenkin paino tuntuu korreloivan mukavuuden kanssa, ja ilmapatjat päihittävän solumuovialustat. On syytä myös huomioida, että patjan on oltava riittävän lämmin, jotta mukavuus edes nousee kriteeriksi. Jos patja on miellyttävä maata mutta liian kylmä, ei tällaisella mukavuudella ole mitään merkitystä talviyön kylminä tunteina.

Patjan mukavuudessa isompi pinta-ala on parempi. Itse nukahdan selälläni mutta suurimman osan yöstä nukun kyljelläni, joten patjat tuli testattua monessa asennossa. Testin mukavimpia patjoja ovat Expedin järkäleet DeepSleep ja Dura 8R. Sea to Summitin ja Rabin patjat tulevat näiden jälkeen, ja Therm-a-Restin mukavuus on vielä hyvällä tasolla. Expedin Ultra 7R M Mummy on hieman pettymys ja tuntuu hieman lyhyeltä ja etenkin kapealta kokoiselleni 180-senttiselle miehelle. Solumuovit pitävät perää mukavuuden osalta.

Erimuotoisia patjoja testatessa kirkastui myös ajatus itselle sopivasta patjan muodosta. Selällään nukkujalle leveä muumiomalli on paras, sillä hartiat ovat leveässä asennossa. Mukavin on hieman leveä patja, kuten Sea to Summitin alusta ja Expedin DeepSleep- ja Dura-alustat, sillä näiden kanssa kädet eivät tipu patjalta. Kyljellään hieman S-kirjaimen muodossa nukkuvalle suorakaiteen mallinen patja on parempi, sillä hartiat eivät vaadi yhtä paljon tilaa kuin selällään, mutta reisien kohdalla tilaa tarvitaan enemmän.

Paino on kolmas tärkeä tekijä. Etenkin rinkassa makuualustan painolla on merkitystä, mutta kyllä sillä on ahkiossakin väliä. Hieman leveämpi ja mukavampi alusta voi kuitenkin olla sopiva valinta ahkionvetäjälle. Vertailtujen alustojen painohaitari oli suuri, Therm-a-Restin patjan painaessa 451 grammaa ja painavimman Exped DeepSleepin ylittäessä kahden kilon rajan. Testin patjoista Exped DeepSleep ja Dura 8R soveltuvat lähinnä ahkiovaeltajalle, mutta muut alustat kulkevat rinkassa vielä mukavasti.

Painon ja pakkauskoon osalta testin keveimmät alustat muodostuvat mielenkiintoiseksi, sillä houkutuksena on hyödyntää niitä myös kesäalustana. Tämä onkin varsin järkevä ajatus, sillä osa alustoista soveltuu hyvin ympärivuotiseen käyttöön, eivätkä ole liian painavia ultrakevyeen kesäreppuunkaan. Liian lämmin mikään alustoista ei ole Suomen kesään.

Patjantäytettä

Vaikka osa ilmapatjoista on hintavia, ei patjantäytteenä kuitenkaan ole seteleitä kuten varovaisella isomummilla. Talvipatjojen täytteenä voi olla neljää tavaraa:

  • Ilmakennoja
  • Kuituvanua
  • Untuvaa
  • Avosoluista vaahtomuovia

Näistä ilmakennoihin luottaa Therm-A-Rest Neoair-patjoillaan. Sen ilmakennoston seinät on päällystetty avaruuslakanamaisella heijastavalla kalvolla. Tämä ratkaisu on patentoitu, joten muut valmistajat eivät ole sitä pystyneet hyödyntämään. Sen etuna on hyvä paino-lämpö-suhde ja se, että patjan voi täyttää puhaltamalla.

Kuituvanuun ja untuvaan luottaa suurin osa valmistajista. Nämä patjat on syytä täyttää aina täyttöpussilla, sillä hengityksen kosteus tekee hallaa eristävyydelle. Patjan täyte on hyvä tarkistaa voimakasta valoa vasten uutena tai mikäli kokee jonkun kohdan erityisen kylmäksi. Täyte saattaa olla painunut kasaan, jolloin se ei tietenkään lämmitä. Painumisen ehkäisemiseksi kuitupatja on myös syytä säilyttää kotona kuohkeaksi avattuna. Sea to Summitin ja Rabin patjassa on synteettisen täytteen lisäksi lämpöä heijastavia sisäpintoja.

Untuva on kuitutäytettä kevyempää ja lämpimämpää, mutta se voi siirtyillä hieman epätasaisesti patjan sisällä, jolloin voi muodostua kylmiä kohtia. Kuitutäyte erityisesti mattomaisena pysyy paremmin paikoillaan, mutta on hieman painavampaa, eikä yhtä lämmintä ja kompaktia kuin untuva.

Avosoluiseen vaahtomuoviin luottavat patjat ovat niin sanotusti itsetäyttyviä. Taianomainen itsestään täyttyminen tarkoittaa sitä, että patja paisuu melkein muotoonsa venttiilin avaamisen jälkeen. Muutama puhallus riittää napakkaan täyttöön. Itsestään täyttyvät patjat ovat usein kompromisseja paino-lämpö-suhteen osalta, mutta käteviä käyttää ja mukavia tuntumaltaan. Testin ainoa avosoluinen vaahtomuovipatja oli Expedin DeepSleep-alusta, jota tosin useimmiten sai täyttää ihan kunnolla.

Sea to Summit Ether Light XT Extreme

Mitat: 55 x 183 cm

Mitattu paino: 720 g

R-arvo: 6,2

Sea to Summitin patja on rakenteeltaan joustinpatjaa mukaileva. Ratkaisu toimii, ja patja on mukava maata. Se on myös testin parhaiten muotoiltu patja, ja sopiva leveydeltään muumiomallisenakin. Lisäksi patjassa on retkityynyn kiinnityspiste, joka on varsin mainio keksintö.

Vaikka patja on mukava, ei se ole kovin lämmin. Sen rajat alkavat tulla vastaan noin kahdeksan pakkasasteen lämmössä, jonka jälkeen sen alle on lisättävä solumuovia. Muutaman asteen pakkasella patja on kuitenkin mukavimpia retkipatjoja. Sen mieltääkin enemmän mukavaksi kolmen vuodenajan alustaksi kuin talvialustaksi. Mainittakoon, että etelänavalle hiihtäneet Tero Teelahti ja Mikko Vermas käyttivät tätä patjaa vaelluksellaan, joskin kahdella paksulla solumuovilla täydennettynä.

+ mukava
+ testin paras muotoilu
+ fiksu tyynykiinnitys
– liian kylmä yksinään talvipakkasille
– kirskuva pintamateriaali

Exped DeepSleep Mat 7.5 MW

Mitat: 65 x 183 cm

Mitattu paino: 2038 g

R-arvo: 9

Tällä patjalla nukuin elämäni parhaimmat telttaunet koskaan. Samaan hengenvetoon pitää todeta, että tuskin ottaisin patjaa mukaan pitemmälle vaellukselle. DeepSleep on testin painavin, mukavin ja suurikokoisin alusta. Se on myös testin lämpimin patja.

DeepSleep valittiin vertailuun esimerkkialustaksi niille, jotka rakastavat lähiretkeilyä talvioloissakin. Alusta toimii mainiosti vaikkapa lähilaavulla, kotatukikohdalla tai retkipakussa talviolosuhteissa. Se kulkee tarvittaessa myös ahkiossa, vaikka pakkauskoko onkin iso.

Vertailussa DeepSleep on melko lähellä testin Dura 8R –patjaa, joka on myös varsin mukava ja iso. Vertailun perusteella suosittelisin Dura-patjaa DeepSleepin sijaan kaikkeen vaelluskäyttöön ja esimerkiksi pilkkitelttaan, laavulle ja kotaan. Jos patjalle on enemmän käyttöä retkeilyautossa, lämmittämättömällä eräkämpällä tai vieraspatjana, ja se pääsee vain ajoittain retkikäyttöön, on DeepSleep mukavampana patjana Duraa parempi valinta.

+ Erittäin mukava
+ Lämmin
– Painava
– Suuri pakkauskoko

Exped Dura 8R MW

Mitat: 65 x 183 cm

Mitattu paino: 1148 g

R-arvo: 7,8

Expedin Dura 8R MW on luksusleveä ja lämmin alusta kropaltaan leveälle vaeltajalle. Alustalla saa mukavan lämpimät unet, ja sillä on varsin mukava loikoilla vaikkapa kokonainen taukopäivä autiotuvalla. Alusta tuntuu turhankin leveältä jopa S-kirjaimen mallisessa kylkiasennossa nukkujalle, ja yhden tuubin nipistäminen leveydestä ei veisi hirveästi mukavuudesta. Alusta on myös testin lämpimimmästä päästä.

Alustan pinta on kestävää 75 denierin nylonia, joka tekee siitä sitkeän ja pitkäikäisen. Kestävänä ja mukavana alustana se on parhaimmillaan pitkillä ahkiovaelluksilla ja retkikuntakäytössä, mutta se on myös mukava luksusalusta vähemmän tavoitteelliseen talviretkeilyyn tavalliselle vaeltajalle. Löyhästi säilytettynä alusta on untuvatäytteen ansiosta myös todennäköisesti pitkäikäisempi kuin kuitutäytteiset alustat, sillä untuva ei painu yhtä herkästi kasaan.

Alusta on hieman turhan iso ja painava rinkan kanssa vaeltajalle, eikä se siksi taivu myöskään kovin hyvin kesäkäyttöön.

+ lämmin
+ mukava
+ kestävä ja pitkäikäinen
– iso ja painava rinkkaan

Exped Ultra 7R M Mummy

Mitat: 52 x 183 cm

Mitattu paino: 496 g

R-arvo: 7,1

Expedin kolmas alusta testissä on kapea muumiomallinen alusta. Alusta on keskikokoisen miehen käytössä hieman pieni, ja jalat tuntuvat tulevan ulos patjalta. Kaventuminen jalkoja kohti tuntuu liian jyrkältä. Kapeus jalkopäästä saa patjan myös tuntumaan lyhyemmältä: piti ihan tarkistaa, että alusta on oikeasti yhtä pitkä kuin mukavalta tuntunut Dura 8R-malli. Myös patjaa lainannut keskikokoinen nainen mainitsi sen kapeudesta.

Patja on kuitenkin lämmin, ja sopivan kokoiselle käyttäjälle mukava. Tätä kokoluokkaa voikin suositella alle 170 cm pitkälle laihalle retkeilijälle. Useimpien kannattaa kuitenkin valita Expedin laajasta mallistosta suorakaiteen muotoinen Ultra 7R M, joissa tilaa on enemmän. Melko ohuen 20 denierin pintakankaan kanssa saa olla hieman varovainen, mutta testissä alusta kesti hyvin.

Ultra 7R on hyvässä tasapainossa lämpimyyden ja painon suhteen. Jos patja on sopivan kokoinen itselle, ei ole syytä olla käyttämättä sitä myös muiden vuodenaikojen retkillä. Dura- ja Ultra-patjojen untuvatäyte on myös pitkäikäistä, kunhan muistaa säilyttää patjan niin, ettei untuva ole pitkään litistettynä.

+ lämmin
+ kevyt
– turhan pieni keskikokoiselle miehelle
– ohut pintakangas

Therm-a-Rest Neoair Xtherm NXT Regular

Mitat: 51 x 183 cm

Mitattu paino: 451 g

R-arvo: 7,3

Voiko yksi patja toimia kaikkina vuodenaikoina? Therm-a-Restin Neoair Xtherm on ollut itselläni vuosia ainoa käyttämäni makuualusta sekä kesän ultrakeveillä retkillä että talven kovilla pakkasilla solumuovilla täydennettynä, joten siitä on kertynyt paljon kokemusta. Therm-A-Restin patja eroaa testin muista alustoista sillä, että sen sisällä on vain ilmakammioita, ei kuituvanua tai untuvaa. Tästäkin huolimatta patja on yksi testin lämpimimmistä, ja solumuovin kanssa alustalla selviää kaikista kovimmistakin pakkasista.

Patja on testin kevein. Se menee mukavasti vielä kesän kevytretkeilyssä. Tämä on monille varsin houkutteleva yhdistelmä, sillä yhdellä patjalla kattaa sekä kesä- että talviretket. Patjan pohjan 70 denierin nylon on myös kestävä materiaali, pintakankaan ollessa 30 denieriä. Mukavuudessa se ei aivan yllä Sea to Summitin, Rabin ja Expedin isompien patjojen tasolle, mutta ei jää liian kauaskaan.

Therm-a-Restin patja on hyvin lämmin, kohtuullisen mukava ja kestävä. Uudessa NXT-mallissa alustan paksuutta ja lämpimyyttä on lisätty ja rapinaa selkeästi vähennetty. Rapinan vuoksi jotkut ovat jättäneet NeoAir-alustat hyllyyn, mutta ääni on pienentynyt reilusti uudessa NXT-mallissa, eikä se tosielämän käytössä häiritse.

+ lämmin
+ ultrakevyt
+ kestävä
– keskitasoa mukavuudessa

Kaira EV-30 4-season ja Mammut Bamse Extreme

Mitat: 60 x 190 cm (Kaira) ja 58 x 186 cm (Mammut)

Mitattu paino: 452 g (Kaira) ja 607 g (Mammut)

R-arvo: ei ilmoitettu

Kairan ja Mammutin alustat ovat hyvin samanlaisia, eikä niistä logoa lukuun ottamatta onnistu keksimään suuria eroja. Molemmat alustat ovat yksinkertaisia paksuja solumuovialustoja, ja sellaisena varsin käyttökelpoisia. Alustoissa ei ole sen kummempia kohokuvioita. Talvella tästä on etua, sillä lumi ei tartu kohokuvioiden rakoihin.

Solumuovialustat ovat testin kylmimpiä, eikä niillä yksinään ole asiaa koville talvipakkasille. Tuplattuna tilanne on eri, ja tällöin kahdella alustalla voi myös vuorata teltan lattiaa. Mukavuudessa tuplatut solumuovialustat eivät pärjää ilmapatjoille, mutta kevyemmillä käyttäjillä kuten lapsilla mukavuusero on pienempi.

Suuren plussan solumuovialustat saavat kestävyydessä. Molemmat alustat ovat sitkeän kestäviä. Niitä uhkaa vain pitkäaikaisessa käytössä litistyminen ja voimakas tuulenpuuska. Yksinään alustat toimivat kestävinä ja edullisina syysvaelluksen retkipatjoina.

+ kestävä
+ voi käyttää nuotiolla
– kylmä
– ei yhtä mukava kuin ilmapatjat

Rab Ionosphere 5.5 Regular

Mitat: 51 x 183 cm

Mitattu paino: 703 g

R-arvo: 5,5

Rab on tuonut tämän vuoden aikana markkinoille oman retkipatjamallistonsa. Malliston lämpimin patja Ionosphere 5.5 muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan Expedin patjoja pitkine tuubeineen. Täytteenä on eristävää kuitua, ja sisällä on käytetty heijastavaa materiaalia.

Ensimmäisenä Rab saa kiitosta yksinkertaisen hyvästä muotoilustaan. Tähän testiin valituista alustoista suorakaiteen muotoinen ja 51 senttiä leveä patja tuntuu kylkinukkujalle optimaalisimmalta vaihtoehdolta painon ja mukavuuden suhteen. Toki myös Expedin, Therm-a-Restin ja Sea to Summitin patjoja saa suorakulmioina.

Kokonaisuutena Rabin alusta on harkittu ja hyvä paketti. Se on kohtuullisen kevyt ja riittävän lämmin solumuovin kanssa talvipakkasille. Rabin patja tuntuu lämpimämmältä kuin Sea to Summitin alusta, mutta toisaalta selvästi kylmemmältä kuin Expedin ja Therm-a-Restin alustat. Kohtuullisen painoisena se toimii hyvin myös kesäretkeilyssä, joskin Therm-a-Restin patjan painoon ja pakkauskokoon ei aivan päästä.

+ Mukavuus erityisesti kylkinukkujalle
+ Miellyttävä pintakangas
+ Riittävän kevyt myös kesäretkeilyyn
– Ei yhtä lämmin kuin Expedin ja Therm-a-Restin alustat
































t