fbpx

Varusteet

Onko tyyny hyvin? – Retkeilytyynyt testissä

Retkityyny on monikäyttöinen varuste. Tyynyä voi käyttää teltassa, autiotuvassa, autossa ja lentokoneessa. Yö sujuu tyyny posken alla mukavasti ja nykyiset retkityynyt ovat myös keveitä ja pieneen pakkautuvia.

Mies asettelee retkityynyjä teltassa

Retkityyny on malliesimerkki vaellusturhakkeesta. Makuupussin suojapussin voi täyttää varavaatteilla ja käyttää tyynynä”. Näin kerrotaan Retki-lehden numerossa 7/2017.

Juttu käsitteli niin sanottua kompaktia retkeilyä, eli retkeilyä järkevän keveästi varustettuna.

Sama käsitys tyynyn tarpeettomuudesta on aika yleinen, kun selailee retkeilyyn liittyviä keskustelupalstoja.

Myös tämän testin tekijöistä toinen (Laine) aloitti vaelluksen samoissa merkeissä. Fleecepusakka kuivapussiin ja voilà! Nukkumaan vaan.

No, vuosien vaellusten jälkeen oli myönnettävä, ettei mytty pään alla oikeasti korvannut tyynyä, yöt menivät aika huonosti, ja kun lopulta rinkkaan päätyi untuvatäytteinen retkityyny, muuttuivat telttayöt paljon mukavammiksi.

Viihdymme sikiöasennossa

Unitutkija Markku Partinen kertoo useissa eri haastatteluissa, että aikuiselle paras nukkuma-asento on kylkiasento. Suomalaiset myös tykkäävät nukkua niin sanotussa sikiöasennossa.

Mies puhaltaa ilmatäytteistä retkityynyä teltassa
Pari puhallausta ja sitten on valmista! On hyvä huomioida, että retkityynyn (tai makuualustan) täyttäminen puhaltamalla voi pitkässä juoksussa johtaa homekasvustoon tyynyn sisällä.

Tyynyllä on nukkuma-asennolle iso merkitys; tyyny ohjaa selkärangan asentoa ja sopivalla tyynyllä luodaan päälle ja kaularangalle tuki. Rinkkavaelluksella selkä ja kaularanka joutuvat tekemään normaalia enemmän työtä, joten palauttava uni on erittäin tärkeää, ja siinä pieluksella on iso rooli.

Millainen retkityyny on hyvä?

Kaikissa varustevalinnoissa henkilökohtaiset mieltymykset ovat se tärkein valintakriteeri, myös tyynyissä.

Tyynyä pitäisi saada kaupassa kokeilla täytettynä, pakkauksessa olevasta tuotteesta on vaikea sanoa mitään. Ainoastaan täynnä olevaa tyynystä huomaa, miten se asettuu oman pään ja kaulan alle.

Jos hankkii tuotteen verkkokaupasta, voi tyynyä kokeilla kotona ja palauttaa, mikäli se ei tunnu istuvan oman posken alle.

Kylkinukkujien tulisi kiinnittää huomiota tyynyn muotoiluun, eli onko se ylipäätään muotoiltu tukemaan niskaa vai onko tyyny suoraviivainen kuutio.

Retkityynyt rivissä
Vertailun tyynyistä löytyy montaa kokoa, pintamateriaalia ja muotoilua. Tämä on positiivista, koska tyynymakuja on monia.

Kokeileminen on myös ainoa tapa tietää pitääkö tyyny ääntä. Ilmalla täytetyt muoviset tuotteet tuppaavat rapisemaan ja nitisemään, sehän on tuttua makuualustoista. Joitakin se häiritsee, joitakin ei.

Tyynyjen päällismateriaalin mukavuus selviää myös ainoastaan kokeilemalla.

Kun tyynyä valitsee, on hyvä miettiä olosuhteita, joissa sitä käyttää. Jokin tietty materiaali voi tuntua kylmissä olosuhteissa ikävältä, toinen materiaali taas tuntuu kuumana aamuna teltassa hiostavalta.

Talvikäyttöön on saatavilla myös untuvatäytteisiä retkityynyjä, joita ei tässä testissä ollut mukana.

Valinnassa on hyvä huomioida myös onko tyynyn päällinen pestävissä, kuinka helppoa tyynyn paksuuden, siis ilmamäärän, säätäminen on ja kuinka ison tilan rinkasta se pakattuna vie.

Kompromisseja

Kaikista vertailun tyynyistä löytyi kiitettävää, mutta myös huomautettavaa. Moni ominaisuus ei ole niin yksioikoinen kuin ensin saattaisi ajatella.

Esimerkiksi tyynyjen pehmeät päälliset tuovat mukavuutta, mutta samalla voivat estää esimerkiksi tyynyn paikkaamisen, mikäli päällistä ei saa tyynyn päältä irti. Harmitus on varma, kun 50 euron tyyny puhkeaa, eikä sitä ole mahdollista korjata. 

Retkityynyt pakkauksissaan rivissä
Vertailun tyynyjen pakkausko’oissa on jonkin verran eroja. Toisaalta pakkauskoko ei kerro, kuinka helppo tyyny lopulta on pakata pussiinsa.

Pehmeä pinta myös imee esimerkiksi hiusten  ja kasvojen rasvaa itseensä, joten paljon tyynyä käyttävä saattaa haluta pestä sitä. Mikäli päällinen ei lähde irti, tyyny voi kuivua liian hitaasti saaden sen haisemaan tunkkaiselta. Ummehtunut haju ei tuudita kovinkaan montaa hyvään uneen.

Jos päällinen taas on irrotettava, se voi ryttääntyä tyynyä pakattaessa haitaten prosessia.

Toisaalta, mihin tahansa retkityynyyn saa pehmeämmän pinnan sujauttamalla sen päälle tuubihuivin tyynyliinaksi. Retkityynyjenkin kohdalla kompromisseja voi paikata kekseliäisyydellä.

Venttiilistä kiinni

Ilmatäytteisissä tyynyissä ja makuualustoissa on monenlaisia venttiilejä. Yleisin malli lienee kuvan harmaassa tyynyssä oleva tyyppi. 

Hyvä venttiiliratkaisu on oleellinen tuotteen käytön kannalta. Turhautuneita murahduksia seuraa usein, jos ilma pääsee karkaamaan tuotteesta ennen kuin venttiilin saa kiinni. 

Erityisesti ilmatäytteisten makuualustojen kohdalla muistutellaan reiän korjausmahdollisuuksista paikkateipillä. Rikkoutunut venttiili sen sijaan voi olla huomattavasti hankalampi korjata. 

Kiinnitä siis myös venttiiliin erityishuomiota ilmatäytteistä tyynyä tai makuualustaa valitessasi. 

Pumppu retkityyyn täyttmäiseen
Puhaltamisen sijaan tyynyn, ja makuualustan, voi täyttää pienellä ladattavalla tai paristoilla toimivalla ilmapumpulla. Ne ovat keveitä ja esimerkiksi kuvan ladattava Flextailgear jaksaa puhaltaa 50 minuuttia ennen latausta, joten sellainen on mukava lisä esimerkiksi vaellusporukan kanssa yhteiseen käyttöön.
Big Agnes -retkityyny

Big Agnes Axl Air Pillow

Yhdysvaltalaisen Big Agnesin tyyny on vertailun kevyin, mutta myös ohuin. Tyyny on testin ainoa, joka taittuu hieman molemmin puolin päätä makuupussin hupun sisällä. Se myös mahtuu makuupussin huppuun yhdessä pään kanssa. Big Agnesin tyynyssä on helppokäyttöinen ”makuualustaventtiili”. Axl Air Pillow muistuttaa retkityynyn muotoon tehtyä Big Agnes Axl Air -makuualustan palaa, myös pintamateriaaliltaan.

Hintaluokka: 32 euroa
Punnittu paino: 46 grammaa
Mitat: leveys 41 cm, korkeus 26 cm, paksuus 10 cm

+ pakkautuu helposti ja pieneen tilaan

+ muotoutuu keskikohdan muotoilun ansiosta

– pintamateriaali tuntuu makuualustalta

– suhteellisen pieni ja ohut tyyny

Cocoon-retkeilytyyny

Cocoon Air-Core Travel Pillow

Cocoonin tyynyn pinta on pehmeä poskea vasten ja tuntuu mukavalta niin selällään kuin kyljellään. Muotoilu muistuttaa oikeaa tyynyä. Alapinta on kuitenkin liukas. Tyynyn venttiili vaatii kääntöliikkeitä ja painalluksia, jonka käyttölogiikan selvittämiseen voi mennä aikaa. Tyynyä saa Prismasta.

Hintaluokka: 30 euroa
Punnittu paino: 180 grammaa
Mitat: leveys 38 cm, korkeus 29 cm, paksuus 11 cm

+ miellyttävä pintamateriaali
+ hyvä saatavuus
– varsin liukas makuualustalla
– oikukas venttiili

Exped Ultra Pillow M -retkityyny

Exped Ultra Pillow M

Expedin tyyny on sveitsiläistä suunnittelua. Niskan taakse tuleva alareauna on muuta tyynyä hieman muhkeampi. Se tukee selkänukkujan niskaa hyvin. Täyttö, säätö ja tyhjennys tapahtuvat Expedin makuualustoista tutulla venttiilillä vaivatta. Pakkauskoko on pieni ja tyhjä tyyny sujahtaa kiltisti kuljetuspussiinsa. Tyyny on mahdollista kiinnittää makuualustaan joustohihnoilla, jotka hankitaan erikseen.

Hintaluokka: 37 euroa

Punnittu paino: 50 grammaa

Mitat: leveys 38 cm, korkeus 30 cm, paksuus 11 cm

+ mahdollisuus kiinnittää patjaan

+ pakkautuu helposti ja pieneen tilaan

– narisee makuualustan päällä

– alareuna turhankin muhkea

Mammut Kompakt Pillow -retkityyny

Mammut Kompakt Pillow

Mammutin tyynyn täytteenä on itsetäyttyvän makuualustan täytettä muistuttavaa ilmavaa vaahtomuovia, joka on lämpimämpi pään alla kuin puhtaasti ilmatäytteiset tyynyt. Kompakt-malli on kooltaan nimensä mukainen. Tyyny tyhjennetään itsetäyttyvän makuualustan tavoin kahdesti rullaamalla. Täytteestä johtuen tyynyn pakkauskoko jää hieman muita isommaksi.

Hintaluokka: 25 euroa

Punnittu paino: 128 grammaa

Mitat: leveys 30 cm, korkeus 19 cm, paksuus 13 cm

+ sisällä eristemateriaalia

+ osin itsetäyttyvä

– vaikea saada asettumaan pienen kokonsa takia

– pakkauskoko muihin verrattuna

Mountain Equipment Aerostat Synthetic Pillow

Mountain Equipment Aerostat Synthetic Pillow

Mountain Equipmentin tyyny kerää välitöntä kiitosta reilusta koostaan ja miellyttävästä poskituntumasta. Pohjan puolelta löytyvät kumiset viirut pitävät tyynyn paikoillaan, vaikka nukkuja kääntyilisi. Päällinen on irrotettavissa ja sen voi pestä. Irtopäällinen voi kuitenkin rullautua tyynyä tyhjennettäessä ja tyyny voi olla hankala saada kuljetuspussiinsa. Tyynyssä on kiinnitysmahdollisuus patjaan. Hihnoja ei toimiteta mukana.

Hintaluokka: 60 euroa

Punnittu paino: 110 grammaa

Mitat: leveys 41 cm, korkeus 27 cm, paksuus 13 cm

+ miellyttävä pintamateriaali

+ mahdollisuus kiinnittää patjaan

– sisätyyny ruttaantuu pakattaessa

– verrattain hintava

Sea To Summit Aeros Pillow Premium Large -retkityyny

Sea To Summit Aeros Pillow Premium Large

Sea To Summitin premium-sarjan retkityynyssä on erinomainen venttiili erillisine täyttö- ja tyhjennystulppineen. Tyyny on pakkaustilavuudeltaan vertailun keskiluokkaa ja pysyy suhteellisen hyvin aloillaan, varsinkin silloin kun käytössä on erikseen myytävä tarrasysteemi, jolla tyynyn saa kiinni makuualustaan. Tyynyn pehmeää päällistä ei voi poistaa ja pestä, eikä puhjennutta tyynyä pysty paikkaamaan kovin helposti.

Hintaluokka: 50 euroa

Punnittu paino: 106 grammaa

Mitat: leveys 44 cm, korkeus 29 cm, paksuus 13 cm

+ miellyttävä pintamateriaali

+ erinomainen venttiiliratkaisu

– pehmeän pinnan pesemisen haaste

– puhjennutta tyynyä vaikea paikata

Thermarest Air Head Lite Pillow L -retkityyny

Thermarest Air Head Lite Pillow L

Thermarestin Air Head Lite Pillow Large-koossa on vertailun suurin tyyny. Harjattu pintamateriaali on pehmeä. Tyynyn venttiili on ”vanhaa” Thermarest-tyyliä. Ilma karkaa tyynystä heti, kun venttiilin ottaa huuliltaan. Vertailun suurimman tyynyn pakkauskoko on vertailun pienin. Tyyny on pakko rullata hyvin tarkkaan, jotta sen saa pussin sisälle.

Hintaluokka: 55 euroa

Punnittu paino: 92 grammaa

Mitat: leveys 47 cm, korkeus 33 cm, paksuus 12 cm

+ erittäin reilun kokoinen

+ ”oikean tyynyn” tuntuinen

– erittäin pieni pakkauspussi

– venttiilin toiminta