fbpx

Varusteet

Paremmat unet riippuen

Teksti ja kuvat Mikko Hieta
Julkaistu Retki-lehdessä 7-2019

 

Retki-lehdessä numero 7 2019 testattiin 8 retkeilyyn soveltuvaa riippumattoa. Tässöä tuotekohtaiset arviot.

Amazonas Adventure Moskito Hammock Thermo
Hintaluokka: 120 € + 30 € (hihnat)
Paino: 475 g + 285 g (hihnat)
Koko: 275×140 cm

Amazonas on mukavanoloinen matto. Thermo-mallin pohjassa on osasto, johon voi sujauttaa makuualustan. Omassa osastossaan se pysyy teoreettisesti paremmin paikoillaan, mutta ohuen alustan kanssa osasto jää turhan väljäksi.

Hyönteisverkon saa vaivattomasti ryhdikkääksi. Pari ohutta kaarenpätkää pitää verkon pois kasvoilta ja puukiinnitystä varten mukana on tarkoitukseen sopiva naru.

Myynnissä on ollut versio, jonka materiaalit on kyllästetty permetriini-hyönteismyrkyllä. Uusimmista tuotantoeristä käsittely on jätetty pois.

Pakkauspussi on hieman muodoton, mutta se ei haittaa. Pakkaaminen sujuu todella kätevästi. Peruspakettiin ei sisälly ripustusvälineitä.

+ toimiva hyönteisverkko

+ mukana ränninarut

– vetelä makuualustaosasto

 

 

 

 

Amok Draumr XL
Hintaluokka: 330 €
Paino: 1600 g
Koko: 210×70 cm (makuuala)

Amok herättää huomiota muotoilullaan. Matossa nukutaan ripustussuuntaan nähden poikittain. Nukkuma-ala on perinteistä riippumattoa tasaisempi, eivätkä laidat ahdista.

Maton päätyihin on löydettävä maastosta sopivat jännekepit. Amokissa on käytännössä pakko käyttää ilmatäytteistä makuualustaa, jonka ilmakanavat kulkevat pitkittäin. Tällöin alusta jäntevöittää maton rakennetta oikein. Muuten tukea ei ole ja oikean nukkuma-asennon löytäminen on vaikeaa.

Nukkujan molemmilla puolilla on sujautustaskut tavaroille, sekä isommat säilytystaskut esimerkiksi kengille ja ulkovaatteille. Pullolle on oma pussukkansa. Riippumatto muuttuu paria hihnaa nykäisemällä tuoliksi.

Hyönteisverkon vetoketjun käyttäminen on hieman haastavaa.

+ kekseliäs toiminta-ajatus
+ miellyttävä nukkujalle
– hinta
– iso ja painava

 

 

DD Hammocks SuperLight Frontline Hammock
Hintaluokka: 130 €
Paino: 883 g
Koko: 270×140 cm

Brittimatossa on hinta–laatusuhde kohdallaan. Huomiota herättämätön ulkoasu kätkee varsin toimivan tuotteen.

Maton ripustamiseen käytetään whoopie slingejä, jotka ovat matossa kiinni. Dyneemasta valmistettu naru on todella kevyttä ja kestävää, ja sen erikoinen punonta mahdollistaa kiinnityksen pituuden säätämisen. Käyttö kannattaa opetella vaikka videon avustuksella, mutta sen jälkeen se kyllä sujuu. Riippumatossa on peräti neljä sisätaskua pikkutavaroille.

Paketissa on mukana 60 senttimetriä pitkät kaarenpätkät, joilla hyönteisverkon saa levitettyä tilavamman oloiseksi. Verkon kiinnitys puuhun ei ole kuitenkaan aivan yhtä suoraviivaista kuin monilla muilla.

+ ripustaminen
– hyönteisverkon kiinnitys
– alhainen kantavuus

 

 

Eagles Nest Outfitters JungleNest Hammock
Hintaluokka: 120 € + 45 € (hihnat) 165 €
Paino: 838 g + 127 g (hihnat) 965 g
Koko: 260×140 cm

 

ENO on valmistettu hieman paksummasta nailonista, mikä tuntuu tuotteen kokonaispainossa. Materiaali vaikuttaa toki myönteisesti maton suojaavuuteen ja kestävyyteen.

Hyönteisverkon sisäpuolella on vetoketjutasku, jonne verkon virittämiseen tarvittavat narut on varastoitu. Naruissa on valmiina prusikit, joiden varaan verkko on helppo nostaa ja kiinnitys pysyy hyvin paikoillaan. Valitettavasti kiinnitykseen ei ole ohjetta, joten käyttäjän oletetaan tietävän miten prusikit toimivat. Verkon korkeutta voi säätää myös sisältä narulukon avulla. Yksi vetoketjun vedin on pimeässä hohtavaa materiaalia.

Malli uudistuu ensi kesäksi. Tuleva JungleNest on nykyistä mallia pidempi ja kevyempi. Myös verkon ripustustapa muuttuu yksinkertaisemmaksi.

+ ripustaminen
+ toimiva kokonaisuus
– painava
– voisi olla pidempi

 

 

 

Exped Scout Hammock Combi UL
Hintaluokka: 350 €
Paino: 983 g (655 g ilman tarppia)
Koko: 295×140 cm

 

Expedin tuotteessa huomio kiinnittyy aluksi korkeaan hintaan, mutta sitä selittää pakettiin sisältyvä kevyt tarppi, jollaista muissa testin tuotteissa ei ole mukana. Lisävarusteena hankittavien tarppien hinnat ovat noin sadan euron luokassa. Jos liikutaan sateella, sellainen on lähes välttämätön.

Riippumatossa on kaksoispohja, joka suojaa hyttysten pistoilta alhaaltapäin. Pohjakankaiden väliin voi myös sujauttaa makuualustan, jolloin se pysyy hyvin paikoillaan. Matolla on pituutta 295 senttiä, mikä helpottaa hyvän asennon löytämistä.

Hyönteisverkon katossa on kolme nauhakujaa, joihin voi sujauttaa kepit tai vaellussauvan palat levittämään verkkoa. Valmiiksi oikeanmittaisia keppejä ei tule tuotteen mukana. Sisäpuolella on kolme verkkotaskua pikkutavaroita varten.

+ kevyet materiaalit
+ käyttömukavuus
– hyönteisverkon ripustus
– hinta

 

 

 

 

Retki riippumatto hyttysverkolla
Hintaluokka: 35 €
Paino: 820 g
Koko: 270×138 cm

Kotimaisen valmistuttajan riippumatto on ennen kaikkea halpa. Näitä saa kymmenen yhden Expedin hinnalla. Mitään lisävarusteita ei ole saatavissa, eikä ostajalla ole keinoja selvittää paljoakaan tuotteen alkuperästä.

Kiinnostavaa on, että riippumatot yleisesti ovat peruskäyttäjän näkökulmasta niin yksinkertaisia rakenteeltaan, että halvallakin on saatu aikaan täysin toimiva tuote. Sininen väri on pirteä, vetoketjut toimivat ja hyönteisverkko suojaa – joskin sen ripustus vaatii hieman pohdintaa. Satunnaiselle kulkijalle tämä on riittävän hyvä.

Ripustukseen tarjotaan ohutta narua, joka käyttäjän pitää osata solmia ilman ohjetta. Mutta tämäkään ei haittaa, sillä laadukkaampia ripustustarvikkeita on helposti ja melko edullisesti saatavilla muilta merkeiltä.

+ halpa hinta
+ pakattavuus
– vaatimattomat ripustustarvikkeet
– lisävarusteita ei saa samalta merkiltä

 

 

 

 Sea to Summit Ultralight Hammock & straps
Hintaluokka: 120 € + 70 € (hyönteisverkko)
Paino: 222 g + 362 g (hyönteisverkko)
Koko: 260×120 cm

Pari vuotta kaupoissa ollut Ultralight Hammock on hieno tuote. Laadukas viimeistely loistaa, ja kirkas väri ilahduttaa.

Pakkauspussin läpän alla on käyttöohjeet sekä korjaussarja. Paikka on huono, sillä tavarat tippuvat taskusta aina kun pussin avaa.

Maton läpikuultava materiaali muistuttaa morsiushuntua. Ripustus tapahtuu kätevillä dyneemanauhoilla ja alumiinisoljilla. Käyttäjä ei oikein voi valita muita kiinnitystapoja, mutta siihen ei ole tarvettakaan.

Matto itsessään on testin kevein. Lisävarusteena hankittava hyönteisverkko kasvattaa painoa hieman, mutta ei liikaa. Näiden kanssa on mukava vaeltaa. Nukkumisen kanssa on vähän niin ja näin. Vain 120 senttimetriä leveä matto tuntuu ahtaalta, etenkin kun pituuskin on testin lyhyin. Hyönteisverkko ei asetu kunnolla minimalistisen maton pariksi.

+ napakka pakkaus
+ toimiva ripustus
– ahtaan tuntuinen
– ei taskuja

 

 

 

 

Ticket to the Moon Lightest Hammock
Hintaluokka: 70 € + 65 € (hyönteisverkko) + 25 € (hihnat)
Paino: 238 g + 493 g (hyönteisverkko) + 264 g (hihnat)
Koko: 320×140 cm

 

Ticket to the Moonin tämän kesän uutuus on pakattu merkin ikoniseen puolikuunmuotoiseen pussiin, joka on kooltaan tuskin banaania suurempi. Malli palkittiin kesän OutDoor-messuilla kultaisella ISPO Awardilla.

Riippumatto on todella kevyt, ja se on valmistettu miellyttäväntuntuisesta nailonista. 320-senttisenä matto on testin pisin, mikä myös parantaa käyttömukavuutta.

Mallissa ei ole kiinteää hyönteisverkkoa, mutta sellainen löytyy merkin lisävarustevalikoimasta. Valitettavasti erillinen verkko kasvattaa paketin kokoa ja painoa niin, että setti onkin tämän testin painavimmasta päästä.

Lisävarusteena hankittavissa Moon strap -hihnoissa on kahdeksan hihnalenkkiä. Ripustaminen on suoraviivaista, mutta hienosäätömahdollisuus puuttuu.

+ käyttömukavuus
+ keveys ilman hyönteisverkkoa
– paino hyönteisverkon kanssa
– ei taskuja