fbpx

Uutiset

Yö tähtitaivaan alla bivi-pussissa tuo luonnon lähelle

Yksinkertaisimmat bivit ovat varsin kevyitä, muutaman sadan gramman painoisia kangaspusseja, jotka voi vetää makuupussin suojaksi tuulta ja pientä kosteutta vastaan. Järeimmät muistuttavat jo telttaa.

Hakusanalla bivi (tai bivy, kirjoitusasu ei ole suomeksi vakiintunut) löytyy laaja kirjo erilaisia pussukoita. Yksinkertaisimmat ovat varsin kevyitä, muutaman sadan gramman painoisia kangaspusseja, jotka voi vetää makuupussin suojaksi tuulta ja pientä kosteutta vastaan. Järeimmät muistuttavat jo telttaa: niissä on muutama kaari, ja kangas on paksua Gore-texiä. Painoakin näillä biveillä on pienen teltan verran.

Bivi-pussin käyttäminen on varsin yksinkertaista. Pussin alle voi halutessaan laittaa solumuovisen makuualustan, sisään ujuttaa ilmatäytteisen alustan ja makuupussin, ja pujahtaa sisään. Moneen biviin mahtuu nukkujan lisäksi jalkopäähän – säältä suojaan – kosolti varusteita.

Suomessa bivi-pussien tarjonta ei vielä ole kovin laajaa. Moni tunteekin sen lähinnä armeijan varusteena. Kivijalkakaupoista saa kymmenkuntaa mallia. Kotimaiset verkkokaupat laajentavat valikoimaa jonkin verran, mutta se jää kuitenkin pieneksi verrattuna ulkomaiseen tarjontaan. Tämä kertonee vielä melko alhaisesta kysynnästä maassamme. Kevyt- ja sooloretkeilyn yleistymisen myötä trendi lienee kuitenkin tulossa meillekin.

Bivin monet kasvot

Bivillä on monta hyvää ominaisuutta, joten se on tervetullut uutuus majoitteiden joukkoon. Parhaimmillaan se on kevyt, monipuolinen ja tarjoaa kiinteän luontoelämyksen.

Kevyt

Bivi-pussi on yksinkertaisimmillaan vain makuupussiin muotoon ommeltu, vettä hylkivää kangasta oleva pussi, joka on hieman suurempi kuin makuupussi. Keveimmät painavat vain muutaman sata grammaa. Ohut pussukka pakkautuu myös parhaimmillaan vajaan litran vetoiseen tilaan. Tällainen ”kevytbivi” ei ole täysin vedenpitävä, eikä sen avulla välttämättä yövy taivasalla aivan joka säässä. Se on kuitenkin riittävä suoja tuulta ja kosteutta vastaan silloin kun ei sada, ja toimii lisäeristeenä tarpin kanssa tai vaikka lumiluolassa. Bivi tuo makuupussiin myös muutaman asteen lisälämpöä. Keveytensä takia biviä suosivat monet vapaalaskijat, maastopyöräretkeilijät ja extreme-kisaajat.

Kaikki bivit eivät kuitenkaan ole kevyitä. Raskaimmat bivi-pussit painavat jo sooloteltan verran. Esimerkiksi Carinthian tuplakaarellisella Observerilla painoa on 1,75 kiloa. Mikäli yöpyjiä on useita, on yhteinen teltta montaa biviä kevyempi ratkaisu. Bivi sopiikin erityisen hyvin sooloilijoille.

Rab: Rabin Survival Zone bivi painaa vain 237 grammaa.

Luonnonläheinen

Samoin kuin riippumatossa, bivissä eivät seinät erota nukkujaa ympäröivästä luonnosta. Yöllä herätessään voi ihailla taivaan tähtikuvioita tai hyvällä tuurilla bongata revontulia tai leiriin vierailulle tulleen metsän eläimen. Tämän lähemmäs luotoa on vaikea enää päästä. Kesällä taivasalla nukkuminen jää usein tekemättä saderiskin takia – bivissä pieni sade ei haittaa.

Kaikille näin tiivis luontoyhteys ei ole pelkkää plussaa. Teltta on monen mielestä myös suoja – turvapaikka, jonne kätkeytyä hiippareilta, ötököiltä ja möröiltä. Varsinkin talvella yksin bivittäminen voi aluksi tuntua melko rohkealta, mutta kaikkeen tottuu, askel kerrallaan. 

Bivissä nukkuu niin lähellä luontoa kuin se on mahdollista. Kesällä öttiäiset saattavat olla riesana. Kuvassa Miltec.

Sopii pieneen tilaan ja tyytyy vähään

Bivi-pussi vie tilaa reilun ihmisen verran. Se ei aseta suuria vaatimuksia maastolle tai ympäristölle: pystyttämiseen ei tarvita puita, ei kiviä narujen pidikkeiksi tai pehmeää maata, johon laittaa kiiloja. Siksi sen kanssa on kätevä majoittua siihen, missä uni sattuu tulemaan. Bivi-pussi toimiikin esimerkiksi kiipeillessä, jossa ainoa majoituspaikka saattaa olla ihmisen kokoinen kalliokieleke.

Nopea

Leiriytyminen bivillä on varsin vaivatonta. Pussi rullataan auki, makuupussi ja -patja laitetaan sisälle ja koti on valmis. Teltan pystyttämiseen, saati riippumaton ja tarpin ripustamiseen nähden aikaa säästyy huomattavasti. Kun ajansäästö kerrotaan päivittäin kahdella ja se viikossa seitsemällä, tulee tunteja muuhun tekemiseen runsaasti lisää. Mikäli niitä sitten haluaa johonkin muuhun käyttää, onhan leirin rakentamisessa oma viehätyksensäkin. Nopeutensa takia bivi-pussia suosivat monet extreme-urheilijat ja seikkailukisoihin osallistuvat. Niissä aika ratkaisee, eikä mukavuudella ole niin merkitystä.

Lisäturva

Moni pitää biviä matkassa mukana turvallisuussyistä. Bivissä ei tällöin ole tarkoitus nukkua, ainakaan pääsääntöisesti. Jos jostain syystä matkanteko ei mene suunnitelmien mukaan, on jokin majoite mukana. Hätämajoitteelle saattaa olla tarvetta talvisella päiväretkellä, tai tupavaelluksella. Kevyehkö, sateenpitävä bivi-pussi toimii lisäturvana talvivaeltajalla, melojalla tai soolovaeltajalla, joka lähtee matkaan ilman telttaa.

Monikäyttöinen

Monikäyttöisyys ei ole kaikkien bivien ominaisuus, mutta jotkut niistä on suunniteltu useampaan tilanteeseen. Monikäyttöratkaisu on tuskin koskaan erityisen hyvä anorakki, tarppi tai riippumaton aluspeitto, mutta hätätilassa se toimittaa myös niiden virkaa. Niille, jotka haluavat minimoida mukaan otettavien varusteiden määrän, tällainen ratkaisu voi olla houkutteleva.

Nordisk Jorund Tech on vaate, jota voi käyttää niin tarppina, ponchona, riippumaton aluspeittona kuin bivinäkin.

Edullinen

Bivi-pussin kanssa yöretkeilyn ulkona voi aloittaa melko vähin investoinnein. Toki hintahaitaria biveissäkin löytyy, mutta koska pusseissa ei juuri ole rikkoutuvia osio, uskaltaa edullisemmankin pussin kanssa lähteä metsään yöksi. Kalliimmat pussit varmasti hengittävät paremmin kuin edullisemmat vastineensa, joten todelliset koettelemukset alkavat pidemmillä retkillä kosteissa oloissa ja kunnon sateessa. Silloin pään haluaa laittaa visusti pussiin, ja jos pussi ei hengitä, on olo äkkiä tukala. Muovimaisessa pussissa voi silloin valita hengittääkö itsensä märäksi (ja pelkääkö tukehtuvansa) vai kasteleeko kasvonsa vesisateessa. Kaiken kaikkiaan bivittäminen vesisateessa ilman tarppia on laji, josta harva nauttii.

Bivit kokeilussa

Testiryhmä Maija Arosuo, Pirjo Lähteenmäki, Päivi Oravainen ja Liisa Ruuhimäki kokeili nukkumista muutamissa eri bivi-malleissa marraskuisessa Etelä-Suomessa. Tarkoitus ei ole vertailla tuotteita keskenään, sillä pussit on tehty eri käyttöön. Kallein pussi on myös 11 kertaa edullisimman hintainen. Jotkut koenukutuista pusseista on suunniteltu lähinnä hätämajoitteeksi, kun toiset on tehty jatkuvaan käyttöön. Mukana oli myös monikäyttöratkaisuja. Haluamme antaa kuvan siitä, millaisia eri tyyppisiä bivi-pusseja on olemassa, sekä kertoa niiden koetuista hyvistä ja huonoista puolista.

MIL-TEC CCE CAMO

Mil-tec CCE Camo on armeijamainen metsämaastokuvioitu peruspussi. Tämä edullinen bivi toimittaa tehtävänsä oikein mallikkaasti. Mil-teciin suurempikin köriläs mahtuu nukkumaan. Pienempi ihminen voi yöksi sulloa jalkopäähän kenkien lisäksi vaatteet. Pussista tulee tosin tuolloin raskas ja päälikankaan ilmavuus häviää.  

Huppu on tilava ja antaa hieman suojaa myös sateelta. Kokonaan suljettua sitä ei kuitenkaan saa, eikä materiaalin hengittävyys siihen ehkä riittäisikään. Sateella pussiin onkin syytä sujahtaa sisään vähän syvemmälle. Pussi on tehty kolmesta kerroksesta, joista uloin on 100 % polyamidia ja kaksi sisempää 100 % polyesteriä. Muovisesta vaikutelmastaan huolimatta se hengitti yllättävän hyvin, ainakin nollakelissä, suuaukko auki jätettynä. Painoa kolmikerrosratkaisulle tulee 960 grammaa, joten varamajoitteeksi se on jo varsin painava.

Erityiskiitosta Mil-tec saa ronskista vetoketjustaan, jossa on kunnon vetonarut. Näistä se on helppo avata ja sulkea yön pimeydessäkin. Laittautuminen kaksoispussiin on muutenkin hieman vaivalloista, varsinkin jos makuupussin vetoketju on eri puolella kuin bivissä, joten kunnon vedin helpottaa asiaa.  Suomessa Mil-tecin biviä saa ainakin Mökkimiehen verkkokaupasta.

+ tilava
+ edullinen
+ hyvä vetoketju
+toimiva malli huppuineen
-paino
-hengittävyys kosteammalla säällä

HILLEBERG BIVANORAK

Telttavalmistajan monikäyttötuote on anorakin ja bivi-pussin yhdistelmä. Käytännössä telttakankaasta eli polyuretaanikäsitellystä ripstop-nailonista valmistetussa suuressa säkissä on yläpäässä huppu ja suuret hihat ja alapäässä kiristysnaru. Alun perin Ruotsin ilmavoimille kehitetty tuote on Hillebergin valmistamana yhtä viimeistelty kuin sen teltat. Saumat on huoliteltu ja mikään ei repsota. Painoa on 650 grammaa.

Nukkuminen pussissa oli varsin miellyttävä kokemus. Kevyt kangas ei tuo lisäpainon tunnetta ja materiaali on hengittävää.  Anorakkiin sisään laitettu makuualusta pysyy paremmin paikoillaan kuin teltassa nukkuessa. Makuualusta ja -pussi on kuitenkin hieman hankala pujottaan pussiin sisään,  koska anorakissa ei ole vetoketjua. Sateella nukkuminen on helpompaa niin, että pujottautuu alemmas pussiin ja kääntää hupun kasvojen suojaksi. Liukas kangas luiskahtaa kuitenkin helposti kasvoilta sivuun.

Hilleberg Bivanorakia voi käyttää myös sadeviitan tapaan. Tällöin kiristysnarulla voi virittää helman haluamalleen korkeudelle: vyötärölle tai sateella polviin. Rinkka mahtuu tilavan anorakin sisälle. Myös iltanuotiolla voi istuskella puoliksi makuupussissa bivin sisällä ja käyttää silti käsiään. Tulta ei kannata mennä kovin lähelle.

Koeryhmän mielestä kevyt ja pieneen tilaan helposti pakkautuva Bivanorak puoltaa paikkaansa talviretkeilijän tai melojan pakaasissa hätämajoitteena. Sillä on monta käyttötarkoitusta ja tarpeen tullen siinä voi hyvin nukkua.  Hilleberg Bivanorakia on useiden suomalaisten retkeilykauppojen valikoimissa, hinta noin 245 euroa.

+ kevyt
+ pakkautuu pieneen
+ monikäyttöinen
-hankala ”pukea”
-liukas kangas

NORDISK JORUND TECH

Nordisk Jorund on varsinainen ihmevaate. Sen voi kääräistä ympärilleen ponchoksi, virittää mukana tulevilla naruilla tarpiksi tai riippumaton aluspeitoksi – tai sitten sitä voi käyttää bivi-pussin tapaan. Kevyesti topattu, vetoketjulla suljettava ja vettä hylkivä peitto toimii kesällä myös sellaisenaan – eli siinä voi nukkua myös ilman makuupussia.  

Nordisk Jorund on rakennettu kolmesta kerroksesta, jotka ovat selvästi irrallaan toisistaan. Vaikutelma on siksi pehmeä ja mukava. Pintamateriaali on vedenpitävää nailonia, sisävuori polyesteriä ja välissä on lämpöä tuovaa mikropolyesteriä.  Painoa 270 cm pitkälle ja 160 senttiä leveälle viltille tulee 1,2 kiloa.

Ponchona peitto viritetään päälle vaakatasossa, jolloin vetoketjun takaa paljastuu esiin myös huppu. Alle 175-senttiselle henkilölle tämä viritys on kuitenkin hankala, sillä helmat laahaavat maata. Nuotiolla voi toki pienempikin istuskella lämpimän peiton suojissa. Tarppina ja aluspeittona vaate antaa myös jonkinlaista suojaa, muttei toki vedä verojaan niihin yksistään suunnitelluille tuotteille.

Biviksi vaate muuntuu, kun se suljetaan pituussuuntaan vetoketjulla. Päädyssä oleva kiristyslanka sulkeutuu helposti ja tiivistää jalkopään. Yläpään kiristysnarulla saa muotoiltua hupun. Putkilosta tulee kuitenkin melko pitkä ja kapea. Koenukkujina oli keskikokoisia naisia, jotka vielä mahtuivat makuupusseineen ja patjoineen kääröön sisälle. Isommalla ihmisellä olisivat hartiat tai lantio ottaneet jo vastaan.

Nukkumiskokemus oli miellyttävä. Kangas hengittää hyvin ja mukailee makuupussia, joka säilyi kuivana. Jalkopäähän jää hyvin tilaa vaatteille. Vetoketju jää suoraan yläpuolelle, joten pussia on helppo avata ja sulkea. Nordisk Jorund Techiä tarjoaa ainakin Mökkimies.

+ erittäinen monikäyttöinen
+ miellyttävän tuntuinen
-bivinä ahdas
-vaatteena iso

CARINTHIA XP II PLUS

Carinthian XP II Plus on kokeilluista pusseista selkeästi pisimmälle viedyin malli. Siinä on yksi kaari, joka pitää kankaan pois nukkujan kasvoilta, hyttysverkko sekä pidikkeet, jotka pitävät myös solumuovipatjan pussin alla paikoillaan. Lisäksi pussin voi kiinnittää kulmissa olevista lenkeistä maahan.

Materiaalina Carinthian pussissa on Gore-Tex Gas Permeable, mikä tarkoittaa kahteen suuntaan hengittävää vedenpitävää kalvoa. Sen ansiosta pussin voi sulkea kokonaan, ilman että sisään tukehtuu.

Carinthian pussissa näkyy viimeistelty työn jälki, jota 550 euron tuotteelta sopii odottaakin. Materiaali on jäykempää kuin vaatteiden Gore-Tex-kangas, muttei silti muovimaista. Vaihtoehtoina on sulkea pussi joko kokonaan tai jättää se auki joko ilman hyttysverkkoa tai sen kanssa. Hyttysverkkokin suojaa sateelta jonkin verran, eikä klaustrofobinen olo iske aivan yhtä helposti. Lämpimimmillään pussi on toki suljettuna, jolloin sisään muodostuu oma mikroilmasto.

Pussi on erittäin tilava. Kaari pysyy pystyssä vain, mikäli pussin kiinnittää telttavaarnoilla tai muulla maahan kiinni. Tämä tietysti sotii hieman helppoutta vastaan, mutta lisää toisaalta mukavuutta. Vetoketjut ovat hyvät ja toimivat, kuten koko muukin rakenne. Painoa pussilla kaarineen on noin 1,2 kiloa, eli siinä kannattaa jo nukkua, jos sen mukanaan kantaa.

+ kaari lisää nukkumismukavuutta
+ hengittävä materiaali
+ voi sulkea kokonaan
+ hyttysverkkohinta
-paino
-hinta