Vuoden Retkikohde 2018 yleisöäänestyksen on voittanut Rokuanvaara. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Voittajaan voi tutustua tarkemmin käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 2.–4.3.2018.
Tämänkertaisen kilpailun teemana oli geologiset kohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui yli 5600 retkeilijää.
Geologisesti arvokas ja ainutlaatuinen alue
Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Rokuanvaara kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut, geologisesti arvokas alue. Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Rokua on kuin jääkauden oppikirja, eli alueen luonnossa on lukuisia jääkauden ja sen jälkeisen ajan merkkejä. Jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, supat, karu kasvillisuus sekä kirkasvetiset järvet. Geologia on vaikuttanut monin tavoin paitsi alueen maastonmuotoihin, myös sen elollisen luonnon kehittymiseen ja asutuksen leviämiseen.
Rokuanvaaralla on Rokuan kansallispuisto, joka on yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista. Se perustettiin vuonna 1956 annetulla lailla suojelemaan Rokuanvaaran arvokkaita harju- ja dyynimuodostumia sekä alueen luonnontilaista jäkälikköä ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.
Retkeilijän palveluihin panostetaan
Rokualla voi retkeillä ympäri vuoden. Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. Reittien varrella on alueen geologiasta, luontokohteista ja kulttuurista kertovia opastauluja sekä ylläpidettyjä nuotiopaikkoja, kotia, laavuja ja autiotupa. Lisäksi esimerkiksi Rokuan suppalammilla on kauniita uima- ja kalastuspaikkoja. Retkille on helppo lähteä Opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja kulttuurin syntytarinaa esittelevä näyttely.
– Rokualla on monenlaista ohjattua tekemistä, kuten opastettuja retkiä sekä sieni- ja kalastusopaspalveluja. Alueella voi majoittua hotelleissa, mökeissä, leirikeskuksissa, telttapaikoissa tai asuntovaunualueella. Rokuanvaaraa ympäröivän Rokua Geopark -alueen monipuoliset palvelut tukevat Rokuan palvelukokonaisuutta, kertoo Vesa Krökki.
Palkinnosta potkua kehitystyöhön
Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Rokualla on käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.
Rokuaan on helppo tutustua Rokua Geopark -sovelluksen ja paperisen elämyskartan avulla. Sovellus näyttää kohteet kolmiulotteisessa karttanäkymässä suhteessa omaan sijaintiin. Tarvittaessa sovellus toimii maastossa ilman internet-yhteyttä. Elämyskartan avulla retkikohteen reitit, palvelut, aktiviteetit sekä kiinnostavimmat tarinat hahmottuvat puolestaan yhdellä silmäyksellä. Elämyskartoja on Rokuan lisäksi muillekin Rokua Geoparkin alueille eli niitä on kokonainen sarja.
Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan yli 5600 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja keräsi yli neljänneksen kaikista annetuista äänistä.