fbpx

EtsimessäUutisetVarusteet

Paljon villoja

brattalnd_okt16_s0a1065

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjällräven aikoo tuoda ruotsalaisen villan takaisin tuotantoon. Fjällräven työskentelee yhdessä keskiruotsalaisen Brattlandsgårdenin kanssa ja tavoitteena on pystyä takaamaan tuotteissa käytetyn villan täysi jäljitettävyys.

Jäljitettävyys voi olla hankalaa, kun villaa ostetaan kaukaisista maista kuten Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta. Fjällrävenin mukaan farmien tekemisiä on haastavaa seurata, samoin on hankalaa asettaa vaatimustaso, jolla farmien tulisi toimia.

“Olemme usein ostaneet villaa lankatoimittajilta, tai jopa kangastoimittajien kautta, jotka sitten ovat yhteydessä lankatoimittajiin, jotka edelleen kontaktoivat kehruupaikat, ja niin edelleen. Onkin ollut haasteellista ostaa villaa suoraan farmilta, joka sitä tuottaa. Halusimme myös nähdä, onko mahdollista perustaa tuotanto- ja jakeluketju, joka on täysin ruotsalainen. Tämä on kuitenkin ollut haastavaa, sillä tämä tuotannonala on ollut niin pitkään ulkoistettu,” kertoo Christiane Dolva, joka toimii Fjällrävenin kestävän kehityksen johtajana.

Ruotsissa lampaita kasvatetaan yleensä elintarviketuotantoa varten. Suuri osa villasta, jota tuotannossa syntyy, heitetään pois. Tämä johtuu siitä, että villa on karheaa ja kovaa ja sitä käytetäänkin paljolti esimerkiksi mattoihin. Fjällräven kuitenkin halusi puuttua tähän turhaan hävikkiin.

Brattlandsgårdeniin on on hankittu ruotsalaisia Jämtlandsfår-lampaita, jotka tuottavat hienoa, 17-24 micronia olevaa villaa. Merinovilla on yleensä 17:n ja 24:n micronin välillä.

Lampaat on ehditty keritä kahdesti. Seuraava vaihe on villan pesu ja kehruu, minkä jälkeen siitä kudotaan rajattu, pieni mallisto villapaitoja, jotka tulevat kauppoihin syksyllä 2017.

Projektia on tarkoitus jatkaa ja laajentaa.

brattalnd_okt16_s0a0696