fbpx

Tiedot & taidot

Luksusretkeilyä kokeilemassa — Glamping sopii vaativaankin makuun

Glamping, eli luksusretkeily, on oiva tapa viettää aikaa luonnonhelmassa hieman mukavammissa puitteissa. Keräsimme kasaan teltan ja muut varusteet, ja lähdimme viikonlopuksi kokeilemaan glampingia.

Mies soittaa kitaraa ja nainen istuu glamping-teltan edessä

Glamping on mainio vaihtoehto telttailulle silloin, kun toiveet lomailun luonteesta eivät kohtaa: toinen osapuoli tahtoo eräillä ja toinen kaipaa mukavuuksia.

Se voi olla myös hyvä ja helppo tapa viedä pienet lapset ensimmäistä kertaa retkeilemään.

Glampingin alkuperä ulottuu aina 1500-luvun kuninkaallisesta Englannista Ottomaanien valtakuntaan Turkkiin, sekä myöhemmin Afrikan safareille asti.

Virallisesti glamping-sana tunnustettiin osaksi englannin kieltä vuonna 2016, kun se lisättiin Oxfordin sanakirjaan.

Glampingin suosio on kasvanut jo useamman vuoden ajan, ja sopivia varusteita on helppo löytää kaikista retkeily- ja matkailuvarusteita myyvistä liikkeistä. Mukaan pakattavan tavaran suhteen vain taivas ja auton kapasiteetti ovat rajana.

Glampingteltta veden äärellä
Saimme Matkavarusteelta reissuun mukaan Robensin Chinook Ursa S -teltan, joka osoittautui todella mukavaksi, tilavaksi ja toimivaksi.

Reissua suunnitellessamme tulimme siihen tulokseen, että halusimme koota kasaan varusteita, jotka ovat suhteellisen pieniä ja kevyitä, -jotta niiden kuljettaminen leiripaikalle sujuisi mukavasti, ja leiripaikka olisi vapaammin valittavissa.

Glampingtelttoja on runsaasti erilaisia suurista vaellustelttoja muistuttavista majoitteista tiipiimallisiin telttoihin. Ulkonäöltään teltat eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille kaikille on ruhtinaalliset ja korkeat sisätilat.

Huonon sään sattuessa sisällä on pystyttävä viettämään aikaa mukavasti, jolloin lisätilan merkitys kasvaa entisestään. Huomasimme viikonloppuretkellämme, että hyvät hyttysverkot ja tukeva pohjakangas ovat tärkeitä ominaisuuksia, koska ne tekevät teltasta toimivan ja huolettoman käyttää.

Retkisänky glampingteltassa
Thermarest UltraLite Cot hämmästytti keveydellään ja jämäkkyydellään.

Nukkumismukavuuteen voidaan luksusretkeilyssä panostaa erityisen paljon, koska teltassa on runsaasti tilaa. Telttasänky on ehdoton varuste, koska sen avulla nukkuja saadaan irti maasta.

Taljoilla, peitolla, tyynyillä ja pehmeillä lakanoilla teimme sängyistämme niin kutsuvat, että niissä oli mukava pötkötellä pitkälle aamuun.

Kulinaristisia elämyksiä

Luksusretkeilyn viehätystä lisää se, että ruuanlaittoon on mahdollista panostaa tavallista enemmän. Viikonlopun ruokia oli hauska suunnitella, ja pystyimme pakkaamaan mukaan keittiövälineitä, raaka-aineita ja juomia, jotka tavallisesti retkeillessä jäisivät varmasti kotiin.

Primus Kinjia toimii retkikeittimen kaasupullolla ja keitin pakkautuu kuljetusta varten näppäräksi, kantokahvalliseksi paketiksi.

Pienen retkikeittimen sijaan otimme mukaan helposti kannettavan ja siirrettävän, mutta kahdella polttimolla varustetun keittimen. Sen kanssa saimme näppärästi käytettyä sekä pientä kattilaa, että paistinpannua samaan aikaan.

Kylmäsäilytykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, mikäli aikoo pakata mukaan tarvikkeita jotka pilaantuvat helposti. Akuilla käyvä “matkajääkaappi” on toimiva vaihtoehto, mutta myös tukeva ja kotona valmiiksi viilennetty kylmälaukku ajaa hyvin asiansa.

Mies ja nainen istuvat retkituoleissa
Retkituoleja on tarjolla myös hyvin kevyitä ja pieneen tilaan pakkautuvia. Kuvassa vasemmalla Helinox Chair Zero ja Robens Traveler.

Retkituolien ja -pöytien suhteen valinnanvaraa on todella runsaasti aina lepotuoleista ja yksinkertaisista jakkaroista, suuriin monen hengen kokonaisuuksiin asti. Me teimme tällä kertaa kuitenkin ruokaryhmämme matalista, mukaan helposti mahtuvista, kevyistä tuoleista ja taittopöydästä.

Ennakkoluuloille kyytiä

Myönnän, että erämaita ja pitkiä vaelluksia rakastavalle ajatus glampingista tuntui aluksi hieman oudolta. Minähän lähden eräilemään osittain juuri siksi, että pääsen irti arjen mukavuuksista, joten mitä luksusretkeily voi minulle tarjota?

Mukavasti pehmeän peiton alla torkkuessa, Valtterin kitaransoittoa ja veden liplatusta kuunnellessa, sekä aamulla mutteripannukahvia juodessa tulin kuitenkin toisiin aatoksiin.

Retkipöytä maassa
Litteäksi taittuva, kevyt ja helposti siirreltävä pöytä oli yllättävän näppärä leirivaruste.

Glampingia ei ole mielekästä verrata vaeltamiseen tai muuhun retkeilyyn. Kyse on aivan erityyppisestä, mutta samalla myös syvälle samoihin juuriin tukeutuvasta kokemuksesta.

Luksusretkeily on ennen kaikkea elämys. Puitteet ovat tutut ja turvalliset, mutta samalla pääsemme lähemmäs luontoa.

Mies nostaa pulloa Yeti-kylmälaukusta
Yeti Hopper Flip -kylmälaukun voi täyttää myös jäillä, koska se on vedenpitävä – jopa vetoketjun osalta.

Kaiken retkeilyn, myös glampingin, vetovoima perustuu hyvinkin yksinkertaiseen tarpeeseen: ihminen kaipaa luonnon syliin, tuulen huminaan, linnun laulua kuuntelemaan ja hämärtyvään iltaan hiljentymään – puitteista riippumatta.