fbpx

Uutiset

Tuulisuoja voi nostaa keittimen häkäpitoisuutta

Tukes testautti yhdeksän kaasukäyttöistä retkikeitintä, joista yhden kohdalla häkäpitoisuus nousi hengenvaarallisen korkealle tuulensuojan kanssa käytettynä. 

Kuvituskuva

Tukes testautti yhdeksän kaasukäyttöistä retkikeitintä, joista yhden kohdalla häkäpitoisuus nousi hengenvaarallisen korkealle tuulensuojan kanssa käytettynä. 

Valmistaja on lopettanut kyseisen tuotemallin myynnin ja ilmoittanut tuotteiden palautusmenettelystä.

Kyseessä oli Optimus Vega -merkkinen retkikeitin, joka myydään tuulensuojan kanssa. Testissä havaittiin, että retkikeittimen tuulensuoja esti liekin kunnollisen korvausilman saannin ja tämä aiheutti häkäpitoisuuden nousemisen vaarallisen korkeaksi.  Ilman tuulensuojaa testattuna tuotteen häkäpitoisuudet pysyivät vaatimusten rajoissa. Retkikeitin saa tuottaa testissä korkeintaan 2000 ppm häkää, tässä retkikeittimessä tuulensuojan kanssa testattuna pitoisuudet olivat lähes 9000 ppm. 

”Näin korkea häkäpitoisuus aiheuttaa välittömän hengenvaaran. Suoraan hengitettynä lähes 9000 ppm häkää aiheuttaa hengenvaaran jo minuuteissa”, kertoo projektista vastannut Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Retkikeittimiin tarkoitettuja tuulensuojia myydään yleensä lisätarvikkeina ja niiden vaikutukset keittimen häkäpäästöihin voivat olla ennakoimattomat. Jotkut retkeilijät tekevät myös tuulensuojia itse esimerkiksi alumiinifoliosta. Tuulensuojia käytettäessä retkeilijän pitää huolehtia, että kaasuliekki saa riittävästi korvausilmaa ja välttää liian lähellä keitintä oleskelua.

”Retkikeittimiä on yleisesti turvallista käyttää, kun noudattaa käyttöohjeita ja käyttää retkikeitintä vain ulkona. Retkikeitintä ei saa käyttää sellaisessa paikassa, jossa ilma ei juuri vaihdu kuten teltan suuaukolla tai sisällä teltassa, koska silloin häkäpitoisuus voi nousta vaarallisen korkeaksi. Erilaisten lisätarvikkeiden kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana, sillä tuotteen ja lisätarvikkeen yhteensopivuutta ei välttämättä ole kukaan tutkinut. Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä ja jo pieni määrä häkää voi aiheuttaa vakavia oireita tai jopa kuoleman”, Pekkanen varoittaa

Muissa testatuissa retkikeittimissä häkäpitoisuudet olivat pääsääntöisesti noin 1000–2000 ppm, eli ne täyttivät vaatimukset häkäpitoisuuksien osalta. Tuotteiden merkinnöissä ja käyttöohjeissa havaittiin jonkin verran puutteita. Tukes antoi näiden osalta yrityksille kehotuksen korjata puutteet.

Retkikeitin on tarkoitettu vain ulkokäyttöön

Ulkokäyttöön suunniteltujen retkikeittimien turvallisuus tutkitaan vain ulkokäytön olosuhteissa. Ulkokäytön tuotteille standardissa annettu 2000 ppm raja-arvo on sisätiloissa hengenvaarallinen. Sisätiloissa tällaiset pitoisuudet alkavat aiheuttaa fyysisiä oireita jo muutamissa minuuteissa ja hengenvaaraa alle puolessa tunnissa.

”Huolestuttavan paljon keskustelupalstoilla jaetaan vinkkejä, miten ulkokäyttöön suunniteltua retkikeitintä voisi käyttää turvallisesti ihan jopa teltan sisällä. Tällaiset vinkit kannattaa kiertää kaukaa, sillä teltassa tai muussa sisätilassa retkikeittimet aiheuttavat aina vakavan palo- ja häkämyrkytysvaaran”, Pekkanen huomauttaa.

Muista nämä, kun käytät retkikeitintä

  • Tutustu aina tuotteen käyttöohjeisiin ennen käyttöä ja käytä retkikeitintä vain ulkona.
  • Älä käytä retkikeitintä esimerkiksi teltan oviaukolla ja teltan sisällä.
  • Huolehdi, ettei keittimestä pääse kipinöitä luontoon.
  • Jos käytät retkikeittimessä tuulensuojaa, varmista että kaasuliekki saa riittävästi korvausilmaa.