fbpx
Tilaajapalvelumme on vaihtunut! Katso uudet yhteystiedot täältä.

Tiedot & taidot

Mikä on paras vaellusvuodenaika?

Lapin kevään ja keskikesän väliin osuu lyhyt mutta taianomainen
ikkuna, jonka oikein ajoittamalla pääsee nauttimaan
mahtavista vaellussäistä ilman hyttysiä.

Miehet vaeltavat lumisessa tunturissa

Tunturivaeltajalla on viisi pääasiallista retkeilyvuodenaikaa omine erityispiirteineen: talvi, kevättalvi, räkkäaika ja syksy. Näiden lisäksi on olemassa vähän tunnettu mutta sangen erinomainen minivuodenaika, jolloin vaeltaminen on mielestäni parhaimmillaan.

Tämä vuodenaika sijoittuu kevättalven ja hyttysten kuoriutumisen väliin, ja on usein vain muutaman viikon mittainen. Hyvin ajoittamalla vaeltaja saa palkinnoksi erinomaiset olosuhteet.

Alkukesä on vaeltajan luksusta. Tunturi hellii niin säiden kuin maisemien puolesta.

Alkukesä on noussut viime vuosina suosikkivuodenajakseni. Sää on usein kesäinen ja painavia talvivarusteita ei tarvita. Yötön yö luo taikaa ja tuo joustavuutta aikatauluun, sillä leiriin ei ole kiirettä pimeää pakoon.

Tuntureilla viipyilevät lumilaikut piristävät valokuvissa ja luovat odottamattomia kulkuväyliä. Mikä parasta, tästä kaikesta saa nauttia ilman hyttysiä!

Alkukesän vaellus on tasapainoilua lumen ja hyttysten välillä. Jos lähtee liian aikaisin, saa vaeltaa pitkiä pätkiä lumessa. Tämä ei ole välttämättä ongelma, ellei lumi upota.

Vesi virtaa joessa
Alkukesästä on hyvä varautua vuolaana virtaaviin vesistöihin.

Kesälumi voi olla pakkautunutta sokerilunta, joka kantaa askeleen hyvin. Toisaalta upottava pehmeä lumi voi olla hyvin vaikeakulkuista. Lumikengistä tai universaalisiteillä varustetuista liukulumikengistä saattaa olla hyötyä, etenkin jos valitsee ajankohdaksi kesäkuun alun.

Jos lumi kantaa, saattaa se luoda hyviä kulkuväyliä. Esimerkiksi tunturin päältä laskeutuminen onnistuu huomattavan paljon nopeammin ja hauskemmin hiihtelemällä kengänpohjilla lumirinteitä kuin rakkakivikossa kompastelemalla. Kantavan sokerilumen voittaa kulkukelpoisuudessa oikeastaan vain tasainen tunturipaljakka. 

Mies vaeltaa tunturissa kengillä
Lumi voi tarjota erinomaisia kulku­väyliä vaikka jalassa olisi pelkät kengät.

Hyttyset ilmestyvät noin kaksi-kolme viikkoa kesäsäiden alkamisen jälkeen. Usein tämä ajoittuu juhannuksen tienoille. Hyttysten ilmestyttyä niitä tulee usein massoittain, ja retkeilyn miellyttävyys muuttuu kertaheitolla. Etenkin jos on epävarma ajoituksestaan, kannattaa teltan hyttysverkko pitää alkukesän retkellä mukana.

Alkukesän vaellus kannattaa tähdätä ylänköalueelle ajankohtaan, jolloin suurin osa lumesta on sulanut, mutta sitä on jäljellä jonkin verran vielä pohjoisrinteillä ja kuruissa. Käsivarren suurtuntureille kesä tulee hieman myöhemmin kuin muualle Suomeen, joten se on hyvä varavaihtoehto, jos kevät eteneekin nopeasti.

Tähän vuodenaikaan saattaa Lapissa sataa lunta lisääkin, ja etenkin korkeimmilla Käsivarren tuntureilla voi kylmä pakkastuuli luoda melko kylmätkin olosuhteet. Useimmiten sää on kuitenkin kesäinen, eikä polkujuoksukenkien ja lumen yhdistelmää kannata turhaan pelätä.

Mies lumisessa tunturissa
Lunta on sitä enemmän mitä korkeammalle tunturiin noustaan.

Kuinka ajoittaa alkukesän vaellus?

Seuraa lumitilannetta. Webkamerat ja paikallisille soittelu auttavat, mutta myös Instagram on tähän erinomainen työkalu. Esimerkiksi #kiilopää-hashtagilla saa lähes päivittäisen tilannekuvan UKK-puiston lumitilanteesta.

Seuraa tulvatilannetta. Tulva saattaa katkaista autotien kohteeseen tai tehdä vaelluksen ikäväksi. Metsähallituksen Retkikompassi.fi -palvelusta saattaa löytää muiden retkeilijöiden päivityksiä tulvatilanteesta ja tien kunnosta.

Tavallisesti hyvä ajankohta alkukesän vaellukselle on kesäkuun toinen tai kolmas viikko. Joko kohde tai ajankohta kannattaa pitää joustavana, sillä talven lumimäärä ja kevään lämpötilat vaikuttavat olosuhteiden kehittymiseen.

Mies tunturissa polulla
Alkukesällä lunta voi olla jonkin verran jäljellä pohjoisrinteillä ja kuruissa.

Alkukesän vaelluksen muistilista

Vältä alavia ja soisia kohteita. Ne ovat kevättulvien aikaan hyvin märkiä ja jopa kulkukelvottomia. Tunturikohteet sopivat parhaiten tähän vuodenaikaan.

Piirrä reitti, jossa vesistöjen ylitykset ovat helppoja. Alkukesästä vedet ovat hyvin korkealla, ja syksyllä helposti kahlattavissa oleva joki saattaa olla vaarallisen vuolas.

Valitse juomapaikka huolella.  Tulvat saattavat huuhtoa humusta vesiin, joten juo mieluummin puroista kuin tulva-alueilta.

Pystytä teltta varjoon. Keskellä yötä nouseva aurinko saattaa herättää kuumuuteen aivan liian aikaisin, eikä lepäämisestä tule mitään. Arvioi auringon noususuunta ja huomioi se telttaa pystytettäessä.

Pakkaa mukaan silmälaput. Ne helpottavat nukkumista aamuyön paisteessa. Otsalamppua sen sijaan ei tarvita.