fbpx

Varusteet

Testissä 3 hengen vaellusteltat

 

 

Aloitus3

 

Kolme käyttäjää asettaa haasteita sisäteltan sujuvalle yhteiskäytölle ja eteisestä pitäisi löytyä tilaa kaikkien varusteille. Kaksi ovea ja eteistä helpottaa leirielämää, mutta yhden oven ratkaisullakin pääsee testin huipulle.

Vaellusseurueen optimikoko on kolme henkeä monella tapaa tarkasteltuna. Turvallisuuden nimissä kaverin kanssa pitäisi aina lähteä matkaan, joten kaksikko on minimi, mutta kolmas kaverikaan ei tuo vielä suunnitelmiin suuren seurueen monia mielipiteitä. Retken päätöksistä äänestettäessä kolmikossa ei saada koskaan tasatulosta – elleivät kaikki ole eri mieltä asiasta.

Kolmelle vaeltajalle riittää vielä yksi keitin astioineen, mutta neljän hengen seurue vaatii jo kaksi keitintä tai tuplavuorot kattiloiden käyttöön. Jos vaellukselle syntyy ruokaparit, samoilla kaksikoilla myös majoitutaan. Niinpä nelikko lähtee usein vaellukselle kahdella teltalla, mutta trio sopii vielä hyvin samaan majoitteeseen. Kolmikko on myös täydellinen kantamaan yhteistä vaellustelttaa, sillä painon voi jakaa kolmeen osaan: sisäteltta, ulkoteltta sekä kiila- ja kaaripaketti.

Kolmen hengen teltta sopii kohtalaisesti myös vaellusparille. Tällöin tilaa leirioloissa on ruhtinaallisesti, mutta kantamuksen paino ja pakkauskoko eivät karkaa vielä täysin käsistä.

Lähdimme etsimään kolmelle vaeltajalle parasta vaellustelttaa lähettämällä testikutsun maahantuojille ja valmistajille. Kerroimme testaavamme patikointikäyttöön sopivia telttoja, joissa on eteistila kenkien ja varusteiden säilyttämiseen.

Pyysimme kevyttä, kestävää, tuulelta ja sateelta suojaavaa vaeltajan kotia ja turvaa sulan maan retkikaudelle. Hyväksyimme mukaan vain mallit, jotka ovat makuutilojen osalta kaksikerroksisia eli niissä on sekä sisä- että ulkoteltta. Kerroimme, että testiteltta voi olla muodoltaan tunneli, kupoli tai näiden yhdistelmä, mutta rajasimme testin ulkopuolelle kodat ja niihin verrattavat mallit. Oletimme tyypillisen vaeltajan etsivän leiripaikalleen suojan metsiköstä tai tunturipuron notkelmasta, joten emme pyytäneet kaarille ja teltoille kestävyyttä avotunturien äärimmäisiä myrskytuulia vastaan.

Testi julkaistaan Retki-lehdessä 5-6/2016.

Testatut teltat

Bergans Trollhetta 3-pers tent

Exped Orion III

Fjällräven Abisko Shape 3

Halti XPD 3 Pro

Helsport Fjellheimen 3 Camp

Hilleberg Kaitum 3

Jack Wolfskin Sanctuary III RT

Urberg Rapadalen