fbpx

Varusteet

Kevään 2023 retkeilyvarusteuutuudet

Kävimme läpi kevään 2023 varusteuutuuksia. Tähän juttuun kokosimme muutamia mielenkiintoisia.

Varustepuolen mielenkiintoisimmista uutuuksista löytyy niin majoitetta ja makuualustaa. Osa uutuusksista on uudistettuja versioita jo markkinoilla olleista suosituista tuotteista.

Fiinimpää Moraa

Mora Rombo Black Blade ja Mora Finn Black Blade

Moran uusissa täysruotopuukoissa on saarnista tehty puukahva ja kierrätetystä ruotsalaisesta ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä. Molemmat puukot toimitetaan nahkatupen kanssa.

Moran Rombo on kokkailevan retkeilijän unelmaveitsi. Japanilaistyylistä kokkiveistä muistuttava, puukon terää ohuempi terä on oiva esimerkiksi kasvisten pilkkomiseen. Finn Black Blade -puukko on perinteisempi täysruotopuukko.

Mora Rombo Black Blade
239 euroa

Mora Finn Black Blade
189 euroa

Uusin sauvoin

Noin kolmen kämmenen levyinen pehmeä kahva on TSL:n uutuussauvojen parhaita puolia.

Lumikengistä parhaiten tunnetun ranskalaisbrändi TSL:n uudet hiilikuitusauvat painavat 220 grammaa kappale. Polkujuoksuun suunnitellut kepit tuovat tasapainoa ja rytmiä askellukseen myös retkeilijän käytössä.

Kolmeen osaan taittuvat sauva on nopea avata ja pistää kasaan. Sauvoista löytyy 110–130 sentin portaaton pituussäätö.

Sauvat on nopea taittaa kasaan

Näppituntuma pehmustetusta kahvasta on miellyttävä. Pitkän pehmusteen ansioista otetta on helppo vaihdella.

TSL Tour Carbon 5 Cross
159 euroa

MSR:n ensitunneli

Tindheim on mielenkiintoinen uutuusteltta. MSR:n ensimmäisessä tunneliteltassa on reilu metrin istumakorkeus ja vakiovarusteena on lisäpohja eli footprint, joka pitää absidin siistimpänä.

MSR Tindheim 3
600 euroa

Kevyesti Pohjolaan

Lofoten-telttasarjassa on kuusi tunnelitelttaa ja tarppi. Teltat on pyritty tekemään keveiksi, mutta Pohjolan tunturituulien kestäviksi.

Adventure Lofoten SL 3 -teltta on kolmen vuodenajan kolmen hengen tunneliteltta, jolla painoa on 2,4 kiloa. Lattian veispilariarvo on 5000 mm ja ulkokankaan 3000 mm.

Teltta on palkittu Scandinavian Outdoor Awardilla. Kiitosta se sai helposta pystyttämisestä, hyvistä sisätiloista sekä säänkestävyyteensä nähden keveästä painostaan. 

Helsport Adventure Lofoten SL 3
1150 euroa

Ultrakevyet nopeat

KOO:n Nova-aurinkolasit ovat muotoilultaan hyvin kaarevat.

Italialaisen KOO:n Nova on suunniteltu polkujuoksuun. Nämä ultrakevyet lasit painavat vain 21 grammaa! Lasit on pyritty valmistamaan niin, etteivät ne valu päästä pomppivammankaan askelluksen seurauksena.

Lasien ulkopinta on peilaava.

Minimalistiset lasit koostuvan joustavista sangoista ja yhtenäisestä linssistä. Linssit on valmistanut huippuoptiikasta tunnettu saksalainen Zeiss. Linssit vähentävät heijastuksia ja ovat 100 UV-suojatut.

Lasien kaareva muotoilu saa ne istumaan tiiviisti kasvoilla, mikä vähentää sivuilta tulvivan valon määrää ja haittoja. Yhtenäinen kaareutuva linssi takaa myös erittäin laajan katselukulman, kun kehykset eivät tule katseen tiellä edes lasien laidoilla.

KOO on italialainen brändi ja muun muassa pyöräilykypäriä valmistavan KASKin tytäryhtiö.

Laseien mukana toimitetaan kaksi erilaista nenätyynyä, joiden avulla istuvuuden voi optimoida omille kasvoilleen.

Lasien joustava materiaali tuo rakenteeseen kestävyyttä, eivätkä lasit tämän ansiosta hajoakaan herkästi.

KOO Nova
199 euroa

Ruotsin kuksa muovista

Kåsa tarkoittaa kuksaa. Ruotsalaisversion modernimmat tulkinnat poikkeavat suomalaisille tutusta puisesta käsityöhelmestä.

Ruotsalaisen Light My Firen uusin tuotos on muovinen kåsa, joka on perinteinen ruotsalainen eränkävijän astia. Kåsa on periaatteessa kuksa, mutta eroaa usein hieman muotoilunsa puolesta.

Light My Firen Kåsa onkin varsin laakea ja sopii näin ollen suomalaista kuksaa paremmin myös ruoka-astiaksi.

Light My Fire Kåsa sopii laakeutensa ansiosta myös ruoka-astiaksi.

Muovisen kåsan sisäpintaan on painettu mitta-asteikko. Kädensija on ergonominen ja astiaa on hyvä pitää kädessä.

Laakeassa astiassa kuumat juomat jäähtyvät suhteellisen nopeasti, mutta aamupuurolle kuppi on loistava.

Light My Fire Swedish Kåsa
12 euroa

Ticket To The Moonin uutuus ratkaisee dilemman

Ticket To The Moonin uutuus ratkaisee aluspeitteen puuttumisesta johtuvan ongelman.

Moni retkeilijä omistaa riippumaton, mutta harva satunnainen käyttäjä on investoinut aluspeitteeseen. Ticket To The Moon ratkaisee makuualustan riippumatossa käyttämiseen liittyvän ongelma, ompelemalla makuualustalle oman taskun riippumaton pohjaan.

Uutuus toisin sanoen helpottaa riippumatossa nukkujaa pitämään makuualustan paikoillaan, mikä lisää riippumatossa vietetyn yön lämpötilaa.

Makuualusta sujahtaa tarkoituksella hieman vinoon kulmaan ommeltuun hihaansa ja lukkiutuu paikoilleen muovisoljen turvin.

Riippumaton pystytys tapahtuu samoin, kuin minkä tahansa muunkin. Muovisolki auki ja patja sisään. Makuualustana voi käyttää niin ilmatäytteistä kuin solumuovista patjaa. Tasku on sen verran iso, että siihen mahtuu tarvittaessa vaikka kaksikin makuualustaa.

Mat Hammock -niminen uutuus painaa 620 grammaa, mikä on vain 20 grammaa enemmän kuin brändin suosituin riippumatto, Original Hammock.

Riippumatossa tulee mukana harjanaru, jossa on mukana säilytyspussi pientavaroille. Näin esimerkiksi vesipullon tai puhelimen saa pidettyä lähettyvillä ilman, että sen tarvitsee olla riippumatossa.

Ticket To The Moonin Mat Hammock sopii parhaiten jo valmiiksi retkeilyvarusteita omistavalle telttayöpyjälle, joka haluaa välillä napata teltan sijaan riippumaton retkilleen.

Uutuus on toimiva sovellus, jonka omistaminen varmasti madaltaisii riippumattoretkeilyn kynnystä monen osalla.

Ticket To The Moon Mat Hammock
110 euroa

Suosikkimakuualusta ei enää rapise!

Thermarest NeoAir XLite NXT on tervetullut päivitys suosittuun makuualustaan.

Se tunne, kun yrität nukahtaa, mutta oma tai kaverin makuualusta pitää niin kovaa rapinaa, ettet saa nukahdettua.

Thermarestin NeoAir XLite on ollut maailmanlaajuisesti yksi suosituimpia makuualustoja, ainakin YouTubesta löytyvien varustevideoiden perusteella.

Moni käyttäjä on kritisoinut kevyen alustan äänekkyyttä. Uusi NXT-versio lupaa korjata asian; uutuus on valmistajan mukaan jopa kuusi kertaa edeltäjäänsä hiljaisempi. Uusitun sisärakenteen pitäisi taata tämä volyymitason lasku.

WingLock-venttiili on edeltäjäänsä huomattavasti parempi ratkaisu.

Thermarest NeoAir Elite NXT todella tuntuu hiljaisemmalta kuin edeltäjänsä. Valmistajan ilmoittamia lukuja on vaikea arvioida pelkällä korvakuulolla, mutta puisen laavun laverilla alusta on varsin äänetön.

Makuualusta on myös aavistuksen paksumpi kuin edeltäjänsä. Painoa tämä ei kuitenkaan ole tuonut lisää.

Toinen tervetullut uudistus on WingLock-venttiili, johon Thermarest siirtyi parisen vuotta sitten. Tästä venttiilistä ei ilma karkaa yhtä helposti kuin vanhasta versiosta.

Makuualustasta on olemassa useita eri pituuksia ja kokoja.

Thermarest NeoAir Elite NXT
Alkaen 219 euroa