fbpx

Uutiset

Pyhä-Luostolle rakennetaan maisematupa

Metsähallitus rakentaa Pyhä-Luoston kansallispuistoon maisematuvan. Vuoden 2022 aikana rakentuvasta tuvasta pääsee ihailemaan tunturimaisemia sekä revontulia, tähtitaivasta ja yötöntä yötä. Myös Kevolle rakennetaan uusi autiotupa.

Maisematupa rakennetaan Ukko-Luoston pohjoispuolelle, noin kilometrin päähän tunturin korkeimmalta huipulta. Tupa sijoittuu aivan metsänrajan tuntumaan lähelle kansallispuiston rajaa. Maisematuvasta voi tarkkailla ja valokuvata luonnon erilaisia valoilmiöitä vuoden ympäri tuulelta ja tuiskulta suojassa. Isoista pohjoiseen ja etelään aukeavista ikkunoista pääsee ihailemaan tunturimaisemaa. Luonnonvaloilmiöihin kuten revontuliin ja keskiyönaurinkoon sekä tähtitaivaaseen ja tunturiluonnon vuoden kiertoon pääsee tutustumaan tarkemmin myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä.  

Maisematupa on aina auki. Päivätupana se palvelee hetkellisenä taukopaikkana maisemien ihailuun ja eväiden syömiseen, mutta sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen.   

Havainnekuva maisematuvasta.

Maisematupa rakennetaan maisemaa ja ympäristöä kunnioittaen. Rakennustavassa ja materiaaleissa huomioidaan ympäristöystävällisyys sekä välillä ankaratkin tunturiolosuhteet. Rakennuksen on suunnitellut LUO arkkitehdit Oy:n arkkitehti Miia Mäkinen, joka on erikoistunut luonnonläheiseen arkkitehtisuunnitteluun. Rakennuksen materiaaliksi on valittu ympäristöystävällinen lamellihirsi, joka soveltuu hyvin tunturihuipun koviin sääolosuhteisiin. Maisematuvan viereen rakennetaan huollettu käymälä-polttopuuvarastorakennus.   

Rakennustyöt aloitetaan kesällä 2022.

Kevon luonnonpuistoon rakennetaan uusi autiotupa

Käyttökiellossa olleen Guivin kämpän tilalle rakennetaan kevään ja kesän 2022 aikana uusi autio-/huoltotupa. Työt pyritään aloittamaan maaliskuun puolivälissä, jotta kaikki materiaalikuljetukset saadaan tehtyä lumipeitteisenä aikana. Vanha tupa on varattu rakentajien käyttöön ja on pois retkeilykäytöstä rakennustyömaan ajan.

Tupa tehdään kaksiosaisena. Autiotuvan puoli majoittaa 6 henkeä. Huoltotuvan puoli on tarkoitettu luonnonpuiston huoltoa ja valvontaa varten huoltohenkilöstölle. Pihapiiriin tulee myös uusi liiteri ja käymälä, jotka ovat kokoluokaltaan sellaisia, että huoltoväliä voidaan nykyisestä pidentää ja näin vähentää ylimääräistä liikkumista ja luonnon kulumista.

Guivin uuden tuvan paikka.