fbpx

KotimaaUutiset

Karhunkierros tulvii

tulva
Kuva Tiina Laitinen.

Lumisen talven ja lämpimien kevätsäiden johdosta Oulankajoen kevättulva on tänä keväänä poikkeuksellisen voimakas. Tulva on viime päivinä aiheuttanut vaaratilanteita retkeilylle ja huipun ennustetaan olevan kuluvan viikon loppupuolella, äitienpäivän tienoilla. Tulvan vuoksi Metsähallitus ei suosittele retkeilyä Karhunkierros-reitillä.

Oulangan kansallispuistossa virtaavat Oulanka-, Savina- ja Aventojoet sekä pääuomaan laskevat pienet purot ja ojat ovat tällä hetkellä tulvaveden vallassa. Oulangan pohjoisosissa tulva on pahimmillaan eikä retkeilyä Karhunkierros-reitillä suositella lainkaan. Pelastuslaitos on joutunut noutamaan retkeilijöitä maastosta kesken Karhunkierros-vaelluksen.

Ympäristökeskuksen sivuilta saa ajantasaista ja ennustetietoa Oulankajoen veden korkeudesta.

Tulvaveden katselu on turvallista Kiutakönkäältä, joka sijaitsee noin kilometrin patikoinnin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Kiutakönkään tulentekopaikalla voi tulistella ja eväitä nauttien kuunnella etäämpänä Kiutakönkään kosken melskettä.

Metsähallitus on tiedottanut retkeilijöitä uutisoimalla tilanteesta Luontoon.fi-verkkopalvelussa ja retkikohteiden – Karhunkierros ja Oulangan kansallispuisto – ajankohtaissivuilla. Tulvasta tiedotetaan myös maastossa infokyltein Karhunkierroksen lähtöpisteissä sekä luontokeskuksissa. Alueen pelastusviranomaiset ovat tietoisia tulvatilanteesta.

Tulvan korkeimman huipun arvioidaan kestävän noin viikon säistä riippuen. Toukokuun puolen välin jälkeen Karhunkierros-reitti lienee jälleen jo retkeiltävissä.

Metsähallitus tiedottaa Oulankajoen tulvatilanteen muuttumisesta Luontoon.fi-verkkopalvelussa.