fbpx

Uutiset

Kansallispuistojen kutsu vie lukijan Suomen luontoon

Tomi Kontion teos Kansallispuistojen kutsu on valokuvia, tietoa ja tarinoita yhdistävä teos kaikille metsiä rakastaville ja luonnossa liikkuville. Se tarjoaa vinkkejä patikointireissuille, henkeäsalpaavia maisemia sekä hymyn huulille tuovaa isän ja lapsien havainnointia eräreissuilta. Teos kuljettaa lukijan muun muassa kajakkiretkelle Kolovedelle, taide-elämysten äärelle Hossaan ja bongaamaan majakoita Selkämerelle.

Tomi Kontio ei ole kaiken kokenut eräjorma. Hän on tavallinen luonnossa liikkuva kaupunkilainen, joka yhdessä poikansa kanssa sai idean valloittaa Suomen kansallispuistot. Upean luonnon lisäksi isän ja lasten välinen suhde ja keskustelut nousevatkin kirjassa merkittävään osaan.

Kuten hän itse kirjoittaa, uusi harrastus käytännössä nykäisi kirjoittajan pystylähiöstä pystymetsään.

Kirjasta välittyy sekä tekstien että valokuvien välityksellä kirjoittajan intohimoinen suhde luontoon.

“Metsä on ystävällisempi kuin kaupunki tai kylä. Metsä on turvallinen. Metsä on meissä, kutsuna. Me olemme metsää, luontoa. Runoilijakin on siellä selvinnyt. Ja oppinut lukemaan kompassia ja karttaa. Kansallispuistoihin kiteytyy Suomen luonnon koko kuva. Ne eivät läheskään aina ole erämaata, mutta lähes kaikista löytyy paikkoja hiljentyä, levätä, olla, mutta myös samoilla, taivaltaa, vaeltaa. Hikoillakin. Kansallispuistot on perustettu suojelemaan luontoa, mutta ne on perustettu myös meitä ihmisiä varten – jotta voisimme tutustua arvokkaaseen kansallismaisemaamme.”

Tomi Kontio (s. 1966) on arvostettu runoilija ja kirjailija. Avain on julkaissut aikaisemmin  Kontion yhdessä Markku Kaskelan kanssa kirjoittamat teokset Puhuvan talon tarinoita: Nella città eterna (2015), Minun Italiani: Saapasmaan suomalaistarinat (2017) ja Vaelluksia Italiassa (2019). Vaelluksia Italiassa palkittiin Mondo-lehden Vuoden matkakirja -palkinnolla.