fbpx

Tiedot & taidot

Hyvästi puolityhjille kaasusäiliöille? – Tukes kyseenalaistaa yhdysvaltalaistuotteen käytön Suomessa

Yhdysvaltalainen yritys on tuonut markkinoille laitteen, jonka avulla voi täyttää puolityhjiä kaasusäiliöitä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston näkökulmasta FlipFuelin käyttöön liittyy useita ongelmallisia kohtia.

Flip Fuel adapteri
FlipFuel-adapteri vaikuttaa ensinäkemältä nerokkaalta tavalta hyödyntää kaasupatruunoiden jämät.

Retkeilyvälinevarastossa on puolityhjiä kaasusäiliöitä vaikka muille jakaa. Lähtö retkelle lähestyy ja taas on hankittava uusi täysi säiliö, sillä ei voi ottaa riskiä, että polttoaine loppuu kesken reissun. Tilanne on tuttu useimmille kaasukeitintä käyttäville retkeilijöille.

Puolityhjien kaasusäiliöiden “ongelmaan” kyllästyneet yhdysvaltalaiset Eric Flottmann ja Frank Healy kehittivät hommaan ratkaisun. Arizonalaisretkeilijöiden perustama yritys on tuonut markkinoille laitteen, jonka avulla kuluttaja voi täyttää puolityhjiä kaasusäiliöitä.

FlipFuel-merkkinen laite toimii isobutaania sisältävien kaasusäiliöiden kanssa. Laitteen käytön voidaan ajatella vähentävän kaasusäiliöistä syntyvää metallijätettä ja pienentävän siinä sivussa myös polttoainekustannuksia. FlipFuel on pieni, vain 36 grammaa painava laite.

Laitteen valmistaja lupaa, että kaasun siirto säiliöstä toiseen tapahtuu turvallisesti, nopeasti ja luotettavasti. Suomen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kyseenalaistaa laitteen käyttöä, sillä se on vastoin kaasupatruunoihin merkittyjä lainsäädännön vaatimia ohjeita ja varoituksia.

Flip Fuel -adapteri
FlipFuel-adapteri toimii kaasun siirtämisessä kahden vajaan kaasusäiliön välillä. Ajatus on hyvä, mutta suomalaisviranomaisten silmissä tuotteessa on monta ongelmakohtaa.

Kaasusäiliöt kertakäyttöisiä

FlipFuel-adapteri on suunniteltu siirtämään polttoainetta retkeilykäyttöön tarkoitettujen kaasusäiliöiden välillä. Laite on yhteensopiva yleisempien kierteellisten kaasusäiliöiden kanssa.

Tukesin ylitarkastajana toimivan Simo Lehmusmiehen mukaan ongelma on siinä, että kaasupatruunoita ei ole suunniteltu FlipFuelin kaltaiseen käyttöön ja niissä on selkeästi merkittynä uudelleentäyttökielto.

”Retkikaasupatruunat ovat kertakäyttöisiä eli niitä ei ole tarkoitettu täytettäväksi uudelleen”, hän kertoo Retki-lehdelle.

Uudelleen täytettävien kaasupatruunoiden ja kertakäyttöisten kaasupatruunoiden täyttötoiminta on EU:ssa säädeltyä ja luvitettua.

”Täyttölaitoksen on muun muassa punnittava ja tiiviystestattava jokainen täytetty kaasupatruuna. Lisäksi täyttölaitoksen täytön jälkeen kaasupatruunassa on varmasti juuri sitä kaasua, joka kaasupatruunan merkinnöissä lukee”, Lehmusmies toteaa.

Retkikäyttöisten kaasusäiliöiden sisältämät erilaiset kaasuseokset voivat myös aiheuttaa ongelmia. FlipFuelin käyttöohjeissa neuvotaan yhdistämään vain samaa kaasuseosta sisältäviä säiliöitä. EN417-standardin kierteellä olevissa kaasupatruunoissa on useita eri kaasuseoksia, joilla on erilaiset ominaisuudet, joten tällä voi myös sekoittaa seoksia toisiinsa vahingossa, ylitarkastaja Lehmusmies muistuttaa.

Retkeilijä joen varressa
Kaasukeitin on monikäyttöinen retkeilyvaruste, jonka käytöstä monella pyörii nurkissa vajaita kaasupatruunoita.

Riskejä kaasun siirrossa

FlipFuelin täyttöohjeet ja ohjevideot neuvovat lämmittämään toista kaasusäiliötä ja toista viilentämään, jotta kaasusäiliön täyttäminen onnistuisi. Säiliöt kytketään toisiinsa FlipFuel-adapterilla. Kaasua luovuttava lämmin säiliö kierretään kiinni adapterin yläpuolelle ja viileä, kaasua vastaanottava säiliö alapuolelle. Laitteessa on nuoli, joka osoittaa, mihin suuntaan polttoaine kulkee.

Tukesin Lehmusmiehen mukaan säiliöiden täyttämisessä voidaan saada isoja vahinkoja aikaan, koska kaasupatruunoille on määrätty tietyt enimmäislämpötilat. Uudelleentäyttöön saattaa liittyä ylitäytön riski, eikä kaasupatruunan tai venttiilin tiiveyskään välttämättä säily tällaisen toiminnan jälkeen. Itse täyttötapahtumakaan ei ole riskitön, koska kaasupatruunaa ei ole suunniteltu uudelleen täytettäväksi. Myös laitteen valmistaja muistuttaa ylitäytön mahdollisuudesta.

”Kaasupatruunan alkuperäinen valmistaja ei ole tällaista käyttöä huomioinut tuotteen suunnittelussa. Vastuu tällaisen ohjeiden vastaisen laitteen käytöstä on lopulta käyttäjällä”, Lehmusmies sanoo.