fbpx

Retket

Triglavin kansallispuisto Sloveniassa – Juliaanisten Alppien helmi hurmaa kauneudellaan

Triglavin kansallispuisto lähiseutuineen Luoteis-Sloveniassa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoilmaihmiselle.

Näkymä ylhäältä Bled-järvelle
Näkymä Bled-järvelle.

Julkaistu 4/2020 Retki-lehdessä.

Valloita vuori

Triglavin kansallispuisto saa nimensä sen keskellä sijaitsevasta Triglav-vuoresta. Tämä Juliaanisten Alppien korkein huippu kohoaa yli 2 800 metriin merenpinnasta. Sloveniassa sanotaan, että oikeaksi slovenialaiseksi tulee vasta kun on kiivennyt vuorelle.

Mikäli aikaa ei ole paljoa käytettävissä tai korkeanpaikankammo rajoittaa intoa suunnata Triglavin via ferrata -reiteille, löytyy muita hyviä vaihtoehtoja. Yksi näistä on Triglavista hieman kaakkoon sijaitseva Debela peč.

Ihmiset seisovat sumuisessa maisemassa vuorenrinteessä
Parhaat maisemat olivat pilvien peitossa, mutta se ei korkeanpaikankammoista haitannut rinteiden jyrkkyyden takia

Tälle vuorelle kiipeäminen ei vaadi köysitaitoja tai rautareittien rautaisia hermoja. Reitillä on varsin rauhallista. Matkalla huipulle kohtasimme vain yhden toisen vaeltajaporukan.

Matkalla näkyy varmasti alppiniityllä ruokailevia lehmiä. Niiden kellojen kalkatuksen kuulee jo kaukaa metsän puolelta.

Hieman ennen puoltamatkaa huipulle vastaan tulee Lipancan retkeilymaja, josta saa apua vaikka kahvihampaan kolotukseen.

Mies seisoo vaellussauvaan nojaten sumuisessa vuoristomaisemassa
Polku erottui selvästi maastossa. Välillä oli poseerattava kuvaa varten.

Polku Debela pečin huipulle on merkitty hyvin maastoon. Polut ovat hyvässä kunnossa, joskin jyrkemmissä kohdissa tulee varoa irtoilevia pikkukiviä.

Maisemat ovat sään salliessa upeat. Omalla vaelluksellamme liikuimme pääsoin pilvien peitossa. Itseäni tämä ei korkeanpaikankammoisena juurikaan haitannut.

Vuorelle kiipeäminen kuuluu hyvin vahvasti Slovenia-kokemukseen. Vaellusharrastuksen yleisyyden vuoksi ruokaa ja majoitusta tarjoavia retkeilymajoja on kansallispuistossa useampia.

Triglavin vuorilla on siis suhteellisen vaivatonta seikkailla kevyemmälläkin varustuksella.

Alppisalamanteri maassa
Alppisalamanterien keskellä polkua tapahtunut paini oli ikuistettava.

Laske koskea

Soča-joki kiemurtaa Triglavin kansallispuiston ympärillä tarjoten kuohuvia virtoja monen tasoisille koskenlaskijoille. Vuorien välissä kulkevalta joelta löytyy turvallisia kohtia täydelle noviisille, mutta myös erittäin vaativia koskia tosiharrastajalle.

Välineitä ja oppaita on helppo vuokrata paikan päältä. Parin tunnin koskenlaskukeikka kustantaa retkeilijän pussista noin 50 euroa.

Hyvä lähtöpiste monelle melontaretkelle on Bovecin kaupungin kupeessa tai lähellä Tolminia. Suurin osa melontaa tarjoavista yrityksistä sijaitsee näissä kaupungeissa alueen suurimman kaupungin Bledin ohella.

Oma koskenlaskukokeilumme tapahtui Soča-joen yläjuoksussa. Omassa kokemattomien koskenlaskijoiden porukassamme oli kuusi osallistujaa ja opas.

Melojia turkoosisssa joessa
Soča-joki tarjoaa koskenlaskua myös vasta-alkajille.

Komeilla viiksillä ylähuulensa varustellut oppaamme paljasti yllättäen asuneensa aikaisemmin muutaman vuoden Suomessa.

Farmaseutiksi opiskellut Matic aloittikin suomen kertauskurssinsa istahtaessamme avokajakkeihin rannassa. “Hyvä”, ja pystyyn nostettu peukalo kertoivat, että kaikki oli valmista koskenlaskua varten.

Vaimoni ajautui heti lähdettyämme vastarannan pusikkoon. Käännyin takaisin päin ja yritin vetää häntä sillä seurauksella, että laskimme ensimmäisen, hyvin helpon, kosken vedessä ja katselimme kuinka kipanneet avokajakkimme kolisivat rantaan.

Hetkisen mietin, mihin olin mennyt sekaantumaan. Toisaalta ensimmäisen kosken haveri sai huomaamaan, ettei kaatuminen ollut aivan niin pelottavaa kuin sen oli kuvitellut olevan.

Seuraavissa koskissa tiesikin jo vähän mitä tehdä ja hommasta alkoi nauttimaan.

Viimeisin koski oli vaikeustasoltaan 2. Asteikko kulkee välillä 1–5, 1 ollessa helpoin ja 5 haastavin.

Ensimmäisenä kosken laskenut Matic huusi ohjeita suomeksi: “Oikkeale! Vassemalle!” Mikäli suoritus oli mennyt hyvin, sai kunniamaininnan peukun kera: “Parempi”.

Koskenlasku on ehdoton menovinkki Triglavin alueelle.

Ihastu rotkoihin

Triglavin kansallispuiston alueella virtaavat joet ja niihin laskevat pienemmän virrat ovat uurtaneet lukuisia rotkoja. Slovenia on kuuluisa maanalaisista joistaan ja niiden synnyttämistä tippukiviluolistaan.

Sivujuonteena mainittakoot Škocjanin UNESCO:n maailmanperintöluettelosta löytyvä tippukiviluola, sekä Postojnan tippukiviluola, jotka ovat turistimääristään huolimatta näkemisen arvoisia kohteita.

Mies katselee rotkoon
Syvemmällä Vintgarin rotkossa alkaa olla hiljaisempaa. Koskien kohina, linnun laulu ja humisevat lehdet pitävät kulkijalle seuraa.

Samaan kalkkipitoiseen maaperään on uurtunut myös Vintgarin rotko. Turkoosia virtaa seuraava polku kulkee lehtipuiden varjostamana muutaman kilometrin matkan osin törmällä, osin rakennettuja siltoja pitkin.

Yhden alueen näyttävimmän rotkon reitin alkupäässä ihmisiä on pahimmillaan tungokseksi asti, mutta parin sadan metrin kävelyn jälkeen pääsee jo nauttimaan luonnon rauhasta.

Kristallin kirkkaassa virrassa voi nähdä päättäväisesti uivia taimenia. Kuohuissa pulahtelee myös lapinkävijöille tuttu koskikara, sekä meillä harvinaisempi, pirteän keltainen virtavästäräkki.

Turkoosin järven kaupunki

Bledin kaupunki oli aikanaan Jugoslavian eliitin suosima lomakohde. Kaupunki on säilyttänyt asemansa ja turkoosin Bled-järven rannoilta löytyy varsin kalliita majoitusvaihtoehtoja.

Näkymä ylhäältä Bled-järvelle
Näkymä Bled-järvelle.

Järven länsirannalla olevalta kukkulalta aukeaa näkymä kohti kaupunkia. Kaupungin ympäristössä kulkee lukuisia polkuja.

Kaupunki on myös merkittävä alueellinen keskus ja välineitä vuokraavalle hyvä tukikohta.