fbpx

Retket

Rivieran parasta antia

Nizzan seutu vetää kesäisin paljon matkailijoita. Alueelta löytyy retkilijälle mahtavia patikoita aina Välimeren rantakallioilta Alppien juurten vaellusreiteille.

Vaellusta rantareitillä Rivieralla

Ranskan Rivieraa ei välttämättä ensimmäisenä yhdistä vaellukseen. Alueella on kuitenkin tarjolla monenlaista tekemistä meille, joiden vaellusjalkaa vipattaa joka kohteessa.

Riviera tarjoilee kattauksen turkooseja aaltoja, liloja laventeliniittyjä ja vehreitä vuorenrinteitä.

Turkooseja tyrskyjä

Merenaaltoja Rivieralla
Cap Ferratin niemeä kiertävä polku kulkee osin rakennettuja rantavalleja pitkin. Terävä kivikko toistuvine pärskeineen ei tosin olisikaan kovin rentouttava patikkareitti.

Ranskan Riviera on täynnä rantoja myötäileviä polkuja ja reittejä, jotka johdattavat kulkijaa Välimeren syleilyssä. Reiteille on helppo lähteä päiväpatikalle. Rannikkoa pitkin liikennöivät verrattain edulliset paikallisjunat mahdollistavat alueen kylien tutkimisen. 

Nizzan itäpuolelle jäävää Cap Ferratin niemeä kiertää noin 10 kilometrin polku, joka kulkee rantaviivaa pitkin. Pääosin reilun metrin levyistä polkua pitkin kulkeva reitti poikkeaa pari kertaa symppaattisille kylän kaduille. Tämän ansiosta reitille ei välttämättä tarvitse sen kummempia eväitä, vaan kulkija voi pysähtyä nizzansalaatille tai jäätelölle pieneen ravintolaan, joita alueella riittää.

Vaellusta rantapolulla Rivieralla
Niemeä kiertävä polku on paikoin kapea ja kulkee aivan merenrantaa myöden.

Cap Ferratia tai muita rantapolkuja patikoivan kannattaa heittää myös uikkarit reppuun, sillä upeita uimapaikkoja tulee vastaan jatkuvalla syötöllä. 

Meille korkean-paikankammoisille tiedoksi, ettei läheskään kaikilla reiteillä ole juuri kaiteita, oli pudotus miten jyrkkä tahansa. Polut sen sijaan ovat pääosin oikein hyvässä kunnossa ja suomalaismetsien kulku-urille tottuneille varsin leveitä.

Rannikolta löytyy myös mutkaisia, ylöspäin suuntaavia polkuja. Tällainen serpentiinipatikka on tarjolla muun muassa juna-asemalta ylös Èzen kylään. 

Alppien esikartano

Mercantourin kansallispuisto Rivieralla
Turkoosin Välimeren lisäksi Rivieran lähialueilta löytyy turkooseja vuoristojärviä. Näkymä ylös kohti Mercantourin kansallispuiston itäosien ydintä, Vallée des Marveillesia.

Välimereltä pohjoiseen suunnattaessa maasto lähtee nousemaan varsin nopeasti. Alueen nimi, Alpes-Maritimes – Meri-Alpit, antaa vihjeen millaisista kukkuloista on kyse. 

Nizzasta parin tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen sijaitsee Mercantourin kansallispuisto, joka ulottuu satojen neliökilometrin alueelle Ranskan ja Italian rajalla. Kansallispuistossa on useita asumattomia laaksoja, joiden polkuja pitkin vaeltaja pääsee halutessaan nousemaan korkealle vuoristoon. Monet Mercantourin korkeimmista huipuista kohoavat yli 2 800 metriin. Alueen korkein huippu löytyy 3 143 metrin korkeudesta Ranskan ja Italian rajalta.

Vaellusta Mercantourin kansallispuistossa Rivieralla
Vihreät niityt hellivät vaeltajaa Mercantourin kansallispuistossa.

Alueella on myös lukuisia refugeja eli alppimajoja, joiden varustus vaihtelee puhtaista lakanoista ja suihkusta vaatimattomampiin suomalaistyylisiin autiotupiin.

Laaksoissa vaeltaja voi ihailla vuortenhuippuja kukkaniityiltä käsin. Alueen rikkaasta luonnosta löytyy myös suomalaisille tuttuja lajeja. Esimerkiksi Lapin jokivarsilta tuttu koskikara sukeltelee täällä alppipuroissa.

Kimalainen kukassa Rivieralla
Alppiniittyjen kukkaloisto tarkoittaa myös runsas pölyttäjäkantaa. Pörriäisten lisäksi niityillä näkee perhosia.

Mercantourin metsäiset laaksot ja avarat vuoret sopivat päiväretkikohteeksi tai pidemmällekin patikalle ja ovat saavutettavissa päiväseltäänkin, vaikka majoituspaikkana olisikin Riviera.

Päiväpatikkaa kukkuloilla ja jokivarsien metsissä

Opastetaulu Rivieralla
Rivieralla riittää reittejä. Valmiita viitoitettuja reittejä tai itse soveltaen tehtyjä reittejä voi etsiä etukäteen netistä.

Rivieran turkoosin meren ja alppilaaksojen väliin jäävältä kaistaleelta löytyy useita mukavia retkikohteita. Lehtimetsäiset kukkulat Alpeilta juoksevine jokineen ovat  upea kohde vuodenajasta riippumatta. 

Nizzasta länsi-luoteeseen sijaitsevassa Parc naturel régional des Préalps d’Azur -puistossa ja sen välittömässä läheisyydessä kulkee kymmeniä reittejä. Puistoa lounaassa reunustavan Siagne-joen ympäristö lumoaa rehevyydellään. Kuumana päivänä joen turkoosiin veteen on virkistävää pulahtaa uimaan.

Jokilaakso Rivieralla
Siagne-joen varrelta löytyy vehreitä lehtometsiä ja loputtomasti polkuja.

Avarammasta maisemasta nauttivan kannatta suunnata esimerkiksi Cipières’n kylästä villilaventelipensaiden viitoittamaa reittiä pitkin kohti Calernin ylängön observatoriota. 

Seikkailunjanoisille tarjolla on myös useita luolia, joita otsalampulla varustautunut voi käydä tutkimassa.  

Retkikohteita voi etsiä esimerkiksi ignrando.fr -palvelusta, jonne on listattu lukuisia vaellusreittejä ympäri Ranskaa.