fbpx

Varusteet

Yksin yössä – Yhden hengen teltat testissä

Helppo pystytys, tilava eteinen, riittävä makuusija ja sopivuus vaihtelevaan säähään sekä mausteena monipuoliset yksityiskohdat. Niistä on hyvä sooloteltta tehty.

Mies teltassa auringonlaskuna ikaan
Kesäillan aurinko painuu mailleen. Kevyt vaellusteltta tarjoaa sooloretkeilijälle turvallisen ja levollisen yösijan pitäen inisevät itikat loitolla.

Luonnonrauha, oma rauha. Sitä moni vaeltaja hakee.

Klassinen ohje kehottaa lähtemään vaellukselle aina kaverin kanssa. Ystävän tuomaa turvaa ei sovi vähätellä, mutta yksin kulkeminenkin on usein varsin turvallista.

Taipaleella Hetasta Pallakselle, Haltin reitillä tai Karhunkierroksella kanssakulkijoita riittää – halusi tai ei. Kevon reitillä ei saa edes poistua merkityltä polulta.

Yksinvaeltaja kaipaa yhden hengen telttaa. Mitäpä sitä suurempaa ja painavampaa majoitetta kantamaan.

Sooloteltta on hyvä valinta myös seurueessa kulkevalle, sillä yksin löytää leiripaikalta juuri sitä kaipaamaansa omaa rauhaa. Ei tarvitse kuunnella parin kymmenen sentin päässä sahalaitosta pyörittävää kuorsaajaa.

Yhden hengen telttoja
Telttojen väliset pienet erot tulevat esiin, kun majoitteita testaa rinnakkain.

Halusimme löytää juuri vaeltajalle parhaiten sopivan yhden hengen teltan. Lähetimme maahantuojille ja valmistajille testikutsun, jossa kerroimme etsivämme kestävää, tuulelta ja sateelta suojaavaa retkeilijän kotia ja turvaa sulan maan retkikaudelle. Ilmoitimme hyväksyvämme mukaan vain mallit, jotka ovat makuutilojen osalta kaksikerroksisia.

Emme rajanneet mitenkään teltan muotoa, mutta rakennelman piti kohota käyttövalmiiksi mukana tulevien kaarien ja salkojen avulla.

Testikutsuumme vastattiin kiitettävästi, mutta joillakin valmistajilla oli suuria vaikeuksia toimittaa tuotetta testattavaksi. Syynä telttojen haastavaan saatavuuteen oli pandemian synnyttämän retkeilyinnostuksen tuoma odottamaton kysyntä sekä koronatilanteen vaikutukset logistiikkaan ja tuotantoon.

Esimerkiksi Hillebergin Akto-telttaa löytyi talvella vain kaksi kappaletta koko Euroopasta, mutta onneksi tilanne on kesää kohti parantunut: kyseistä mallia löytyy jo kymmeniä suomalaisistakin myymälöistä.

Haasteista huolimatta saimme kattavan ja erittäin laadukkaan testin seitsemää eri tuotemerkkiä edustavalle teltalle. Kaksi telttaa jäi ominaisuuksien ja aikataulujen vuoksi testin ulkopuolelle, mutta käsittelemme niitä erillisissä koitoksissa tulevissa numeroissa.

Kaarien varaan

Yhden hengen telttojen kategoria on varsin mielenkiintoinen, sillä valmistajat ovat ratkaisseet makuutilan kohottamisen hyvin erilaisilla ratkaisuilla.

Suosituimmassa mallissa on keskellä telttaa yksi pitkä kaari ja päädyt on kohotettu lyhyillä tolpilla. Hillebergissä on päätytolpat kiinteästi paikoillaan, mutta Fjällrävenissä ja Terra Novassa ne kootaan kahdesta osasta ja sijoitetaan pystytysvaiheessa paikoilleen. Hillebergin ja Fjällrävenin molemmissa päädyissä on kaksi tolppaa, mutta Terra Novassa vain yksi.

Testiryhmä kuvitteli MSR:n tumman kaaren materiaaliksi hiilikuitua, mutta tarkempi tutkimus osoitti kaaren valmistetun komposiitista. Muoviliitokset nostavat MSR:n painoa, joten se painaa 303 grammaa. Vierellä on Big Agnesin kupolin alumiinikaari, jolla on massaa 218 grammaa.

Helsport muistuttaa muodoltaan edellisiä, mutta siitä puuttuvat päätytolpat ja korkea kaari ei ole keskellä telttaa. Majoitteen pidempi pää korotetaan matalalla kaarella eli kyseessä on eräänlainen tunneliteltta, johon kuljetaan päädyn sijaa sivulta.

Big Agnes, Jack Wolfskin ja MSR ovat pitkänomaisia kupolitelttoja, jotka nousevat Y- tai X-mallisen kaaren avulla muotoonsa. Niissä voi nukkua tyynessä säässä jopa ilman kiiloja, mutta tilojen maksimointi vaatii muutaman helmakiilan käyttöä.

Jack Wolfskin näyttää todella korkealta, koska sen ulkoteltta ripustetaan teltan yläpuolelle nousevaan kuusisakaraiseen kaareen.

Big Agnesin ja MSR:n sisäteltta kiinnitetään ensin kaariin ja vasta lopuksi kupolin päälle levitetään ulkoteltta. Kyseinen pystytystapa jakoi testaajien mielipiteitä, sillä joidenkin mielestä sisäteltta pääsee kastumaan sadepystytyksen aikana.

Osa vähätteli sadeongelmaa arvostaen enemmän pelkän sisäteltan käyttöä hyttystelttana tarpin tai hirsilaavun alla. Antaapa se myös miellyttävän ruokailuhetken pahimpana räkkäaikana, kun ei tarvitse sietää loputonta itikkaparvea.

Teltoista voi irrottaa sisäteltan ulkoteltan jäädessä pystyyn Big Agnesia ja MSR:n malleja lukuun ottamatta. Jos näihin malleihin hankkii lattiavaatteen, sisäteltan voi irrottaa kilpailijoiden tavoin.

Kupolimuodosta huolimatta Jack Wolfskinistä voi irrottaa sisäteltan, koska lattiarajaan on sijoitettu teltan muodon säilyttävät narut.

Testiteltoissa on yleisesti DAC:n valmistamat alumiinikaaret. Poikkeuksen tekee MSR, joka on varustanut telttansa komposiittikaarilla.

Big Agnesilla ja MSR:llä on myös hiilikuitukaarellisia telttamalleja. Ne ovat vielä super- ja ultrakevyitä telttoja kevyempiä versioita. Valmistajat puhuvat hullunkevyistä ja höyhenenkevyistä malleista, mutta tuotteiden hinta ei ole enää aivan yhtä kevyt.

Eteisestä makuusaliin

Kuution tilavuudestaan huolimatta yhden hengen teltassa on kaksi huonetta, eteinen ja maakuusali. Jos sisäteltta on riittävän iso, eteistilaa tarvitsee vain ruuanlaittoon ja kuraisten vaelluskenkien säilytykseen. Tällöin kantolaite, vaatteet ja muut varusteet sopivat makuutilan reunaan.

Mies teltassa
Hyvä eteistila riittää suojaksi aamuaskareille. Kahvia maistellen voi katsella avoimesta ovesta luonnon rauhaisaa näytelmää.

Jack Wolfskinin makuutila on kaikkein kapein eli siihen sopii seinästä seinään vain 60 senttimetrin levyinen makuualusta. Onneksi teltassa on eteistilan lisäksi säilytystilaa takaseinän helman alla, jonne pääsee kurkottamaan sisäteltan oviluukun kautta.

Fjällrävenin, Helsportin, Hillebergin ja Terra Novan telttojen keskikaari levittää makuutilan vyötärön kohdalta selvästi tyynyn paikkaa ja jalkopäätä leveämmäksi. Näistä Hilleberg on kaikkein tilavin, joten sivulle jäävä tila tarjoaa hyvän kolon rinkalle tai jopa koiralle.

Lattiapinta-alan lisäksi sisätilan korkeus vaikuttaa merkittävästi teltan käytettävyyteen. Mittaamamme korkeudet vaihtelivat 80 ja 100 senttimetrin välillä.

Keskimittainen aikuinen ei pysty istumaan selkä suorana matalimmissa malleissa, mutta kaikkien telttojen tilat riittävät hyvin puolimakuulla tehtävään vaatteiden vaihtamiseen.

Ulko-oven sijoittelu vaikuttaa eteisen säilytystilan laajuuden lisäksi kulkureitin vaatimaan tilaan ja sadesuojaukseen. Testissä huomattiin, että oviaukon ylälaitaan sijoitetulla tuuletusaukolla tai vastaavalla räystäällä on suuri merkitys siihen, kuinka syvälle sade yltää telttaan.

Osa teltoista tuulettuu ulkoteltan liepeen alta. Jos ulkoteltta yltää mahan asti, eteistilat voi käyttää jokaista neliösenttiä myöten. Tällöin varinaisten tuuletusaukkojen toiminta korostuu.

Tuulen viemää

Telttojen sopivuutta tuuliseen säähän voi testata vain tuulella. Sopivaa testihetkeä ja tasavertaista pystytyspaikkaa on vaikea toteuttaa luonnossa, joten turvauduimme kenttälaboratorioon: kiikutimme kaikki teltat Vihti Ski Centeriin valtaisan lumitykin eteen.

Halkaisijaltaan lähes metrinen lumitykin propelli puhaltaa tykin edessä jopa 40 metriä sekunnissa. Puhalluskeilan leveys ja korkeus kasvavat, kun siirrytään etäämmälle lumitykistä.

Lumitykki tuulitestissä
Kyllä lähtee! Lumitykin suulla oleva hirmumyrskyn lukema laantuu voimakkaaksi tunturituuleksi 15 metrin matkalla. Telttojen sopivuutta tuuleen testattiin Vihti Ski Centerissä.

Noin 15 metrin päässä tuulen voimakkuus vaihteli 15 ja 20 sekuntimetrin välillä ja samalla tuulialueen leveys oli jo muutamia metrejä. Tilanne vastasi voimakasta tunturituulta – ei vielä myrskyä.

Valitsemassamme testipaikassa maa oli sopivan pehmeää, joten kiilat saatiin ankkuroitua parhaalla mahdollisella tavalla. Pystytimme teltat yksitellen samaan paikkaan tyynessä säässä ja kiristimme kankaat parhaan taitomme mukaan.

Lumitykin puhallus aloitettiin vasta huolellisen pystytyksen jälkeen. Emme halunneet rikkoa telttoja, joten puhallus sammutettiin heti, jos teltta alkoi painua kasaan.

Tuulitesti osoitti, että teltta pitää kiilata erittäin tiukaksi. Kankaiden oietessa ja kosteassa säässä trimmaus pitää tarkistaa ennen nukkumaan menoa.

Telttakiilat
Kiilat vasemmalta oikealle: Big Agnes, Fjällräven, Helsport, Hilleberg, Jack Wolfskin, MSR ja Terra Nova. Helsportin kiila painaa vain seitsemän grammaa. Fjällrävenin ja Hillebergin narulenkit auttavat kiilan poistamista, mutta samalla kiilan paino nousee kymmenestä 12 grammaan.

Vain hyvin ankkuroitu ja kireäksi pingotettu teltta kestää tuulta. Parhaiten testistä selvisi Fjällräven, joka on varusteltu peräti 16 kiilalla ja kahdeksalla narulla.

Teltan suunnalla on iso merkitys tuulen vastaanottamiseen. Korkeasta ja kapeasta kupolista tulee herkästi hutera, ja muoto joutuu heti sivutuulessa vaikeuksiin.

Tämä on nähtävissä Big Agnesin ja Jack Wolfskin malleissa. Sen sijaan MSR kestää matalampana ja leveämpänä kupolina erinomaisesti tuulta.

Voimakas tuuli painaa teltan lähintä seinää alas ja taaksepäin, mutta tuulen suunnasta katsottuna taaempi osa pullistuu ulospäin. Telttojen kankaat paukkuvat voimakkaasti tuulessa.

Tuuli puristaa teltan etureunaa kohti maata ja taaksepäin, mutta puolenvälin jälkeen puhuri repii kangasta ulospäin. Paukkuvien kankaiden aiheuttama meteli sopii vain harvalle kehtolauluksi.

Vaatii hyviä hermoja ja järkkymätöntä luottamusta omaan majoitteeseen, jotta voi nukkua sellaisessa metelissä. Vaikka teltta kestäisi hyvin tuulta, telttapaikka kannattaa etsiä mahdollisimman suojaisesta kohdasta jo pelkän äänen vuoksi.

Pieniä eroja

Testauksemme mukaan kaikki koettelemamme yhden hengen vaellusteltat ovat hyviä tai erittäin hyviä. Erot tuotteiden välillä ovat verraten pieniä, mutta toki monesta pienestä erosta syntyy suurehko kokonaisuus.

Käyttäjästä voi tuntua merkityksettömältä painaako kiila seitsemän vai 12 grammaa, mutta jos kiiloja on 16, ero on jo merkittävä. Grammoja saa halutessaan karsittua lisää jättämällä pakkauspusseja ja korjaustarpeita kotiin.

Jotkut telttavalmistajat ilmoittavat tuotteelle minimipainon, mutta tällöin myös kiilat on korvattava maastosta löytyvillä tikuilla.

Sama teltta ei ole jokaiselle käyttäjälle paras vaihtoehto. Oman teltan valintaan vaikuttaa käyttötarve, retkikohde ja vaellusajankohta.

Teltam kuljetuspakkaus
Teltat kuljetuspakkauksissa vasemmalta oikealle: Big Agnes, Fjällräven, Helsport, Hilleberg, Jack Wolfskin, MSR ja Terra Nova.

Heinäkuun yöttömässä yössä kulkeva vaeltaja arvostaa erilaisia ominaisuuksia kuin vasta ruskan jälkeiseen lehdettömään maisemaan suuntaava kulkija. Kesäkuumalla arvostaa ilmavuutta ja hyvää hyttysverkkoa, mutta kelien kylmetessä paksumpi sisäteltta tuplaovineen on mukavampi valinta.

Metsämaastossa teltalta ei vaadita tuulenkestävyyttä, mutta avotunturireitillä ominaisuus korostuu. Kallioluodolle rantautunut meloja arvostaa itsestään seisovaa mallia, ja toinen käyttäjä kaipaa monipuolisia taskuja sekä katon kuivatusnaruja.

Hinta ei ollut testin arvosteluperusteena, eikä sitä kannata liikaa tuijottaa. Jotkut telttabrändeistä ovat vain harvoin alennuksessa, mutta esimerkiksi testin kalleimmaksi tuotteeksi ilmoitettua telttaa myydään useissa liikkeissä jopa kaksi sataa euroa alle suositushinnan.

Teltan väri ei ollut arvosteluperusteena, vaikka värillä on väliä. Sekä ulko- että sisäteltan kuosivalinnat vaikuttavat teltan lämpimyyteen, valoisuuteen ja miellyttävyyteen. Tumma teltta saattaa muuttua kesäaamuna pätsiksi, mutta hallayön jälkeen auringon säteiden lämpö otetaan ilolla vastaan.

Toinen saa unen vain tumman värin suomassa varjossa, mutta kaveri voi arvostaa valoisuutta yli kaiken. Myös sisäteltan värin pitää suoda yöpyjälle turvallinen olo.

Vain siten vaeltaja saa parhaan levon – ja parhaat edellytykset uuden retkipäivän onnistumiseen.

Big Agnes Fly Creek HV 1 Platinum

Yhdysvalainen Big Agnes on testin kevyin teltta. Teltta on valoisa ja hyvin tuulettuva. Sisäteltta nostetaan Y-kaaren varaan ja ulkoteltta kiinnitetään päälle tarroin sekä soljin. Teltasta vamistetaan Platinum-version lisäksi Carbon-mallia, joka painaa vain hieman yli puoli kiloa.

Paino: 835 grammaa
Sisäkorkeus: 95 senttimetriä

+ keveyttä ja valoa tarjolla
+ korkea sisätila
– eteistila tarvitaan kulkureittiin
– kova tuuli tuo ongelmia

Fjällärven yhden hengen teltta

Fjällräven Abisko Lite 1

Ruotsalainen Fjällräven on suunniteltu tuulisiin tunturioloihin ja kiinnitetään 16 kiilalla ja ankkuroidaan kahdeksalla narulla. Teltassa on runsaasti tarkasti harkittuja ominaisuuksia tuplakaarivalmiudesta laajoihin korjaustarvikeisiin ja katon kuivausnarusta monipuolisiin taskuihin. Teltta jää niukasti tiukan kilvan hopeasijalle irrallisten päätytolppien ja hieman voittajaa pienempien tilojen vuoksi.

Paino: 1 775 grammaa
Sisäkorkeus: 85 senttimetriä

+ paras ankkurointi tuuleen
+ eteis- ja sisätilan käyttö
+ kuljetuspakkaus korjaustarpeineen
– testin painavin tuote

Hyvä ostos
Helsport yhden hengen teltta

Helsport Ringstind Superlite 1

Norjalainen Helsport on nimensä mukaisesti superkevyt, sillä kahdella kaarella nousevan tunneliteltan paino on puristettu lähes kiloon. Telttaan kuljetaan päädyn sijasta sivusta. Teltta pitää pystyttää tuuleen jyrkkä pääty edellä, sillä jalkopään ulospäin kallistuva seinä tarttuu liiaksi tuuleen. Majoitteen saa pingotettua kireään muotoon vain kolmella kiilalla.

Paino: 1 065 grammaa
Sisäkorkeus: 80 senttimetriä

+ kolmella kiilalla särmä pystytys
+ sisäoven ja eteistilan käyttö
+ kevyt kokonaisuus
– testin matalin sisätila

Hilleberg yhden hengen teltta

Hilleberg Akto

Ruotsalainen Hilleberg keskittyy vain telttoihin. Akto on brändin perinteikäs  ympärivuotiseen yleiskäyttöön suunniteltu malli. Kiinteät päätytolpat nopeuttavat ja selkeyttävät pystytystä, vaikka kolmionaruilla tehtävä pingotus vaatii tarkkuutta.  Ulkoteltan kangas yltää tiiviisti maahan, joten suojaa riittää testin laajimman eteisen jokaiseen kolkkaan. Sisäteltan tilavuus on suuren leveyden ja hyvän korkeuden ansiosta testin suurin. Tuulitestissä teltta jäi hieman parhaimmille, mutta kokonaisuus ylsi testivoittoon.

Paino: 1 645 grammaa
Sisäkorkeus: 90 senttimetriä

+ paras pystytys ja käyttö
+ laajimman eteistila
+ sisätilan laajuus
– painossa ja pakkauspussissa parannettavaa

Testivoittaja
Jack Wolfskin yhden hengen teltta

Jack Wolfskin Exolight 1

Saksalainen Jack Wolfskinin pystytys sai kehuja, sillä värikoodatut kaarien päät pujotetaan teltan kulmiin ja ulkoteltta ripustetaan koukuilla kaareen. Korkeassa sisätilassa mahtuu istumaan. Sisäteltta on ahdas, sillä lattialla on levyttä vain 60 senttiä. Eteisen lisäksi tavaroita voi jättää takaseinän helman alle. Teltta on ilmava ja valoisa, mutta tuulessa se painuu herkästi toiselle kyljelle.

Paino: 1 415 grammaa
Sisäkorkeus: 100 senttimetriä

+ kaaret ulkoteltan päällä
+ testin korkein sisätila
– sisätilan kapeus
– kova tuuli tuo ongelmia

MSR yhden hengen teltta

MSR FreeLite 1

Yhdysvaltalainen MSR osallistui testiin laajan telttamallistonsa kevyimmällä,  osittain vapaasti seisovalla tuotteellaan. Mallin jalkopäässä on yksi kaarikiinnitys. Sisätelttaa voi käyttää kaaren kanssa hyönteissuojana. Ulkoteltta kiinnitetään kaarien päihin. Teltta pingottuu muotoonsa muutamalla kiilalla. Naruankkureiden sekä leveähkön ja matalan kupolin vuoksi teltta sopii tuulisiin oloihin. Avara ja kiristyshihnoin varustettu pakkauspussi on hyvä.

Paino: 1 160 grammaa
Sisäkorkeus: 90 senttimetriä

+ sopii tuulisiin oloihin
+ selkeä pystytys
+ muodossa ilman kiiloja
– ulkoteltta laitetaan sisäteltan päälle

Terra Nova yhden hengen teltta

Terra Nova Laser Compact 1

Brittibrändi Terra Nova muistuttaa materiaaleiltaan ja muodoltaan Hillebergin Aktoa. Eroa kuitennkin on. Sisäteltan ovi rullataan ylälaidan sijaan lattian rajaan eli käytännössä ovi jää maahan lojumaan. Teltan kaaren päälle solmittava suojakaistaleen kiinnittäminen on työlästä. Leveän sisätilan lisäksi teltta keräsi kiitosta tuulitestistä. Päätyjen yksittäiset korotustolpat tekevät teltan muodosta paremmin tuulta halkovan. Ero kaksitolppaisiin malleihin on selkeä.

Paino: 1 160 grammaa
Sisäkorkeus: 85 senttimetriä

+ teltan muoto sopii tuuleen
+ kevyt kokonaisuus vaikka paksuin pohja
– sisäovi osuu avattaessa maahan
– kaaren solmittava suojus