fbpx

Varusteet

Vaelluskengät Amerikan malliin

Pohjois-Amerikan pitkien vaellusreittien suosituimmat kengät ovat nykyään Altra-merkkiset polkujuoksukengät. Kun kengät vetää jalkaansa, ymmärtää miksi niillä kävellään tuhansia kilometrejä pitkiä reittejä.

Olen sovittanut ja testaillut monia vaelluskenkiä. Nahkaiset vaelluskengät ovat tulleet tutuiksi, itselleni sopivia kumisaappaita en ole tahtonut löytää. Pari vuotta sitten aloin vaeltamaan pääosin polkujuoksukengillä, koska rinkkani paino ylitti harvemmin kymmentä kiloa. Kun vedin ensi kertaa Altra Lone Peak 4.5 -kengät jalkaani, sain todeta tuhansien Yhdysvaltojen pitkien vaellusreittien vaeltajien olevan oikeassa: nämä olivat erittäin mukavat kengät.

Kengän leveän lesti antaa varpaille mukavasti tilaa olla ja elää vapaasti. Paljasjalkakengistä tuttu kantakorotukseton pohja antaa jalalle luonnollisen asennon. Vaimennettu pohja tekee kengistä paljasjalkakenkiä mukavammat röykkyisemmällä alustalla. (Toki paljasjalkakengillä paljon kävelevän jalkapohjat ovat vahvistuneet, eivätkä säikähdä jokaista männyn käpyä ja kiven murikkaa.)

Kengissä ei ole minkäänlaista kalvoa, joten jalkojen kastuminen on vain ajan kysymys. Kalvoton ja kevyt kenkä kuitenkin kuivuu lähes yhtä nopeasti kuin kastuukin.

Kevyet ja pitävät

Kenkiä testattiin sekä Lapin erämaassa, että etelän kansallispuistojen poluilla. Kevyellä kuormalla kenkä toimii leveän lestin jalkaan erinomaisesti. Omat jalkani eivät väsyneet Altran kengissä yhtä nopeasti kuin raskaammissa vaelluskengissä.

Kengän aggressiiviset anturat takaavat hyvän pidon. Pehmeästä seoksesta valmistetut pohjat kuitenkin kuluvat varsin nopeasti, jos niitä käyttää esimerkiksi asvaltilla.

Kenkä tuntui olevan parhaimmillaan Injinjin varvassukkien kanssa. Varvassukat ehkäisevät rakkoja varpaiden alueella ja mahdollistavat varpaiden luonnollisen asennon kengässä. Ne myös kääntävät katseita autiotuvalla.

Yhdessä Injinji-varvassukkien kanssa käytettynä kengät ovat lyömätön yhdistelmä allekirjoittaneen jalassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kenkä on yksi yksilöllisimpiä ja tärkeimpiä varusteita onnistuneelle vaellukselle.