Tenkara on Japanista lähtöisin oleva perhokalastusmenetelmä ja tapa kalastaa virtaavissa vesissä. Tenkaravapa on kevyt ongen ja perhovavan risteytys, jonka kuljettaminen onnistuu hyvin vaelluksellakin.
Tenkara on japanilainen perhokalastusmenetelmä, joka rantautui länsimaihin vasta 2010-luvulla. Sen viehätyksenä on elegantti yksinkertaisuus, sillä kalastusväline muistuttaa ongen ja perhovavan risteytystä.
Tenkaravavassa ei ole kelaa, vaan siinä käytetään hyvin pitkää vapaa ja vavan pituista siimaa. Tämän takia tenkara on parhaimmillaan keskikokoisissa ja pienissä joissa.
Tenkaran etuina on pitkän vavan ja kevyen siiman mahdollistama tarkka perhon asettaminen juuri oikeaan paikkaan kosken peilissä.
Pelkistetyimmillään tenkaravälineet koostuvat vavasta, siimasta, perukkeesta ja perhosta.
Tenkara nähdään usein yksinkertaistetuksi versioksi länsimaisesta perhokalastuksesta.
Tavallisen perhovavan heittotekniikoiden ja varustemäärän hallinta voikin olla aloittelijalle hankalaa, kun taas tenkarassa pääsee heti alkumetreillä keskittymään kalan nappaamiseen.
Tenkara pakottaakin suuntaamaan huomion itse kalastukseen ja perhon huolelliseen tarjoiluun.Perhoina on tenkarassa perinteisesti käytetty sangen yksinkertaisia sakasa kebari -uppoperhoja.
Tämä sopii tenkaran minimalistiseen filosofiaan, mutta useimmat länsimaiset kalastajat käyttävät aivan tavallisia uppo- ja pintaperhoja.
Minimalismista huolimatta tenkara on tehokas ja vakavasti otettava kalastusmuoto, joka on myös monen perhokalastusharrastajan mielenkiinnon kohteena.
Koska kelaa ei tarvita ja siimaa on vähemmän, on tenkaravälineistön paino hyvin kevyt. Vapa painaa noin 70 grammaa ja pakkautuu teleskooppisesti hyvin pieneen tilaan.
Myös perhot ovat keveitä. Tämä tarkoittaa, että tenkara-välineiden paino on hyvin pieni. Tämä sopii mainiosti kevyin varustein liikkuvalle vaeltajalle, ja tenkara onkin länsimaissa saanut suosiota kevytretkeilijöiden piirissä.
Tenkaran virittäminen on myös nopeaa. Teleskooppisen vavan avaaminen riittää, ja kalastus voi alkaa. Näin vaeltaja pystyy hyödyntämään matkan varrella vastaan tulevat pienemmätkin purot.