fbpx

Varusteet

Takuutulet – sytykkeet tulenteon apuna

Ekologinen sytyke varmistaa nuotiohetken ilman haitallisia kemikaaleja.

Nuotiota sytytetään
Sytytyspalasta huolimatta nuotio kannattaa valmistella mahdollisimman hyvin. Sytykkeen kanssa tuli tarttuu varmasti pieniin puihin ja kiehisiin.

Nuotion tekeminen on yksi tärkeimmistä retkeilytaidoista. Toimi voi osoittautua yllättävän vaikeaksi puhteeksi, jos retkikohteen puuhuolto kangertelee.

Kosteat polttopuut ja retkeilijöiden taitamattomuus näkyvät valitettavasti monen nuotiopaikan lähipuissa – tuohet on revitty koivuista vuosikymmeniä irvistäviksi arviksi.

Kootamon sytytykkeen naru palaa
Kootamon sytytysnarun liekki tukahdutetaan vetämällä naru putken sisään.

Sytytyspala on oiva apu varmaan tulentekoon. Myös moni taitava tulentekijä käyttää niitä, sillä hyvä sytyke tuo varmuutta ja nopeutta päiväaskareisiin.

Joissakin kodeissa talvipäivänä tulet sytytetään puoli tusinaa kertaa, kun lämmitetään takka, puuhella, leivinuuni, kakluuni ja kamiina vesipataa ja kiuasta unohtamatta.

Monien sytytyspalojen materiaaliksi ilmoitetaan parafiini, joka on yleisnimi suoraketjuisille hiilivedyille. 18 hiiltä sisältävä hiilivety on kiinteää parafiinivahaa, mutta 16 hiilen kohdalla parafiini muuttuu nesteeksi eli parafiiniöljyksi.

Meksikolainen mäntytervas palaa
Meksikolainen mäntytervas palaa lähes samalla tavalla kuin kynttilä. Tuhansia vuosia käytössä ollut sytyke tunnetaan myös nimellä Maya kynttilä.

Puhdas parafiini on elintarvikekelpoista, mutta markettien halvimpien sytytyspalojen pakkauksissa varoitetaan jopa ihokosketuksen aiheuttamasta ärsytyksestä ja myrkyllisistä palokaasuista.

Tällöin öljyteollisuuden pohjatuotteista valmistetussa parafiinissa on mukana epäpuhtauksia tai parafiiniin on lisätty tarkoituksella muita kemikaaleja.

Niitä ei ole pakko ilmoittaa, koska sytytyspala ei ole elintarvike. Öljynjalostuksen sivutuotteen lisäksi parafiinia voidaan valmistaa kasviöljyistä.

Parafiinin laadun lisäksi sytykkeitä vertaillessa kannattaa keskittyä myös muihin ympäristöystävällisyyteen vaikuttaviin ominaisuuksiin. Tällöin vakaakupissa puntaroidaan termejä luonnontuote, pitkäikäisyys, kotimaisuus, kappalehinta, paino, palamisaika ja kosteuden sieto.

Sytykkeet
Sytytyspala on oiva apu varmaan tulentekoon myös taitavalle tulentekijälle.

Pinin syttökenno

Hinta: 6 kappaleen paketti 5,90 euroa

Paino: noin 25 grammaa per kenno

Suomussalmella valmistettu Pinin syttökenno koostuu kanamunakennon kupista, joka on täytetty parafiinilla ja kainuulaisella hautatervalla.

Tuohinauhat toimivat kynttilän sydämen tavoin. Keskelle kennoa kiinnitetyllä tulitikulla voi raapaista tulet askin pinnasta, mutta sytytys on helpompi, jos kennon sytyttää erillisellä tulitikulla.

Hieman kalliimmassa versiossa tulitikun korvaa myrskytulitikku. Todella tehokkaan sytykkeen paloaika riippuu tuulen voimakkuudesta vaihdellen viidestä minuutista varttiin.

Fatwood ’Maya stick’ tervastikut

Hinta: 1 kilogramman paketti 14,90 euroa

Paino: 10–30 grammaa per tikku

Pallokäpymännyn (Pinus oocarpa) kannoista pilkotut, 20-senttiset tervastikut ovat puhtaita luonnonnontuotteita, joiden paksuus ja paino vaihtelevat.

Sytykkeet on pitänyt rahdata Meksikosta, sillä puulaji kasvaa vain muutamassa Väli-Amerikan maassa. Maya-kansan sytykkeet palavat tulitikulla sytytettynä kynttilän tavoin.

Voimakkaasti tuoksuvista puutikuista voi vuolla lastuja nuotion sekaan tai tervasta voi käyttää kuten pitkää tulitikkua. Puukolla tikusta raavittu hieno aines syttyy sytytyspuikon kipinällä.

Suomi sytytyspalat

Hinta: 20 kappaleen paketti 5–6 euroa

Paino: noin 15 grammaa per sytyke

Pieksämäellä valmistettu Avain lippu -tuote koostuu puuaineksesta, ligniinistä, parafiinista, steariinista ja pumpulilangasta. Ligniini on puista ja muista putkilokasveista saatava polymeeri.

Hajuttomilla ja tahmaamattomilla palikoilla on paksuutta kaksi ja pituutta viisi senttiä. Sydänlankaa sytyttäessä sytytyspalaa on pidettävä vinosti ylösalaisin, jotta palomassa syttyy langan mukana: pystyasennossa sytytyspalasta saattaa palaa vain sydänlangan pätkä. Kosteutta kestävä sytyke palaa yli kymmenen minuuttia.

Kootamo Tinder Wick sytyke

Hinta: 3,90 euroa

Paino: 8 grammaa

Kootamon sytyke on 35-senttinen ja viisi millimetriä paksu naru, joka on kyllästetty parafiinilla ja mehiläisvahalla. Naru sytytetään tulitikulla – pehmitetty pää syttyy myös tuluksen kipinästä.

Narua käytetään pitkän tulitikun tavoin sytyttämällä nuotiota useasta kohdasta. Liekki tukahdutetaan liu’uttamalla sammutusputkea.

Mahdollisesti kytevän narun sammutus kannattaa varmistaa kosteilla sormenpäillä painamalla. Sytykettä voi käyttää kymmeniä kertoja, sillä se palaa vain joitakin millimetrejä minuutissa.