fbpx

Varusteet

Retkikirveet testissä

Teksti ja kuvat: Joel Ahola.

Retki-lehti testasi yhdeksän retkirvestä, jotka olivat pituudeltaan 30 – 50 cm. Koko testi luettavissa Retki-lehdessä numero 1/2019. Testikutsussa kerrottiin, että hyvä tuote ei keskity pelkkään klapien pienimiseen vaan kirveen on sovittava monipuolisiin leiri-askareisiin kuljetusta, turvallista käyttöä sekä laatua ja huoltoa unohtamatta.

Testin voitti ruotsalainen Gränsfors Vildmarksyxa, joka todettiin monipuoliseksi retkityökaluksi. Kirves jää kapeahkon teränsä vuoksi hieman parhaimmille klapien halkojille, mutta terävä ja leveä terä sopii erinomaisesti myös lastujen veistämiseen ja rankojen katkomiseen sekä muihin leiriaskareisiin. Varren ympärysmitta on pieni, mutta puun ovaalinmuotoinen profiili ja suurehko ponsi takaavat hyvän otteen ja pitävyyden. Teräsuojus, keveys, suuri hamara, hyvät huolto-ohjeet ja 20 vuoden takuu sekä varavarren saatavuus takasivat hyvän menestyksen testin kaikilla osa-alueilla.

Kotimainen Fiskars sai Hyvä ostos -suosituksen. Tuotteen varsi arvosteltiin testin parhaimmaksi erinomaisen pidon ja suuren ponnen nupin ansiosta. Kirveen terä halkaisee jyrkän kulman vuoksi hyvin, vaikka terä on varren kiinnityskohdassa testin ohuin. Hamara koettiin liian pieneksi ja pyöreäreunaiseksi. Tiukin kritiikki kohdistuu muoviseen, jäykkään teräsuojaan, joka on korvannut aiemmilta vuosilta tutun kangaskotelon. Moderni tuote ei edusta erähenkisyyttä, mutta se on edullisena oiva hankinta hyvän laadun ja turvallisuuden vuoksi.