fbpx

Varusteet

Paras makuupussi pakkaseen – vertailussa talvimakuupussit

Talviretkeily vaatii laadukkaan makuupussin. Retki-lehden numerossa 10/22 vertailimme talvipusseja, joista lämpimimmän extreme-arvo on 73 pakkasastetta!

Ankara pakkanen ei ole syy siirtää vaellusta, jos mukaan on pakattu huippulämmin makuupussi. Makuupussin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja parhaiten löytää itselleen sopivimman pussin, kun kokeilee sitä ennen ostopäätöstä.

Valmistajat luokittelevat makuupussinsa talvituotteeksi, kun niiden lämpötilarajojen comfort-arvo on vähintään viisi asetta pakkasella. Tällöin lim-arvo on yli kymmenessä pakkasasteessa ja extreme-arvoksi saadaan kolmenkymmenen pakkasasteen lukema.

Comfort-arvo kertoo lämpötilan, jossa 60-kiloinen ja 160 senttimetriä pitkä nainen nukkuu yönsä sikeästi. Lim-arvo osoittaa rajan, jonka yläpuolella 173 senttimetriä pitkä ja 73-kiloinen mies pystyy nukkumaan kahdeksan tuntia heräämättä. Molempien henkilöiden oletetaan olevan 25-vuotiaita. Kaikkein kylmin lukema on extreme-arvo, jossa nukkuja selviää yön yli ilman hypotermiaa. Arvot perustuvat EN 13537-standardiin.

Retki-lehden numerossa 10/2022 vertailimme 11 makuupussia 9 eri valmistajalta.

Fjällräven Polar -30 Long

Fjällräven Polar -30 Long

Ruotsalainen Fjällräven osallistui vertailuun lämpimimmällä tuotteellaan. Testaamamme Long-versio on tarkoitettu maksimissaan 195 senttimetriä pitkälle nukkujalle. Vasen vetoketju yltää polveen. Siinä on kaksi vetoketjun vedinparia. Kun ensimmäinen vedetään ylös ja alin jää jalkopäähän, kahdella muulla voi avata kylkeen aukon haluamaansa kohtaan. Tästä aukosta saa käden ulos.

Muhkeassa lämpökauluksessa ei ole kiristystä. Tuotemerkin lämpimimpiä takkeja matkiva huppu kiristetään ulkopuolelta kahdella, narua pitkin liu’utettavalla nahkalukolla. Hupun karvareunuksen voi irrottaa, mutta sen jättää mielellään suojaamaan kasvoja viimalta. Samalla reunus estää hengitysilman tiivistymistä kasvoaukkoon.

 • Hinta: 1 100 euroa
 • Lim-lämpötila: -30 C°
 • Paino: 2 160 grammaa + pakkauspussi 120 grammaa
 • Täyte: 800 FP hanhenuntuva 95/5, 1 420 grammaa

Haglöfs Tarius -18

Ruotsalainen Haglöfs lähetti testattavaksi järeän kuitupussin, joka täyttää mainiosti kipakan pakkaskelin vaatimukset. Hyvä kuitupussi on hämmästyttävän edullinen: vertailun kalleimman tuotteen hinnalla saa hankittua Tarius -18 ‑makuupussit kuuden hengen perheelle. Edullisuus näkyy selvimmin suurehkona painona ja porukan suurimpana pakkaustilavuutena.

Testasimme regular-mitoituksella valmistettua tuotetta, jonka pitäisi riittää 190 senttimetriä pitkälle yöpyjälle. 183-senttimetrin testaaja koki makuupussin lyhyeksi ja linjoiltaan niukaksi. Vetoketju on päättymätöntä nauhaa ja sen suojaksi kääntyy lämpölista vain yläpuolelta. Lämpökauluksessa on kuminauhakiristys.

 • Hinta: 190 euroa
 • Lim-lämpötila: -18 C°
 • Paino: 2 820 grammaa + pakkauspussi 160 grammaa
 • Täyte: Tri-Fusion (kuitu)

Helsport Rago X-Trem

Norjalaisen Helsportin untuvapussi on suunniteltu retkikuntakäyttöön. Regular-malli lupaa tilaa maksimissaan 185-senttimetriselle yöpyjälle. Kymmenen senttiä lyhyempi testaaja koki tuotteen leikkauksen ja mitoituksen erinomaiseksi.

Huppu ja lämpökaulus ovat muhkeat ja helposti säädettävät. Lämpökaulus on kaksiosainen, jolloin puoliskot yhdistetään nepparilla pannaksi. Hupun kohoreunus suojaa kasvoja viimalta. Vetoketju yltää vasemmalla sivulla polveen. Se on suojattu lämpölistalla vain yläpuolelta. Vettähylkivä ulkokangas ja jalkaterien eristys keräsivät kiitosta. Tuotteessa on onnistuttu saavuttamaan hyvät lämpötilarajat kevyellä kokonaisuudella ja pienellä pakkauskoolla.

 • Hinta: 700 euroa
 • Lim-lämpötila: -25 C°
 • Paino: 1 550 grammaa + pakkauspussi 100 grammaa
 • Täyte: 750 FP RDS hanhenuntuva 90/10, 965 grammaa

Mammut Protect Down Bag -18C

Sveitsiläinen Mammut on keskittynyt vuorikiipeilyyn jo 160 vuoden ajan. Vertailuun saapunut tuote kuuluu palautumissarjaan: kiipeilijä ansaitsee levon urakkansa jälkeen. Makuupussin vetoketju on sijoitettu sivun sijaan keskelle rintaa. Molemmilla sivuilla on lyhyet vetoketjut, joista saa kädet ulos. Näin tuote taipuu taukotakiksi.

Vetoketju on suojattu lämpölistalla vain oikealta puolelta. Vetoketjun vetimessä on V-kirjaimen muotoinen kelkka, joka ohjaa vetoketjun puoliskot erinomaisesti kiinni toisiinsa. Mitoitus, leikkaus, huppu ja lämpökaulus todettiin onnistuneiksi viikon hiihtovaelluksella. Lämpökaulus on helppo sulkea magneetilla, ja sisäpuolella on selkeästi erottuva verkkotasku.

 • Hinta: 570 euroa
 • Lim-lämpötila: -18 C°
 • Paino: 1 740 grammaa + pakkauspussi 130 grammaa
 • Täyte: 700 FP RDS ankanuntuva, 950 grammaa

Mountain Hardwear Phantom Gore-Tex 0F/-18C

USA:sta ponnistava Mountain Hardwear kerää huomion tuotteen nimeen liitetyllä Gore-Tex -termillä. Makuupussin vihertävän sininen kangas on veden- ja tuulenpitävää kalvoa, joka verhoaa selkämystä, huppua ja jalkateriä. Kalvon käyttö nostaa hieman tuotteen painoa ja hintalappuun kertyy 150 euroa lisää. Verkko-ostoksilla saa olla tarkkana, sillä makuupussista valmistetaan väritykseltään identtistä rinnakkaismallia ilman vedenpitävää kalvoa. Vasemmalle sivulle sijoittuvassa vetoketjussa on V-kirjaimen muotoinen kelkka, joka sulkee ja avaa makuupussin esimerkillisesti. Vetoketju on suojattu lämpölistalla vain yläpuolelta. Muhkeassa lämpökauluksessa ei ole kiinnikkeitä tai kiristystä. Huppu supistetaan narulla ilman reunapehmikkeitä. Muotoilu ja mitoitus keräsivät kiitosta, mutta huppu koettiin pelkistetyksi.

 • Hinta: 800 euroa
 • Lim-lämpötila: -18 C°
 • Paino: 1 490 grammaa + pakkauspussi 120 grammaa
 • Täyte: 850 FP RDS untuva 90/10, 840 grammaa

Pajak Radical 16H

Pajakin lämpimin makuupussi peittoaa kilpailijat standardinmukaisissa lämpötilarajoissa. Monen valmistajan lämpimin tuote jää Lim-arvon osalta alle 20 pakkasasteen, mutta Pajak täräyttää lukemaksi -43. Extreme-arvoksi annetaan huimat 73 pakkasastetta, mikä on lähes 20 astetta Suomen kylmyysennätystä enemmän. Hämmästyttävä lopputuote painaa vain puolitoista kiloa, sillä eristyksenä on peräti 900 fill power -lukemalla arvotettua untuvaa. Huippu-untuva ja spesiaalilämpötilat nostavat tuotteen vertailun kalleimmaksi.

Kokopitkä vetoketju on suojattu molemmilta puolilta lämpölistalla. Muotoilu, huppu ja lämpökaulus nauttivat ansaittua arvostusta. Osa yksityiskohdasta tuntuu katoavan, kun kaikki on punaista ripustuslenkeistä vetoketjuihin ja kiristysnyöreistä taskuun. Punainen on silti mainio huomioväri talvisessa erämaassa.

 • Hinta: 1 190 euroa
 • Lim-lämpötila: -43 C°
 • Paino: 1 530 grammaa + pakkauspussi 110 grammaa
 • Täyte: 900 FP hanhenuntuva, 1 030 grammaa

Rab Expedition 1000

Brittein saarilta maailmaa valloittava Rab suunnittelee ja valmistaa tuotteensa kotimaassaan. Nimensä mukaisesti testattu malli on suunniteltu vaativaan retkikuntakäyttöön. Regular-version luvataan riittävän jopa 195 senttimetriä pitkälle käyttäjälle. Leikkaus on väljä, muttei muodoton. Polveen yltävä vasemmanpuoleinen vetoketju suojataan yläpuolta jättimäisellä lämpölistalla.

Muhkea lämpökaulus supistetaan kaulan ympärille kuminauhalla, joka on mitoitettu liian pitkäksi. Huppu kiristetään joustavalla nyörillä, mutta sen ulkopuolelle jää korkea reunus suojaamaan kasvoja yli pyyhkivältä viimalta. Pieni tasku on ommeltu lämpökauluksen ja hupun väliin rinnan puolelle. Mattapintainen väritys, makuupussin muotoilu, miellyttävät ja rapisemattomat kangaspinnat sekä ylelliseltä tuntunut, vettähylkivä eristys ihastuttivat testaajia.

 • Hinta: 800 euroa
 • Lim-lämpötila: -30 C°
 • Paino: 1 750 grammaa + pakkauspussi 100 grammaa
 • Täyte: 850+ FP RDS hanhenuntuva 90/10, 1 000 grammaa

Sea To Summit Alpine ApII

Australialainen Sea To Summit kertoo ottavansa seikkailut tosissaan, mutta keventävänsä jokaista matkaa aussihuumorilla. Vertailuun päätynyt talvimakuupussi on varteen otettava vaihtoehto Pohjolan koitoksiin, sillä katraan kevyin tuote pakkautuu pienimpään tilaan ja mukaan on saatu monta ennakkoluulotonta ratkaisua. Vasemmalla sivulla sijaitseva vetoketju yltää puolisääreen. Vastakkaiselle sivulle on sijoitettu noin puolimetrinen lisävetoketju käden käyttämistä varten. Molemmat vetoketjut on suojattu vain yläpuolisella lämpölistalla.

Ripustuslenkkien lisäksi makuupussin jalkopäässä on pieni haka, jolla tuotteen saa lukittua paikoilleen tuuletuksen ajaksi. Ulkokankaan pinnassa on valmiina nepparipaikat, joihin voi kiinnittää lisävarusteena hankittavan untuvapeiton. Vetoketjut jakavat hupun ja lämpölistan kahtia.

 • Hinta: 650 euroa
 • Lim-lämpötila: -20 C°
 • Paino: 1 290 grammaa + pakkauspussi 80 grammaa
 • Täyte: 850+ FP RDS Ultra-Dry untuva, 800 grammaa

Vaude Rotstein 1250 DWN

Saksalainen Vaude säväyttää nerokkaalla makuupussin pituussäädöllä. Regular-malli riittää jopa kaksimetriselle nukkujalle, mutta lyhyempi talvivaeltaja voi typistää makuupussia jalkopään sivuille sijoitetuilla narulukoilla. Ne puristavat jalkopäätä haitarimaisesti rypylle, jolloin kaikki eristeet ovat yhä suojaamassa raajojen ääreisverenkiertoa.

Puolipitkä vetoketju on suojattu molemmilta puolilta lämpölistalla. Vetoketjun vedin vaatii hieman opettelua, mutta sen toimintaperiaate on mainio: vetimen osoittaessa kohti jalkapäätä ketju on lukittu, mutta kääntämällä vetimen ylöspäin vetoketju avautuu helposti pelkkiä kankaita erilleen vetämällä. Tuotteen lämpökaulus on esimerkillisen muhkea. Huppu kiristyy kasvoille ilman reunusta. Sinisellä vetimellä sinisen vuoren saumaan sijoitettu tasku osasi piilotella tovin testaajia.

 • Hinta: 680 euroa
 • Lim-lämpötila: -24 C°
 • Paino: 1 850 grammaa + pakkauspussi 90 grammaa
 • Täyte: 800+ FP RDS ankanuntuva 90/10, 1 250 grammaa