Kuivaamisen perusteet
Ruokien kuivaaminen on hyvä keino nipistää painoa rinkasta ja tehdä monipuolista ruokaa vaelluksella. Kuivaamiseen perehtyminen vie hetken, mutta lopputulos palkitsee retkellä. Kun asia tulee tutuksi, syntyvät viikonkin retkiruuat rutiinilla.
Mitä kuivata
Lähes mitä tahansa raaka-aineita voi kuivata: jauhelihaa, naudanpaistia, käristyslihaa, perunaa, porkkanaa, parsakaalia, sieniä, omenaa, mustikkaa, fetajuustoa, kalaa. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan muistaa muutaman perussäännön. Kuivuriin laitetaan tuoreimmat ja parhaimmat saatavilla olevat ainekset. Nuutuneita kasviksia ja vanhaksi meneviä lihoja ei kannata kuivata.
Kasvikset voi kuivata joko raakana, puolikypsänä tai lähes kypsänä. Raaka kasvis on raaka myös kuivattuna, ja keittoaika retkellä on siten pitkä. Pitkän kypsennyksen vaativat aineet, kuten perunat ja porkkanat, kannattaa kypsentää jo ennen kuivaamista. Kasvikset kuoritaan ja pilkotaan tasakokoisiksi paloiksi. Pienet ja suuret palat kuivuvat eri tahtiin, joten tasakoko helpottaa valmiusasteen vahtimista.
Lihat kypsennetään ennen kuivaamista. Jauhelihaa, eikä muitakaan lihoja, ruskisteta ennen kuivaamista, vaan ne kypsennetään pannulla pienessä tilkassa vettä. Lihoista kuivaamiseen valitaan vähärasvaisia tuotteita, sillä rasva ei kuivu. Rasva jää lihan pinnalle ja nopeuttaa pilaantumista. Siksi kuivaamiseen tulee valita vähärasvainen ja myös marinoimaton liha. Myös kokolihat kuten possut, kanat ja naudat kypsennetään pannulla pienessä vesimäärässä. Lihat voi myös kypsentää uunissa. Kokolihat voi joko leikata tasakokoisiksi paloiksi tai repiä haarukalla pienemmiksi osiksi kuivatusta varten.
Vinkkejä sopivan kuivurin valintaan
Vaikka kuivaaminen onnistuu myös uunissa, on kunnollisen kuivurin käyttö perusteltua ja järkevää mikäli kuivaa retkiruokia usein. Sopivan kuivurin hankintaan kannattaa hieman perehtyä. Hyvässä kuivurissa on riittävästi tehoa, sekä vähintään kunnollinen lämpötilansäätö ja ajastin. Lämpötilaa on voitava säätää helposti, sillä sama kuivauslämpötila ei sovellu kaikille aineille. Lämpötilan säätäminen pelkkää tuuletusaukkoa suurentamalla ei myöskään ole paras ratkaisu. Ajastimella kuivurin käyttö helpottuu esimerkiksi yöaikaan.
Kuivureiden ritilöitä kannattaa myös vilkaista. Liian suurista aukoista ruoka tipahtelee kuivuessaan pois. Kaikkien ainesten kuivaaminen leivinpaperin päällä onnistuu kyllä, mutta usein leivinpaperi hidastaa kuivumista. Paperin päällä ainekset myös kuivuvat epätasaisesti. Riittävän pieniaukkoisen ritilän päällä voi kuivata esimerkiksi jauhelihaa huoletta. Myös porkkanakuutiot kutistuvat kuivuessaan hyvin pieneksi, ja tipahtelevat liian pienistä aukoista kuivurin pohjalle.
Kuivurin paras paikka on makukysymys, mutta monet kuivurit ovat äänekkäitä, eivätkä siten sovellu parhaiten oleskelutiloihin. Jos säilytystilaa ei ole rajattomasti, myös kuivurin kokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Isommassa kuivurissa on myös enemmän kuivauspinta-alaa, mutta se kannattaa tarkistaa erikseen.
Kuivureille on yhteistä se, että kuivaustulos on hieman epätasaista ja levyjen tai ritilöiden paikkaa pitää vaihdella ja kuivattavaa massaa hieman pöyhiä.
Kuivaruokien pussittaminen
Kun ainekset on onnistuneesti kuivattu, ne pussitetaan retkeä varten. Tyylejä on monia. Ruokia voi ottaa summittaisesti mukaan aines kerrallaan pussitettuna, mutta sopivan ruokamäärän arvioiminen maastossa voi olla hankalaa. Kuivattuna ruoka menee hyvin pieneen tilaan, ja oikean määrän arvioiminen on haasteellista. Nopeasti voikin käydä niin, ettei ruoka enää mahdu kattilaan. Siksi ruoka kannattaa pussittaa annoksiin jo kotona. Kaikki liotusta vaativat aineet laitetaan samaan pussiin, mausteet erilliseen folionyyttiin ja ei-liotettavat aineet omaan pussiinsa. Esimerkiksi jauheliha-linssikeitto pussitetaan näin:
Peruna, porkkana, sipuli, tomaattipyre ja jauheliha samaan pussiin
Suola, pippuri, ja muut mausteet folionyyttiin
Linssit erikseen
Kaikki pussit pakataan yhteen isompaan pussiin. Kun mukaan sujauttaa lapun jossa on ruuan nimi ja ainesmäärät, on lappuun matkalla helppo tehdä merkintöjä seuraavaa retkeä varten.
Ruokien ennallistaminen ja kokkaaminen retkellä
Itse kuivatut ruoat tulee matkalla liottaa ennen käyttöä. Aamupalalla laitetaan likoamaan lounas, lounaalla päivällinen ja päivällisellä iltapala tai jälkiruoka. Ruokien liottaminen ei ole pakollista, mutta lyhentää keittoaikaa merkittävästi. Pussiin vain kaadetaan vettä ja kuivatut ainekset imevät sen. Tämän jälkeen ruoka tehdään normaaliin tapaan retkikeittimellä. Oikein kuivattu ruoka ei merkittävästi eroa kuivaamattomasta, vaikka raaka-ainekohtaisia eroja toki on.
Mikäli pelkkien kuivattujen tuotteiden käyttäminen arveluttaa, saa itse kuivatuilla tuotteilla myös hyvän lisän valmispussiruokin. Valmiskeittopussit ovat helppoja, sillä niihin saa lisää makua ja vaihtelua lisäämällä lihaa ja kasviksia. Oman tyylinsä löytää rohkeasti kokeilemalla.
Teksti ja kuvat: Marika Varpenius