fbpx

Varusteet

Kirveenvarresta olisi asiaa

Puuvartisten kirveiden suosio on ollut vuosia kasvussa. Nyt myös Fiskars valmistaa retkeilijälle sopivaa perinteet ja nykyajan yhdistävää kirvestä.

Kun teimme Retki-lehden kirvestestiä vajaa vuosi sitten, ihmettelimme miksei mukana ollut kotimaisia puuvartisia kirveitä. Rosellin retkipiilu oli ainoa suomalainen, kun Ruotsista mukana oli useita puuvartisia kirveitä.

Puuvartinen kirves on tärkeä osa eräperintöämme ja luonnonmateriaalien käyttäminen yhä suositumpaa, erityisesti bushcraft-harrastajien keskuudessa.

Tänä vuonna kaksi suomalaista merkkiä on tuonut kauppoihin puuvartisen kirvessarjan. Marttiini ehti ensin saarnivartisillaan ja Fiskars toi Norden-sarjan hikkorikirveet kauppoihin syyskuussa.

Fiskarsin kirveet ovat kiinnostava yhdistelmä perinnettä ja nykyaikaa. Puinen varsi on liitetty terään valamalla sen päälle lasikuituvahvisteista polyamidia, materiaali on tuttua oranssisista kirveistä. Liitos tekee kirveestä liki rikkoutumattoman.

Testasimme sarjan keveintä eli retkikirvestä, joka painaa 791 grammaa ja on 386 mm pitkä. Kirves sopii retkeilijän puuhiin hyvin. Klapien pilkkominen, oksien karsiminen ja sytykkeiden teko onnistuvat vaivatta. Hiiliteräksestä valmistettu terä tuntuu uppoavan hyvin puuhun eikä se juutu kiinni. Terä on leveämpi kuin monissa ruotsalaisissa puuvartisissa kirveissä. Onko se hyvä vai huono asia, riippuu kirveen käyttäjän mieltymyksistä.

Fiskarsin Norden-kirveille voi povata pitkää ikää. Niihin saa 25 vuoden takuun ja muotoilu sekä toiminnallisuus epäilemättä miellyttävät suomalaista retkeilijää. Etenkin kun kirveet on valmistettu Suomessa.

Norden retkikirves N7

Paino: 791 grammaa

Hintaluokka: 65 euroa

Kenelle: Luotettavaa eräkirvestä haluaville