fbpx

Varusteet

Kanoottiretken kantoväline – Testissä Osprey Transporter WP 70

Osprey Transporter WP 70 on uusi vettäkestävä putkikassi perinteiseltä rinkkavalmistajalta. Testasimme duffelin kanoottiretkellä.

Nainen meloo Osprey Transporter WP 70 kanootin kyydissä

Ospreylta saapuu tämän syksyn aikana kauppoihin useampia vedenkestäviä kasseja ja reppuja. Uusia tuotesarjoja ovat Arcane WP ja Transporter WP, jotka laajentavat jo olemassa olevia Arcane ja Transporter -sarjoja vettäpitävälle puolelle. Uutuusvalikoimasta löytyy reppuja ja putkikasseja eli duffeleita.

Testasimme Transporter WP -sarjan 70-litraisen putkikassin melontaretkellä.

Luotu vesille

Materiaalit tuntuvat jämäkiltä heti kättelyssä. Vahvistettu pohja ja lämpöhitsatut saumat tekevät 630 denierin vettäpitävästä nailonista voittamattoman tuntuiset. Kassin päädyistä löytyy nostokahvat, joiden avulla sitä on helppo nostella esimerkiksi kanootin kyytiin. Sidontapisteitä on sijoiteltu ympäri kassia, jotta sen saa halutessaan tukevasti kiinni kulkupeliin.

Duffelista löytyy hyvät kantokahvat nostamista varten. Myös kiinnityspisteitä on runsaasti.

Jämäkkä ja pinnoitettu pintamateriaali kestää enemmänkin vesileikkejä. Kassin pitkä YKK Aquaseal -vetoketju sen sijaan on ominaisuus joka määrittää kassin vedenpitävyyden.

Kassilla on IPX7-vedenpitävyysluokitus, mikä tarkoittaa, että kassi kestää 30 minuutin upotuksen metrin syvyyteen. Pieni kippaus kanootin kanssa ei siis vaaranna mukana olevia varusteita. Toki syvemmässä vedessä tapahtuva haveri voi olla jo hankalampi tapaus, mikäli kassi ei ole kiinni missään.

Vetoketju liukuu hampaita pitkin hyvin, mutta kassin avaaminen ja sulkeminen loppuun asti vaativat hieman tekniikkaa ja voimakkaamman vedon. Apua saa pitämällä vetoketjun pään yläpuolen kankaasta kiinni. Tämä voi kuitenkin olla haastavaa jos Transporter WP on pakattu totaalisen täyteen.


Kassissa on YKK Aquaseal -vetoketju, joka on upotuskestävä.

Käyttökokemus

Kassin sisältä ei juuri osastointia löydy. Sisällä on kompressiohihnat joilla ensimmäisen kerroksen varusteita saa kompressoitua hieman kasaan. Hihnojen yhteydessä on pehmeä, levymäinen osio, jonka toinen pinta on verkkotaskua. Taskussa on tosin hyvin rajallisesti tilaa.

Organisoinnin kannalta ajateltuna ainakin osa varusteista lienee helpointa sijoittaa jonkinlaisiin säilöihin, kuten esimerkiksi kuivapusseihin, aivan kuten rinkassakin.

Kaikkein tärkeimmät tavarat voi sijoittaa mielenrauhan vuoksi vielä erilliseen kuivapussiin kassin sisään. Duffelille luvataan IPX7-vedenkestävyys, mikä tarkoittaa sen kestävän satunnaisen upottamisen enintään yhden metrin syvyiseen veteen enintään 30 minuutiksi. Tämän lisäksi kassi kestää hyvin roiskeet ja vesi- tai lumisateet.

Ospreyn Transporter WP 70 -duffelia voi kantaa selässään. Pitkien matkojen kantamiseen kassi ei ole paras mahdollinen, minkä ei sinänsä pitäisi yllättää. Pehmustetut olkahihnat asettuvat hyvin paikoilleen ja kiristyvät nätisti. Huonosti pakattuna kassin sisältö voi tuntua ikävästi selässä paksusta pintamateriaalista huolimatta. Olkahihnat saa keskipaikkeilta kiinni toisiinsa tarrakiinnityksellä, jolloin kassia voi kantaa myös vierellä.

Olkahihnat on mahdollista pujottaa irti laukusta esimerkiksi lentomatkustamista varten.

Osprey Transporter WP 70:ä ei ole tehty kannettavaksi pitkiä matkoja, mutta siirtymät se kulkee selässä nätisti. Olkahihnat toimivat myös kantokahvana.

Osprey Transporter WP 70 on hyvä valinta vesillä liikkuvalle retkeilijälle. Kassi vaikuttaa yhtä pätevältä kuin esimerkiksi Ortliebin vastaava.

Transporter WP -sarjan duffeleita löytyy 70-litraisen lisäksi myös 40– ja 100-litraisina. Ainakin kaksi pienintä sopivat kanootin lisäksi SUP-laudalle. Duffeli on melontasäkkiä mielyttävämpi kantaa ja pitkän vetoketjun vetoketjun ansioista tavaroihin pääsee rullattavaa suuta helpommin käsiksi.

Vesi- ja lumisadetta erinomaisesti kestävä duffeli sopii myös talviretkeilijän ahkioon. Avomallisessa ahkiossa ominaisuudesta ominaisuudesta on kaikkein eniten hyötyä.

Osprey Transporter WP -sarjan duffelien hinnat alkavat reilusta parista sadasta eurosta. Sarjan 18-, 25- ja 30-litraisiin reppuihin pääsee käsiksi reilusta sadasta eurosta alkaen.