fbpx

Varusteet

GPS-testi Retki-lehdessä 1/2015

Näyttökuva 2015-1-18 kello 18.17.40

 

Vuoden ensimmäisessä Retkessä testattiin GPS-paikantimien reittien tallennusominaisuudet.
Asensimme kaikki kuusi testituotetta pyörän ohjaustangon yläpuolelle testimittausta varten. Testi oli tehtävä samanaikaisesti, jotta tulokset ovat satelliittigeometrialtaan verrannollisia keskenään.
Ensinnä totesimme kaikkien laitteiden toimivan moitteetta avoimessa, puuttomassa maastossa, jossa ei ole esteitä satelliittien signaalien vastaanottamiseen. Täten melojan ja retkiluistelijan reitit tallentuisivat kaikilla testilaitteilla varsin luotettavasti. Laitteet toimivat melko hyvin myös talvisessa metsässä, lehdettömässä maisemassa.
Talutimme pyörää kerrostalojen viereistä jalkakäytävää pitkin. Talot sijaitsivat eteläpuolella, joten ne estivät yhteyden suurimpaan osaan satelliiteista. Pahin poikkeama oli sadan metrin luokkaa.
Toinen mielenkiintoinen testihavainto tehtiin alikulusta kuljettaessa. Garmin GPSMAP 64s pystyi hyvään suoritukseen laadukkaan antennin ja GLONASS-havaintojen käyttämisen ansiosta, vaikka suurin osa taivaasta oli peitettynä. Muiden laitteiden kuvaama sijainti alkoi vaellella levottomasti, mikä lisäsi kuljettua matkaa virheellisesti. Alikulku on huomattavasti peitteistä metsää hankalampi tilanne, mutta testi antaa käsityksen, kuinka oma sijainti voin sahata maastossa edestakaisin huonon paikannustarkkuuden aikana. Tällöin rekisteröity reitti voi olla huomattavasti kuljettua matkaa pidempi.
Entä miten mitattu matka voi olla kuljettua lyhyempi? Jos retkeilijä etenee erittäin hiljaa, GPS-paikannin saattaa olettaa käyttäjänsä pysyvän paikoillaan. Testasimme laitteet etenemällä 300 metriä vain kilometrin tuntivauhtia, joka on aivan normaali etenemisnopeus lumikenkäilijälle ja ahkiota umpihangessa vetävälle. Ainoastaan Garmin GPSMAP 64s ilmoitti nopeuden oikein. Muiden nopeusmittarit osoittivat nollaa, mutta niiden matkamittari kerrytti kuljettua etäisyyttä Polarin mallia lukuun ottamatta. Sen mittausdataan tuli testijaksoa vastaava 300 metrin vajaus – mitattu matka jäi kuljettua lyhyemmäksi.

Lue loput Retki-lehdestä.