fbpx

Varusteet

Enan – kestävää keveyttä

Enan2

Hilleberg toi vuosi sitten markkinoille kevyimmän telttansa, Enanin. Se on suositun Akton kevyempi versio, joka on tarkoitettu kolmen vuodenajan telttailuun. Se painaa 1 100 grammaa, joten se ei ole markkinoiden kevein yhden hengen teltta. Hillebergin mukaan he eivät halunneet alittaa kilon painoa, sillä silloin he olisivat joutuneet heikentämään telttaa niin paljon, ettei se olisi enää selvinnyt valmistajan omista laatukriteereistä.

Pitkään Aktoa käyttäneelle Enan tuntuu tutulta. Teltassa on samanlainen alumiininen kaari kuin Aktossa, sisätilan korkeus on sama ja sisätilojen ja absidin pinta-ala on sama. Mittasuhteissa on toki pieniä eroja.

Suurimmat erot löytyvät kevyemmistä materiaaleista, joista ulkoteltta ja sisäteltta on valmistettu. Sisäteltan tuuletus on toimiva, sillä verkkomateriaalista valmistettu oviaukko on suuri. Tuulisessa saaristossa alkukesällä se tuntui jopa liian isolta, kun yöllinen viileys pääsi sen läpi. Tuuletus toimii myös teltan pääpuolen ja jalkopään verkkoaukkojen kautta. Ne voidaan sulkea esimerkiksi kovassa sateessa.

Käytössä Enan on toimiva ja selkeä. Ulkoteltan oven vetoketjuun on lisätty muovinen salpa, joka pitää vetoketjun tiukasti kiinni-asennossa. Sisällä on vain yksi verkkotasku eli jos haluaa vaikkapa ripustaa lampun tai silmälasit kattoon, on niille viritettävä itse naru.

Kannattaako sitten ostaa Enan vai Akto? Akto on halvempi ja vankempi, Enan kevyempi ja kalliimpi. Jos telttailee kesällä, on Enan helpompi pitää viileänä, jos aikoo koviin tunturituuliin on Akto varmempi teltta. Valinta riippuu retkeilijän omista tarpeista.

Kuvan teltta on vihreä, vaikka se näyttääkin melko mustalta.

Hilleberg Enan 649 euroa.

TEKSTI JA KUVAT Petri Laine

Enan3
Sisäteltan oviaukon kangas päästää hyvin ilmaa lävitse.
Enan1
Molemmissa päädyissä on verkkokangasta tuuletuksen parantamiseksi.