fbpx

KotimaaUutiset

Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Villiruokaharrastus on muutakin kuin rikkaruohoja, yrttejä ja vihanneksia. Se on elämäntapa, joka kutsuu tutkimusmatkalle lähiluonnossamme lymyilevään hyvinvointikeitaaseen ja kuljettaa löytöretkelle takapihojen superfoodeilla terästettyyn maailmaan. Villiruokaharrastus maustaa ja ravitsee kotikokkailua. Lisäksi se hoivaa kehoa luonnollisella liikunnalla, mielenrauhalla ja läsnäolon voimalla – wildfulnessilla.

Helsinki Wildfoodsin esikoiskirja Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta (WSOY) kuljettaa lukijansa löytöretkelle takapihojen superfoodeilla terästettyyn maastoon ja opastaa sekä tunnistamaan että käyttämään yleisimpiä villivihanneksia ja -yrttejä. Kirjassa on myös herkullisia villiruokareseptejä ja luonnollisen liikunnan harjoituksia kansanperinteen ikivihreitä kauneusniksejä unohtamatta.

Kirjoittajat ovat villiruokaan, suomalaisiin luonnontuotteisiin ja alkuperäislajikkeisiin erikoistuneen Helsinki Wildfoods -yrityksen perustajia ja kaupunkilaisia, jotka ovat löytäneet oikotien onneen lähiojastaan. Ruokaohjeista vastaa saaristolaiskokki Nick Victorzon.

”Missionamme on houkutella kaupunkilaiset näkemään urbaani asuinympäristönsä uusin silmin. Jos katsot tarkasti, huomaat, että villiyrttejä ja -vihanneksia kasvaa ihan joka puolella. Villiruokaharrastuksen aloittaminen ja lähiluonnon hyödyntäminen ovat jokamiehenoikeuksiemme ansiosta jokaiselle täysin ilmaista”, Helsinki Wildfoodsin luonnollisen liikunnan valmentaja ja retkeilytoimittaja Pauliina Toivanen kertoo.

“Pohjoisen sijaintimme ankarat talvet, valoisat kesät, puhdas ilma ja maaperä kasvattavat kasveistamme uniikkeja makuelämyksiä, joista meidän tulisi suomalaisina olla erityisen ylpeitä. Moni tuntee paremmin ulkomaisen spirulinan tai raakakaakaon kuin kotimaiset superfoodimme, joiden olemassa oloon on nyt vihdoin herätty”, Helsinki Wildfoodsin toimitusjohtaja ja markkinointipäällikkö Annika Hannus lisää.

Lähiluonto kulman takana

Lähiluonto on jokaisella suomalaisella korkeintaan lyhyen bussimatkan päässä, asuitpa Helsingin keskustan ytimessä tai kerrostalolähiössä. Monilla omakotitalo- ja rivitaloalueiden asukkailla on oma piha, jossa rikkaruohot kiusoittelevat mittavilla mahdollisuuksillaan heti ulos astuttaessa. Pohjoinen ilmastomme tarjoaa ainutlaatuiset kasvuolosuhteet luontomme antimille ja tekee villiruuastamme myös erityisen ravinnepitoista. Helpoin tapa aloittaa villikasvisten käyttö on maustaa niillä ensin suosikkiruokiaan.

”Ilmaisen superfoodin lisäksi lähiluonnossa ulkoilulla on myönteisiä vaikutuksia sekä psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Syväkyykky, jossa villiyrttejä kerätään, on ihmisen luonnollinen istuma-asento ja yksi parhaista omalla kehonpainolla tehtävistä liikeharjoituksista. Syväkyykky avaa kokonaisvaltaisesti erityisesti istumatyössä kovalle rasitukselle joutuvaa kehoa. Luontopaikat houkuttelevat liikkeelle ja jo viisi minuuttia vihreässä maisemassa laskee verenpainetta ja stressitasoja. Ilmainen pakaraprässi, meditointistudio ja vegebuffetti samassa paketissa!” Toivanen hehkuttaa.

Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta

Keräilyohjeet parhaille yrttiapajille
Keruukalenteri maukkaimpiin herkkuhetkiin
Villikasvisten, -yrttien ja -rohtojen tunnistusohjeet ja kansanperinteen sekä kotikeittiön käyttöohjeita
Käsittely- ja säilömisohjeet
Reseptejä lisukkeeksi, kunnon nälkään, makean himoon ja virkistysjuomaksi
Luonnollisia kehonpainotreeniohjeita ja rentoutumisvinkkejä sekä kansantarujen lemmenleikkejä
Ajatuksia kaupungistumisen haasteista ja mahdollisuuksista