fbpx

UutisetVarusteet

Vaellusvarusteiden aapinen

Ossi Määtän Vaellusvarusteet-kirja on erinomainen jokaiselle, joka on kiinnostunut kehittämään omaan vaellusharrastustaan.

Ossi Määtän Vaellusvarusteet-kirja on erinomainen opas vaellusvarusteista kiinnostuneille.

Viime vuosina on Suomessa julkaistu monia retkeilyoppaita. Ne keskittyvät lähes aina retki- ja vaelluskohteiden esittelyyn ja retkeilyssä tarvittavista varusteista kirjoitetaan hyvinkin yleisellä tasolla esimerkiksi varustelistojen muodossa.

Ossi Määtän Vaellusvarusteet-kirja on toista maata. Siinä varusteita käydään läpi perusteellisesti ja analyyttisesti.

Kirja on jaettu kahteen osaan, sulan maan vaellukseen ja talvivaellukseen. Jako on järkevä, sillä erityisesti talvella varusteiden merkitys turvallisuustekijänä kasvaa. Määttä käy teoksessa läpi kaikki vaelluksilla tarvittavat varusteet rinkoista ja teltoista kenkiin ja kattiloihin.

Mielestäni yksi kirjan parhammista puolista on vaihtoehtojen tarjoaminen. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa retkeillä on ollut Retki-lehdenkin motto ja kirjoittaja lienee samoilla linjoilla.

Teoksessa esitelläänkin uusimpia tapoja nauttia luonnosta, kuten reppulauttailu ja sen vaatimat varusteet, ja kerrotaan myös vähemmän tyypillisistä varusteista, kuten retkituolit.

Varusteiden valinnassa pienillä yksityiskohdilla voi olla iso merkitys. Kirjassa tämä huomioidaan erinomaisesti, siitä esimerkkinä luku rinkan pakkaamisesta, jossa käydään läpi minkä kokoisia kuivapusseja pakkaamisessa kannattaa käyttää.

Kirjan voi tilata esimerkiksi täältä.

Ossi Määttä, Vaellusvarusteet, SKS 2022.