fbpx

Uutiset

Uusi tupa Aakenustunturille ja Saarijärven tupa remonttiin

Tunturi-Lapin puistoalueella, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja Käsivarren erämaa-alueella, on vuoden 2021 aikana investoitu neljä miljoonaa euroa retkeilyrakenteiden ja palveluiden kehittämiseen. Investoinneilla vastataan jatkuvasti kasvaviin käyntimääriin.

Aakenustunturille, Ylläksen ja Levin puoliväliin, rakennettiin kokonaan uusi autiotupa. Puurajassa hienolla maisemapaikalla sijaitseva Aakenustupa korvaa pienen suljetuksi nähtävyydeksi jäävän Porokämpän.

Punaisenhiekan päivätuvan läheisyyteen merkittiin erilliset telttapaikat ja rantatörmälle rakennettiin aita luonnon kulumisen estämiseksi. Punaisestahiekasta on tullut sosiaalisen median johdosta suosittu retkikohde, jossa käyntimäärät ovat moninkertaistuneet viime vuosina. Telttailu Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on sallittu vain kotien välittömässä läheisyydessä.

Käsivarren erämaassa Kalottireitin varrella sijaitseva Saarijärven varaus- ja autiotupa sekä pihapiirin rakennukset uusitaan kokonaan. Rakennustyöt viimeistellään ensi kesänä. Toistaiseksi vanhat tuvat ovat käytössä.

Kestäviä reittejä ja yhteistyötä

Ylläs-Aakenuksen alueella, Pallaksella ja Hetassa on kestävöity 10 kilometriä kesäretkeilyreittejä. Reittejä kestävöidään luonnon kulumisen ja reittien leviämisen ehkäisemiseksi. Pallaksella kestävöitiin kokonaan uusi kesäretkeilyreitti Pallastunturin luontokeskukselta Mäntyrovan autiotuvalle EU:n Maaseuturahaston tuella. Kestävöinnin vuoksi reitti on myös helppoa maastopyöräiltävää.

Hetta-Pallas-reitin välisiä osuuksia kunnostettiin yhteistyössä Pidä Lappi Siistinä ry:n kanssa. Pidä Lappi Siistinä ry ohjasi Partioaitan Ympäristöbonus 2020 voittorahat reittien kestävöintiin ja sitä varten järjestettyihin talkooleireihin. Reittien kunnostuksessa sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kenttätöissä on ollut tukena myös Lappian erä- ja luonto-opasopiskelijoita, joista osa valmistui myös kansallispuisto-oppaiksi.

Kolmen valtakunnan rajapyykki Suomen, Ruotsin ja Norjan rajalla on suosittu käyntikohde. Rajamerkille vievät pitkokset on uusittu. Rajapyykin sijainti on haastava ja rakennusmateriaaleja jouduttiin kuljettamaan niin laivalla kuin helikopterilla.  

Aakenustupa palvelee retkeilijöitä ympärivuotisesti. Kuva Metsähallitus Marko Huusko