fbpx

Uutiset

Uudet kansallispuistot Sallaan ja Evolle

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) esittää kahden uuden kansallispuiston perustamista Suomeen. Ministeri kertoi asiasta tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Uudet kansallispuistot sijaitsisivat Sallassa ja Hämeenlinnan  Evon alueella.

Ympäristöministeriölle jätettiin viisi kansallispuistohanketta. Ministeriön mukaan esitystä Sallatunturin kansallispuistosta voidaan ryhtyä heti valmistelemaan heti ja se voitaisiin antaa eduskunnalle kevätkaudella 2021.

Evoon puuhattava kansallispuisto olisi toteutuessaan maailman ensimmäinen tiedekansallispuisto. Evolla on arvokas vanhojen metsien kokonaisuus, jota halutaan suojella. Alueella on tehty tutkimusta vuosikymmenien ajan, joten sieltä saadaan pitkän aikavälin tutkimustuloksia

Evon puistoa valmistelevan työryhmän tavoitteena on tehdä kansallispuistolle rajaus, joka mahdollistaisi esimerkiksi hirven kaadon puiston ulkopuolella. Muuten metsästys uuden kansallispuiston alueella päättyisi.

Sallassa on ainutlaatuinen erämaaluonto ja jo olemassa olevia retkeilypalveluita, kuten Sallatunturin matkailukeskus. Patikkareittejä siellä on yli 300 kilometriä.

Salla on harvaanasuttu ja sen tunnuslauseenahan on ”keskellä ei mitään”.

Molempiin kohteisiin pääsee julkisilla liikennevälineillä ja yhteyksiä on tarkoitus vielä parantaa.