fbpx

RetketUutiset

Tuvanvaltaajat

Maaliskuussa espoolainen retkeilijä Lalli Niemi julkaisi Facebookissa tämän tekstin:

”11 espanjalaista lumikenkäilijää ahkioineen kaupallisen vetäjän johdattelemina valtasivat kahdeksi päiväksi 5 hengen Morgamojan autiotuvan ja sen pihapiirin. Onneksi ei muita ollut autiotupaan tulossa tällä kertaa. Itse olimme vuokratuvan puolella eli meille ei harmia aiheutunut heidän huussietiketin väärinymmärrystä lukuunottamatta. Noin isojen ryhmien liikuttaminen kaupallisissa tarkoituksissa on kuitenkin mielestäni kyseenalaista.”

Teksti ja siihen liittyvä kuva saivat aikaan paljon keskustelua kaupallisten vaellusten järjestäjien toiminnasta. Retki-lehteen tuli useita yhteydenottoja, joissa kerrottiin erityisesti espanjalaisista yrityksistä, jotka avoimesti markkinoivat suomalaisia maksuttomia autiotupia osana kaupallisia retkiään.

Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden viestintäpäällikön Pirjo Rautiaisen mukaan asia on tiedossa ja matkanjärjestäjiin on oltu yhteydessä ja kerrottu, että tämänkaltainen toiminta ei ole sallittua. Rautiaisen mukaan kymmenisen vuotta sitten oli ongelmia tsekkiläisten matkailuyrittäjien kanssa UKK-puistossa ja se jälkeen on ollut rauhallisempaa: ”Toissa talvena kuulin taas uudestaan, että nyt sama ongelma oli espanjalaisten taholta. Silloin meillä kävi paikan päällä Lemmenjoella erätarkastaja ja kenttäpäällikkö keskustelemassa yrityksen kanssa. Vuodenvaihteessa huomasimme parin yrityksen sivuilla mainostettavan pohjoisen autiotupiin markkinoituja matkoja. Olimme molempiin suoraan yhteydessä ja kielsimme toiminnan. Noin kuukausi sitten (maaliskuun puolivälissä) saimme tiedon toisesta espanjalaisesta yrityksestä Lemmenjoella. Olimme heihinkin suoraan yhteydessä. Erätarkastajamme on käynyt paikan päällä.”

Pirjo Rautiainen toivoo, että luontopalveluihin ollaan yhteydessä, jos huomaa tämänkaltaista toimintaa. Jos puhelinverkko maastossa toimii, voi myös soittaa ja toivoa, että erätarkastaja pääsisi paikan päälle.

Metsähallituksen hoidossa on 244 autiotupaa ja siihen suhteutettuna ongelma ei Metsähallituksen mukaan ole iso. Mutta koska matkanjärjestäjien retket suuntautuvat yleensä vilkkaisiin tupiin sesonkiaikoina, on se silloin merkittävä ongelma.