fbpx

EtsimessäUutiset

Tutkimus: Korkea ilmanala parantaa ruoan makua

Kuvassa_maailman_korkeimmalla_toimiva_ravintola_Sa

Oletko ihmetellyt, miksi ateria ravintolassa vuorenhuipulla maistuu paremmalta kuin samanlainen annos meren rannalla? Tuore tutkimus kertoo syyn: kokkaaminen korkeuksissa voi parantaa ruoan makua, väriä, tuoksua ja jopa säilyvyyttä.
Nestlén NRC-tutkimuskeskuksen tutkijat vierailivat maailman korkeimmalla toimivassa ThreeSixty-ravintolassa Saas-Fee’ssä Sveitsissä valmistaakseen ruokaa 3 600 metriä merenpinnan yläpuolella. He havaitsivat, että ruoan valmistaminen korkealla paikalla, missä ilmanpaine on matalampi, voi tehdä ruoan mausta, väristä ja tuoksusta intensiivisemmän sekä parantaa sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia.
Valmistusprosessi toistettiin myöhemmin laboratoriossa, 833 metriä merenpinnan yläpuolella. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että korkealla paikalla valmistettu ruoka sekä näyttää että maistuu paremmalta.

Maku säilyy paremmin matalassa ilmanpaineessa

Tutkijat valmistivat identtisellä reseptillä kolme kasvislientä, joista yksi valmistettiin korkealla vuoristossa ja kaksi muuta laboratoriossa. Laboratoriossa valmistetuista toinen tehtiin normaalilla paineella ja toinen korkealla paineella.
Tulokset osoittivat, että vuoriston korkeassa ilmanalassa valmistetun liemen maku oli täysin erilainen kuin kahden laboratorio-olosuhteissa valmistetun liemen.
Korkeassa ilmanalassa veden kiehumispiste on alhaisempi. Esimerkiksi 3 600 metrin korkeudessa, jossa tutkimus suoritettiin, veden kiehumispiste on vain 85° C.

Aminhapot, hiilihydraatit ja aromit säilyvät paremmin

Tutkijat huomasivat, että kun ruoka kiehuu matalammassa paineessa, ruoan luonnolliset aminohapot ja hiilihydraatit sekä helposti säilyvät yhdisteet kuten aromit säilyvät paremmin. Näiden elementtien säilyminen valmiissa ruoassa tekee sen mausta ja väreistä intensiivisempiä ilman että ruokaan lisätään aromivahventeita tai edes suolaa. Parempi säilyvyys saattaa tutkijoiden mukaan ulottua myös muihin lämpöherkkiin yhdisteisiin kuten vitamiineihin.