fbpx

Uutiset

Tarinoita tuvista

Kuvassa Rakitsanojalle tulevan alasalvoskammin hirsikehikko ja hirsityön tekijät vasemmalta lukien Tero Turpeinen ja Markku Lehtonen sekä talkoita järjestävä Jouni Ohtamaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouni Ohtamaa on vaeltaja ja luontodokumentaristi, joka on ollut järjestämässä UKK-puistossa Manto-ojan kämpän ja Vongoivan kammin talkoita. Hän on videokuvannut UKK-puiston 37 autiotupaa ja työstänyt niistä omakustanteiset videot, joissa esitellään kämppien kulttuurihistoriaa niin tarkkaan kuin mahdollista. Videot näyttävät myös kämppien sijainnin, sisäkuvat ja lähiympäristöä.

Viime talvena häneltä kului viisi viikkoa UKK-puistossa vapaaehtoistyössä, päivät täyttyivät puiden ja
kaasun ajosta tulipaikoille ja kämpille sekä jätteiden poiskuljetuksesta. Samalla hänellä oli mahdollisuus kuvata alueen
kämppiä. Lisäksi Ohtamaa kiersi menneenä kesänä rinkka selässä kaksi viikkoa kämppiä kuvaamassa.
UKK-puiston kaikki 37 kämppää on nyt kuvattu, niistä Itäkairan puolella sijaitsevista on jo julkaistu kämppävideot. Videot näyttävät kämppien sijainnin, sisäkuvat ja lähiympäristöä. Ainutlaatuisiin rakennuksiin liittyvien tietojen säilyttäminen ja esittäminen on erityisen tärkeää Ohtamaalle. Videoilla kerrotaan kämppien kulttuurihistoriaa niin tarkkaan kuin se on mahdollista. Historiatietojen jäljittäminen on ollut hyvin haasteellista, etenkin 1960-luvulla valmistetuista ns.
standardikämpistä. Onneksi muista alueen kämpistä on tiedossa rikas kulttuurihistoria.
Videot ovat katsottavissa osoitteessa
Kämppävideoista viimeinen kertoo Rakitsanojan alasalvoskammista, jota
rakennettiin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kammi tulee olemaan
autiotupa kaikille vaeltajille ja kulkijoille.