fbpx

Uutiset

Susi-kirjasta tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

 

susikansi

Biologi Mervi Laaksonen on saanut vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksesta Susi (Maahenki 2013).
”Susi tarjoaa kiihkotonta tietoa eläinlajista Canis lupus, susi. Teos perustuu laajaan asiantuntemukseen ja tutkimuskirjallisuuteen ja kertoo perusasiat suden biologiasta ja käyttäytymisestä sekä suden kulttuurisesta asemasta. Se on myös luontokirja, jonka kuvitus tukee tekstin asiasisältöä ja houkuttaa lukemaan napakkaa tietopakettia. Teos tarjoaa lukijalleen matkan suden maailmaan ja suden kulttuurihistoriaan. Teoksen lukija oppii uutta ainakin kahdesta lajista: sudesta ja ihmisestä”, palkintoperusteluissa todetaan.
Perusteluissa muistutetaan, että suden ja ihmisen pitkä yhteinen historia ei ole lieventänyt kohtaamisiin liittyvää dramatiikkaa. Susi on petoeläin, saalistaja, jonka maineeseen kietoutuu myyttejä mutta myös aiheetonta pelkoa.
”Esipuheessaan Laaksonen kehottaa katsomaan maailmaa suden silmin ja hyväksymään suden sellaisena kuin se on. Susi on peto, sillä jos sudet eivät syö, laji kuolee. Suden luonnollinen elämäntapa aiheuttaa väistämättä ristiriitatilanteita, silloin kun saaliksi joutuu ihmisen kannalta hyödyllinen eläin. Vaikka Laaksonen ei peittele suden luontoa, hän osoittaa kuitenkin lukijalleen, että suteen liittyvät myyttiset pelot ovat ylimitoitettuja.”
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle tiedonjulkistamiseen liittyvistä ansioista. Palkinnot luovutti opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.