fbpx

Uutiset

Sallan kansallispuiston reittien ja taukopaikkojen uudistaminen on alkanut

Sallaan odotetaan kansallispuistostatuksen, parantuneiden retkeilymahdollisuuksien ja retkeilyinnostuksen myötä kasvavia kävijämääriä.

Kuva Harri tarvainen

Palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan uuden kansallispuiston kasvaviin käyntimääriin.

”Kansallispuiston taukopaikat ja reitit kaipaavat kunnostamista. Reittien kunnostustyöt alkavat lähireiteistä. Retkeilyrakenteista halutaan muotoilultaan moderneja, mikä luo hienon kontrastin satoja vuosia vanhoihin metsiin. Jatkosuunnitelmiin kuuluu myös uuden autiotuvan rakentaminen. Kansallispuiston jatkuva ylläpito ja kehittäminen edellyttää myös pysyvää rahoituskorotusta”, puistonjohtaja Hely Juntunen kertoo.

Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laatiminen on myös käynnistynyt. Siihen osallistetaan paikallisia asukkaita sekä kansallispuistosta kiinnostuneita. Hoito- ja käyttösuunnitelma määrittelee tarkemmin muun muassa sen, minkälaisia aktiviteetteja puistossa saa harrastaa.

Sallan kansallispuistossa ja sen lähialueilla aloitetaan kävijätutkimus vuoden 2022 alussa. Kävijätutkimuksella selvitetään kävijöiden toiveita sekä tarkempia paikallistaloudellisia vaikutuksia alueella.

Kasvava kävijämäärä tarkoittaa myös myönteisiä talous- ja työllisyysvaikutuksia. Valtion sijoittaman rahoituksen uskotaankin palautuvan moninkertaisesti paikallistalouteen. Myös rakennus-, kunnostus- ja huoltotyöt lisäävät työpaikkoja ja ostopalveluja.

Sallan monipuolinen ja vetovoimainen luonto

Sallassa pääsee helposti nauttimaan luonnonilmiöistä ympäri vuoden. Kansallispuiston luontoa leimaavat erityisesti vanhat, erämaiset ikimetsät, jotka tarjoavat hyvät elinolot Sallan kansallispuiston tunnuslajille metsolle. Metso komeilee myös Sallan kansallispuiston tunnuksessa, jonka on suunnitellut Anna Pakkanen.

Sallan kansallispuistossa on useita reittejä, jotka johtavat alueen monille luonnonnähtävyyksille. Kolmiloukkosen lampi on helppo ja vaikuttava lähikohde. Myös puustoiset suot reunustavat harjujen mosaiikkia, johon pääsee tutustumaan helposti Kauniinhaudanharjulla eli Kaunisharjulla. Iso Pyhätunturin päältä avautuvat upeat maisemat laajalti ympäröivään tunturimaisemaan, kohti Venäjää ja vanhoja Sallatuntureita. Hieman syvempää puistoalueen vanhoista metsistä löytyy Pahaojankuru.

Avajaisjuhlat juhlitaan kesäkuussa 2022

Sallan kansallispuiston avajaisia suunnitellaan juhlittavan ennen juhannusta. Avajaiset sijoittuvat Sallan Wilderness Parkiin (Poropuisto), ja ne ovat kaikille avoin juhla, joka tarjoaa tekemistä kaikenikäisille.

Avajaisjuhlan lisäksi uutta kansallispuistoa juhlistetaan useammissa pienemmissä tapahtumissa pitkin kesää ja syksyä 2022. Kansallispuistossa voi tietenkin vierailla halutessaan, vaikka heti.

Kuva: Anna Pakkanen