fbpx

UutisetVarusteet

Risiiniöljyn siemenistä valmistetut housut

Tekniset ulkoiluvaatteet valmistetaan yleensä synteettisistä, öljypohjaisista kuiduista, kuten esimerkiksi polyamidista. Öljy on uusiutumaton luonnonvara, joten viime vuosina on pyritty kehittämään sen vaihtoehdoksi biopohjaisia ja uusiutuvia materiaaleja.

Ala on kehittynyt kovalla vauhdilla, mutta retkeilykaupoissa ei biomateriaaleista valmistettuja vaatteita ole juurikaan nähty.

Vaude on edennyt sanoista tekoihin, esimerkkinä Skarvan-housut, jotka on valmistettu suurimmaksi osaksi (62 %)  biopohjaisesta polyamidista. Sen raaka-aineena käytetään risiiniöljyn papumaisia siemeniä.

Kun siirrytään ympäristöä vähemmän kuormittaviin materiaaleihin, menetetään usein esimerkiksi retkeilyssä tarvittavia ominaisuuksia. Se on nähty kuorivaatteiden DWR-kyllästeissä, joiden teho on nykyisin selvästi heikompi kuin ennen.

Vaude kuitenkin lupaa, että biopolyamidi parantaa vaatteen ominaisuuksia. Housut ovat kevyemmät, kestävämmät, joustavammat ja imevät vähemmän kosteutta kuin tavallisesta polyamidista valmistetut.

Lisäksi biomateriaalin hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin öljypohjaisen materiaalin.